kilka podstawowych pytań

nauka podstawowych technik i operacji kowalskich

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

revolt26

kilka podstawowych pytań

Post autor: revolt26 » 20 maja 2012, 18:30

przymierzam się do założenia kuźni (bardziej jednak kowalstwo wiejskie niż ogrodzenia i balustrady) i w związku z tym mam kilka pytań:

1. z jakiej stali najczęściej wykonuje się różne elementy (czy pręty i kształtowniki ze stali 45 będą dobre?). i jakby mi ktoś wytłumaczył co to jest stal resorowa (tyle wiem że wykonuje się z niej resory i nadaje się na lemiesze do pługów) i wiatrowa?

2. proces hartowania tzn. jakie czasy, temperatury i najlepiej w wodzie czy w oleju? (teorie znam ale bardziej chodzi mi o praktyczne informacje)

3. czy na forum jest ktoś kto zna się na kuciu lemieszy itp części do maszyn rolniczych?

wiem że pytania bardzo podstawowe ale bardzo proszę o odpowiedź, jeśli zły dział to proszę o przeniesienie... jeśli było proszę o linki

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 20 maja 2012, 18:40

Pręty i kształtowniki są najczęściej z st3, a to nie to samo co 45. Stal resorowa to stal, co po odpuszczeniu jest elastyczna i nie pęka przy wygięciach. Na hurtowniach jest podane jakie to gatunki są. A wiatrowa stal, to taka, która hartuje się w strumieniu powietrza, a nie np. w oleju, czy w wodzie.

Hartowanie to każda stal ma inne temp. i media chłodzące, podane jest to w charakterystyce. Wygrzewanie to jest co najmniej 10 minut, plus ileś tam dodatkowych na każdy mm grubości materiału. Przy grzaniu do hartowania oczywiście. To na forum było kilka razy podawane, trzeba poszukać. W dziale nożownictwo ktoś podał całkiem sporo informacji.

revolt26

Post autor: revolt26 » 20 maja 2012, 19:58

dzięki, faktycznie dużo informacji nt. obróbki cieplnej było ale ja bardziej szukam prostych opisów (chce być kowalem a nie inżynierem żeby czytać o przemianach w stali hehe), a więc np. w uproszczeniu coś takiego: "hartowanie - wygrzewaj aż się zrobi jasno-żółte (znaczy że ma 1200st.), potem włóż do wody" - chodzi mi o hartowanie, wyżarzanie, odpuszczanie

stale znalazłem, podam link jeszcze raz www.multistal.pl

a coś o tych częściach do maszyn?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 20 maja 2012, 20:01

O częściach do maszyn się nie wypowiem, bo nie znam się tak bardzo na tym akurat. A żeby hartować, to trzeba znać chociarzby podstawy, wbrew pozorom to takie prościutkie niestety nie jest ;)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 20 maja 2012, 20:27

To nie piekarnia :D (wsadził, wyjął i pieczyste) :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 20 maja 2012, 20:47

co gorsze czasami zdażają sie zakalce czyli wsadził wyjoł a to flak :D

revolt26

Post autor: revolt26 » 20 maja 2012, 21:13

wiem że proste nie jest... podstawy teoretyczne to ja mam bom mechanik po szkołach :mrgreen: ale chciałem żeby mi to wytłumaczyć tak w sposób praktyczny (przecież w kuźni karty obróbki cieplnej to raczej nie będę robił)

btw: mało konstruktywne odpowiedzi ale widzę że na forum panuje ciekawe poczucie humoru... bardzo pozytywnie :D

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 20 maja 2012, 21:20

Do określania temperatury, to albo tabela kolorów, magnez i dużo napsutego materiału (w ramach testów) albo kupić pirometr
Lepsze jest wrogiem dobrego

revolt26

Post autor: revolt26 » 22 maja 2012, 11:40

myślę że najprościej byłoby bazować na kolorach. może ktoś by podpowiedział jakie ma sposoby na wyżarzanie, hartowanie i odpuszczanie? tzn. wiem że to zależy też od gatunku stali ale tak ogólnie jakie czasy i w jakiej temperaturze? no i kiedy stosować odpowiednią obróbkę?

revolt26

Post autor: revolt26 » 22 maja 2012, 18:30

wiem że męczę ;) ... ale tak uściślając. czyli temperatur szukam w katalogach (mam), przeczytałem o czasie grzania (ktoś napisał że około pół minuty na każdy milimetr grubości elementu) ale jeszcze chciałbym się dowiedzieć kiedy trzeba przeprowadzać obróbkę cieplną a kiedy nie... wiem że to podstawowe pytania ale myślę że nie tylko mi by się to przydało.

btw: są tematy o obróbce cieplnej ale to raczej przepisane definicje niż informacje praktyczne, był nawet temat "obróbka cieplna na chłopski rozum" ale też jakoś nikt nic nie napisał a przydałby się taki temat z dziale o kowalstwie tradycyjnym (jest gdzieś w nożownictwie i ciężko znaleźć... nie żebym się czepiał :) )

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 22 maja 2012, 18:47

"obróbka cieplna na chłopski rozum" jak napsujesz odpowiednią ilość to będziesz dokładnie poinformowany od strony praktycznej :mrgreen:

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 22 maja 2012, 18:52

http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... .php?t=970

http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... .php?t=363

Znalezione w pół minuty bez forumowej szukajki. A to dlatego, że obydwa te tematy są podczepione w dziale nożownictwo i zawsze znajdują się u góry. Naprawdę, chwila szukania nie zaszkodzi :P

Ten pierwszy jest napisany własnie bardziej na chłopski rozum, żeby każdy mógł chociarz spróbować poprawnie coś zahartować.

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 22 maja 2012, 20:21

Co do lemieszy to jaka wiedza cię interesuje ?
ze stalą wiatrową to raczej rzadko się spotkasz ja jedynie nóż/przecinak hartowałem pod sprężonym powietrzem i na tym się skończyło.
Obróbkę cieplną przeprowadza się ... (zależy jaką)
Ale jak do wiejskiego kucia to raczej większość
przecinak/lemiesz/siekiera wszystko hartować i odpuścić dobrze trzeba , zależnie od zastosowania .

Pozdrawiam

P.S jak coś pytaj na pw albo gg
P.S 2 - na jakim kierunku szkołę szkończyłeś ?

revolt26

Post autor: revolt26 » 22 maja 2012, 22:34

jestem po technikum mechanicznym a w szkole to wiadomo że tylko teoria (i to wiem), tylko właśnie chodzi mi o takie praktyczne wskazówki i tradycyjne metody... wcześniej pracowałem na tokarkach i frezarkach, więc raczej z obróbką cieplną nie miałem styczności

też właśnie znalazłem te tematy... ale linki się przydadzą dla potomnych :mrgreen:

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 23 maja 2012, 00:46

Marzy mi się lemiesz z damastu :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques”