Metaloznastwo na chopski rozum

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 23 maja 2012, 19:05

revolt26 pisze:sorki bo wyraziłem się mało precyzyjnie... no ale większość chyba zrozumiała o co mi chodziło :)
Ja akurat nie.

Forum techniczne to jest,i używanie określeń i nazewnictwa technicznego jest tak jakby obowiązkowe.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 05 cze 2012, 13:05

Zaglądając do tego tematu spodziewałem sie ciekawych wypowiedzi praktyków (bo sam mam problemy z rozpoznawaniem stali) a tu się okazało, ze to gadanina o niczym i odsyłanie do powszechnie dostępnych źródeł. Sądzicie koledzy,że ludzie którzy zadają pytanie wcześniej już nie próbowali znaleźć na nie odpowiedzi na własna rękę?
Helga skoro wspomniałeś o próbie iskrowej to czemu nie napisałeś jak ją stosować i odczytywać?
Ja na przykład wiem, że szlifujac stal, można na podstawie iskier ocenić jej twardość tzn: im mniej iskier i im iskry są mniejsze, tym stal jest twardsza. Ale to tyle. Nie wiem, czy z próby iskrowej można wyciagnąć jakieś inne wnioski. A jak na złomie odróżnić stal konstrukcyjną od stali narzedziowej? Dla mnie to na dzien dzisiejszy problem.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 05 cze 2012, 13:10

Krzysieklup widzę, że masz 17 lat i zakładam, ze to prawda. Stąd mój podziw dla Ciebie, bo z doświadczenia wiem, że młodzi dzisiaj jakoś nie garną się do wiedzy, tak zwyczajnie dla samej chęci poznania. Wszystkiego dobrego Kolego i nieustawaj w poszukiwaniach (niezależnie od tego czy sie przyda w praktyce, czy nie).

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 05 cze 2012, 13:13

Aries pisze: A jak na złomie odróżnić stal konstrukcyjną od stali narzedziowej? Dla mnie to na dzien dzisiejszy problem.
Za pomocą pilnika? :)

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 05 cze 2012, 17:06

Aries pisze:Zaglądając do tego tematu spodziewałem sie ciekawych wypowiedzi praktyków (bo sam mam problemy z rozpoznawaniem stali) a tu się okazało, ze to gadanina o niczym i odsyłanie do powszechnie dostępnych źródeł.
No cóż ,żadne czary ani sztuczki szamańskie to nie są.
Celem jest przybliżone określenie ilości węgla oraz dodatków stopowych,praktyki trzeba posiadać trochę.
Na początek przygody z próbą proponuję przygotować sobie oznaczone próbniki ,krzesać iskry , porównywać, foty robić i zapisywać.
Aries pisze:Sądzicie koledzy,że ludzie którzy zadają pytanie wcześniej już nie próbowali znaleźć na nie odpowiedzi na własna rękę?
Robiłeś jakieś próby,wnioski są.?
Z tego co piszesz ,wątpię.
Aries pisze:Nie wiem, czy z próby iskrowej można wyciagnąć jakieś inne wnioski.
Pewnie tak ,praktykiem trzeba być,i zawodowcem w tym temacie.
Aries pisze:A jak na złomie odróżnić stal konstrukcyjną od stali narzedziowej? Dla mnie to na dzien dzisiejszy problem.
Przeglądnij poniższe tabelki , a na pewno sprawa trochę się rozjaśni.

Jestem pewien ze potrafisz rozróżnić pilnik od wideł,a widły od stali zbrojeniowej( choć i tu może być kłopot , ponieważ żebro , widły itd. produkowane jest też z kilku gatunków, w zależności od zastosowań).

Książki na ten temat nie zamierzam pisać,bo i po co!!
Literatury na ten temat jest do obrzydzenia.

W wolnej chwili postaram się zrobić jakąś fotorelację , dla spragnionych wiedzy.
Dziękuję za uwagę.
Nikt nie obiecywał że lekko będzie.

A i jeszcze jedno .
Nie jestem metalurgiem ani żadnym wybitnym znawcą stali , wszelkich obróbek ,wykresów ,tabelek et cetera,et cetera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 05 cze 2012, 21:14

U siebie w pracowni mam na półce kawałki stali (ścinki) opisane białym markerem (gatunek). Jak mam jakiś kawałek nieznanej stali sprawdzam na iskrę, przytykając obok do tarczy te znane mi ścinki i patrzę, która iskra podobna?

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 05 cze 2012, 23:04

Dzięki Helga ten-door, . Zadałeś sobie sporo trudu na odpowiedź i bardzo to doceniam (być może nawet trochę się na mnie wkurzyłeś ale nie miałem zamiaru nikogo denerwować).
Pomysł z próbkami stali o znanym gatunku jest bardzo dobry i na pewno z niego skorzystam.
Bey, Tobie również dzięki za podpowiedź. Czasami rozwiązania najprostsze okazują się być tymi, na które trudno wpaść.

revolt26

Post autor: revolt26 » 06 cze 2012, 10:28

A jednak dało się wyjaśnić. Dziękuję wszystkim za pomoc, zwłaszcza Ariesowi za motywację Helgi aby jednak podzielił się z nami wiedzą. Ja wiem że to się nie chce pisać i że wszystko jest w książkach ale takiemu co się dopiero uczy ciężko jest odróżnić to co jest przydatne od tego co zbędne. Poza tym ja sobie bym poszukał ale myślę że to się przyda wielu osobom (a od tego przecież jest forum)

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”