Okap? Wywietrznik?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- rakshalungri
- Kontakt:
Okap? Wywietrznik?
Panowie Kowale! Prawdopodobnie w przyszłym miesiącu będę usiłowała w mojej kuźni zamontować jakiś odpowietrznik/wywietrznik. Bladego pojęcia nie mam jak się nazywa coś takiego nad paleniskiem. Wiem jak moje palenisko dymi w pomieszczeniu bo widziałam jeszcze za czasów mojego dziadka. Niestety, dziadek nie posiadał takowego okapu. I tu zaczyna się pytanie moje. Co umieścić? Okap jestem w stanie z tata zrobić z blachy, ale wiatrak wewnątrz? Jaki żeby był odpowiedni na wysoką temperaturę? Kupny czy samoróbka? A jeśli samoróbka to jakieś zdjęcia? Cokolwiek. Będę wdzięczna za pomoc. I z góry dziękuję za pomoc. A jeśli temat taki był to bardzo przepraszam nie udało mi się znaleźć. 
- rakshalungri
- Kontakt:
- Borsuk Mat
-
KAROL OSINSKI
Rozmawiałem kiedyś z gościem od wentylacji na temat wyciągu w kuźni. Zwrócił mi uwagę na jedno. Jeśli komin nie radzi sobie to trzeba wydmuchnąć spalinki. Ale nie wentylator w komin bo tam ma gorąco tylko w okienko ,i niech dmucha do środka . tyko drzwi nie zapomnij zamknąć. W taki to sposób wentylator pracuje w godnych warunkach (co zapewnia mu długą żywotność) i nie ma dymu podczas rozpalania . Proste nie?

- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
O cześć Karolu! U mnie przy drzwiach przez które wiatr hula pewnie i tak nie zdało by to egzaminu,choć to tylko kwestia wydajności wentylatorka
,na szczęście problem dymu przy rozpalaniu to zamierzchła przeszłość ,przeszedłem na gaz.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2012, 06:03 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290
- Borsuk Mat
- Borsuk Mat