www.com czy www.pl?

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

www.com czy www.pl?

Post autor: Nikiel » 03 wrz 2009, 12:40

jaki adres bedzie najlepszy dla kowala?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 03 wrz 2009, 15:06

Zdecydowanie pl :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 03 wrz 2009, 15:09

ja opstawiam com.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 03 wrz 2009, 16:24

ok powiedzmy , ze nasz kowal chce mic klientów ze swiata i wybiera adres z "com"

jaki wedlug was bedzie "najsilniejszy"?

-www.kowalatwonowak.com
-www.kowalstwo-nowak.com
-www.kowalstwo.nowak.com

a moze jeszcze inaczej?

i co bedzie lepsze adres z nazwiskiem, czy z jakas wymyslna nazwa firmy?

przykladowo:
www.kowalstwonowak.com
czy
www.acantus.com
?

michall91
Kontakt:

Post autor: michall91 » 03 wrz 2009, 16:40

Jeśli ma być z nazwiskiem, to wersja 2 albo 3
Moim zdaniem acantus jest lepsze, ale nie kojarzy się z kowalstwem, więc adres nie jest "reklamą" samą w sobie...

Awatar użytkownika
lukasz
Kontakt:

Post autor: lukasz » 03 wrz 2009, 16:45

jeżeli wersja nazwiskowa to najczytelniejszy będzie nr. 2

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 03 wrz 2009, 17:43

mnie jednak nazwa kuzni bardziej przemawia. najlepiej jeszcze jakas angielska nazwa ktora jest wzglednie zrozumiala. cos z "forge" chociazby...

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 03 wrz 2009, 17:47

ale Wacie jak dasz sobie www.wat-forge.com to Pan malinowski popatrzy na szyld i sobie pojdzie robic ogrodzenie do kogos innego.

Potrzeba by kogoś bieglego w marketingu , zeby nam wyjasnic ta kwestie:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Nikodem

Post autor: Nikodem » 03 wrz 2009, 17:57

moim zdaniem, rejestracja domeny (nie ma tak wielkiego znaczenia czy .com czy .pl ) powinno się zacząć od sprawdzenia w google. Dlatego najlepiej wykombinować swoją nazwę firmy, tak by się kojarzyła z kowalstwem i by nie była zbyt popularna, to nam zapewni szybko znalezienie się na pierwszych stronach wyszukiwania. Taka sama sytuacja z nazwiskiem, jeżeli nasz kowal ma popularne nazwisko, może mieć problem by wybić się w google, kiedy nazwisko jest mało popularne będzie dużo łatwiej.

Ja osobiście uważam, że w czasach gdzie prawie każda chwytliwa domena jest zajęta powinniśmy kombinować. Tak jak wykombinowana jest domena 'forge.it' jest domeną i zwrotem czyli szczyt możliwości reklamowych (!!!) lub 'dontclick.it'

;-)

Poza tym, można zarejestrować 2 lub 3 domeny... jedna na rynek Polski druga na resztę świata... możliwości jest wiele!

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 03 wrz 2009, 23:33

Domena powinna być oryginalna , ciekawa lub bardzo charakterystyczna np www.u-kowala.pl
www.kuznia-marzen.pl, www.kuznia.nikla.com .....

Awatar użytkownika
Agnieszka Pasek

Post autor: Agnieszka Pasek » 04 wrz 2009, 00:29

Nazwa powinna być zrozumiała-czytelna dla potencjalnego klijęta więc trzeba wiedzieć co i komu chcemy sprzedać odpowiednio przedstawić siebie i swoją pracownie.
-Zgadzam się,że fajnie mieć dwie domeny.Może obie będą używane :-D i oby tak było.

Salaputro prawie odgadłeś nazwę mojej firmy. ;-)

Pozycjonowanie w goglach to odrębny temat-są tacy co się tym trudnią.
wpiszcie np.
w wyszukiwarce : inny dom.
(to stowarzyszenie którego jestem członkiem)
to nie jest szczęśliwy traf ale odpowiednie pozycjonowanie.
mam przyjaciela który jest w tym świetny i robi profesjonalne strony więc mi troszkę poopowiadał.
A ładna i szybko działająca strona to podstawa sukcesu na internetowym rynku,więc warto w tą dziedzinę zainwestować.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 wrz 2009, 20:46

ja mam domenę główną www.patycki.pl
mam też lokalna www.kowalstwo.olkusz.pl ta druga świetnie sie sprawdza np na
samochodzie z tyłu, w lokalnych reklamach, na banerach np,w takiej sytuacji _ wiadomo kazdy klient bedzie targował wiec robimy tak, drukujemy sobie baner taki 2m x0,5m , w moim przypadku wystarczy sama nazwa lokalna strony i w zamian za niewielki upust klient pozwala nam na 30 dni powiesić baner na jednym z przęseł ( balkonie itp.) wymarzona reklama,

Robert W.

Post autor: Robert W. » 04 wrz 2009, 21:02

z tą "wymarzoną reklamą" Jolo masz rację ja od początku ją stosuje,działa piorunująco jeszcze jak dobre miejsce to jeszcze lepiej,tylko zamiast strony internetowej mam adres kuźni :-D

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 07 wrz 2009, 23:43

Nikiel, muszisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz swoim nazwiskiem firmować działalność gospodarczą. Nie da sie ukryć, że masz dość popularne nazwisko, które nie ułatwi Ci na początku funkcjonowania w branży kowalskiej. Ja próbowałbym znaleźć nazwę nietypową, oryginalną,, która jest kluczem do otwierania drzwi różnych instytucji i inwestycji. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że moja nazwa firmy powoduje uśmiech, zaciekawienie, pozytywnie nastawienie - jest potężnym wytrychem a nie kluczem, łamie pierwsze lody. W tej chwili nic mi nie przychodzi do głowy aby cos fajnego Ci zaproponować, ale nie powinieneś się bać szukac dalej niz Ci sie wydaje. W mojej poprzedniej firmie , w której pracowałem najemnie, mieliśmy bardzo dobry adres: www.kowalstwo.pl, które kojarzył sie bezbłędnie. Niestety to była końcówka lat 90-tych czyli początek ery internetu w skali biznesowej, i domeny tego typu były na pęczki.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 08 wrz 2009, 10:29

:) jeśli chodzi o moje nazwisko to ono sie za nic w swiecie z metalem nie kojarzy.
raczej z kwiaciarnią. To oczym piszecie otwarło mi trochę oczy. zanim się kupi adres www. trzeba wiedzieć co się chce sprzedawać, komu, gdzie i jaki wytrych bedzię do tego najodpowiedniejszy. nie łatwa sprawa.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”