www.com czy www.pl?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
www.com czy www.pl?
jaki adres bedzie najlepszy dla kowala?
- Grzegorz K.
- Administrator
ok powiedzmy , ze nasz kowal chce mic klientów ze swiata i wybiera adres z "com"
jaki wedlug was bedzie "najsilniejszy"?
-www.kowalatwonowak.com
-www.kowalstwo-nowak.com
-www.kowalstwo.nowak.com
a moze jeszcze inaczej?
i co bedzie lepsze adres z nazwiskiem, czy z jakas wymyslna nazwa firmy?
przykladowo:
www.kowalstwonowak.com
czy
www.acantus.com
?
jaki wedlug was bedzie "najsilniejszy"?
-www.kowalatwonowak.com
-www.kowalstwo-nowak.com
-www.kowalstwo.nowak.com
a moze jeszcze inaczej?
i co bedzie lepsze adres z nazwiskiem, czy z jakas wymyslna nazwa firmy?
przykladowo:
www.kowalstwonowak.com
czy
www.acantus.com
?
ale Wacie jak dasz sobie www.wat-forge.com to Pan malinowski popatrzy na szyld i sobie pojdzie robic ogrodzenie do kogos innego.
Potrzeba by kogoś bieglego w marketingu , zeby nam wyjasnic ta kwestie:)
Potrzeba by kogoś bieglego w marketingu , zeby nam wyjasnic ta kwestie:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
moim zdaniem, rejestracja domeny (nie ma tak wielkiego znaczenia czy .com czy .pl ) powinno się zacząć od sprawdzenia w google. Dlatego najlepiej wykombinować swoją nazwę firmy, tak by się kojarzyła z kowalstwem i by nie była zbyt popularna, to nam zapewni szybko znalezienie się na pierwszych stronach wyszukiwania. Taka sama sytuacja z nazwiskiem, jeżeli nasz kowal ma popularne nazwisko, może mieć problem by wybić się w google, kiedy nazwisko jest mało popularne będzie dużo łatwiej.
Ja osobiście uważam, że w czasach gdzie prawie każda chwytliwa domena jest zajęta powinniśmy kombinować. Tak jak wykombinowana jest domena 'forge.it' jest domeną i zwrotem czyli szczyt możliwości reklamowych (!!!) lub 'dontclick.it'
;-)
Poza tym, można zarejestrować 2 lub 3 domeny... jedna na rynek Polski druga na resztę świata... możliwości jest wiele!
Ja osobiście uważam, że w czasach gdzie prawie każda chwytliwa domena jest zajęta powinniśmy kombinować. Tak jak wykombinowana jest domena 'forge.it' jest domeną i zwrotem czyli szczyt możliwości reklamowych (!!!) lub 'dontclick.it'
;-)
Poza tym, można zarejestrować 2 lub 3 domeny... jedna na rynek Polski druga na resztę świata... możliwości jest wiele!
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Domena powinna być oryginalna , ciekawa lub bardzo charakterystyczna np www.u-kowala.pl
www.kuznia-marzen.pl, www.kuznia.nikla.com .....
www.kuznia-marzen.pl, www.kuznia.nikla.com .....
- Agnieszka Pasek
Nazwa powinna być zrozumiała-czytelna dla potencjalnego klijęta więc trzeba wiedzieć co i komu chcemy sprzedać odpowiednio przedstawić siebie i swoją pracownie.
-Zgadzam się,że fajnie mieć dwie domeny.Może obie będą używane :-D i oby tak było.
Salaputro prawie odgadłeś nazwę mojej firmy. ;-)
Pozycjonowanie w goglach to odrębny temat-są tacy co się tym trudnią.
wpiszcie np.
w wyszukiwarce : inny dom.
(to stowarzyszenie którego jestem członkiem)
to nie jest szczęśliwy traf ale odpowiednie pozycjonowanie.
mam przyjaciela który jest w tym świetny i robi profesjonalne strony więc mi troszkę poopowiadał.
A ładna i szybko działająca strona to podstawa sukcesu na internetowym rynku,więc warto w tą dziedzinę zainwestować.
-Zgadzam się,że fajnie mieć dwie domeny.Może obie będą używane :-D i oby tak było.
Salaputro prawie odgadłeś nazwę mojej firmy. ;-)
Pozycjonowanie w goglach to odrębny temat-są tacy co się tym trudnią.
wpiszcie np.
w wyszukiwarce : inny dom.
(to stowarzyszenie którego jestem członkiem)
to nie jest szczęśliwy traf ale odpowiednie pozycjonowanie.
mam przyjaciela który jest w tym świetny i robi profesjonalne strony więc mi troszkę poopowiadał.
A ładna i szybko działająca strona to podstawa sukcesu na internetowym rynku,więc warto w tą dziedzinę zainwestować.
ja mam domenę główną www.patycki.pl
mam też lokalna www.kowalstwo.olkusz.pl ta druga świetnie sie sprawdza np na
samochodzie z tyłu, w lokalnych reklamach, na banerach np,w takiej sytuacji _ wiadomo kazdy klient bedzie targował wiec robimy tak, drukujemy sobie baner taki 2m x0,5m , w moim przypadku wystarczy sama nazwa lokalna strony i w zamian za niewielki upust klient pozwala nam na 30 dni powiesić baner na jednym z przęseł ( balkonie itp.) wymarzona reklama,
mam też lokalna www.kowalstwo.olkusz.pl ta druga świetnie sie sprawdza np na
samochodzie z tyłu, w lokalnych reklamach, na banerach np,w takiej sytuacji _ wiadomo kazdy klient bedzie targował wiec robimy tak, drukujemy sobie baner taki 2m x0,5m , w moim przypadku wystarczy sama nazwa lokalna strony i w zamian za niewielki upust klient pozwala nam na 30 dni powiesić baner na jednym z przęseł ( balkonie itp.) wymarzona reklama,
z tą "wymarzoną reklamą" Jolo masz rację ja od początku ją stosuje,działa piorunująco jeszcze jak dobre miejsce to jeszcze lepiej,tylko zamiast strony internetowej mam adres kuźni :-D
KOWALSTWO MOJA PASJA MÓJ SPOSÓB NA ŻYCIE
http://www.youtube.com/watch?v=9XGe0fDWWes
http://www.youtube.com/watch?v=9UA1kF9RKPs
http://www.youtube.com/watch?v=9XGe0fDWWes
http://www.youtube.com/watch?v=9UA1kF9RKPs
Nikiel, muszisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz swoim nazwiskiem firmować działalność gospodarczą. Nie da sie ukryć, że masz dość popularne nazwisko, które nie ułatwi Ci na początku funkcjonowania w branży kowalskiej. Ja próbowałbym znaleźć nazwę nietypową, oryginalną,, która jest kluczem do otwierania drzwi różnych instytucji i inwestycji. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że moja nazwa firmy powoduje uśmiech, zaciekawienie, pozytywnie nastawienie - jest potężnym wytrychem a nie kluczem, łamie pierwsze lody. W tej chwili nic mi nie przychodzi do głowy aby cos fajnego Ci zaproponować, ale nie powinieneś się bać szukac dalej niz Ci sie wydaje. W mojej poprzedniej firmie , w której pracowałem najemnie, mieliśmy bardzo dobry adres: www.kowalstwo.pl, które kojarzył sie bezbłędnie. Niestety to była końcówka lat 90-tych czyli początek ery internetu w skali biznesowej, i domeny tego typu były na pęczki.
raczej z kwiaciarnią. To oczym piszecie otwarło mi trochę oczy. zanim się kupi adres www. trzeba wiedzieć co się chce sprzedawać, komu, gdzie i jaki wytrych bedzię do tego najodpowiedniejszy. nie łatwa sprawa.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią