Jakie palenisko

nauka podstawowych technik i operacji kowalskich

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 14 gru 2012, 23:15

Dziś zacząłem kuć ślimaka . Zobaczymy co z niego wyjdzie . Oczywiście pomysł podglądnięty na Youtubie . Trochę za wielki kwadrat , bo 14 mm , ale za późno było na wyjazd do hurtowni stali .

NIbylung , wytrwałości będę potrzebował i to sporo . ;)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 14 gru 2012, 23:17

nie jęcz,hyć się roboty :mrgreen:

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 14 gru 2012, 23:25

Nie wiele dziś miałem czasu , porządki w garażu , potem małe poprawki paleniska . Jutro muszę nieco podwyższyć ten grzybek z otworkami . Bo po 2 godzinach palenia , popiół przysłania część tego grzybka , i nie ma dostatecznego nadmuchu .

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 gru 2012, 00:06

a mówiłem pal se drzewnym?

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 15 gru 2012, 07:26

Dara, Tak , zgadza się . Ale szukałem tańszego rozwiązania , bo węgiel w Tesco nie jest tani , i dość szybko się spala . Ale jak zużyję koks , to pomyślimy . Mieszkam w bloku i nie mam za bardzo miejsca na zrobienie węgla .

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 21 gru 2012, 22:10

Czas zweryfikował palenisko . Grzybek podniesiony , pali się super . lecz problemem jest włożyć w palenisko nieco większy przedmiot. Jutro modyfikacje kolejne , czyli przycięcie szamotki na równo z bębnem i dołożenie wkoło blachy , aby nie zbierać koksu po garażu , jak to już ktoś przewidział :D

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 22 gru 2012, 15:19

Dziś rano wpadła mi w ręce oryginalna prawdziwa kuźnia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Problem jest tylko taki , że po rozpaleniu koksu , pięknie się pali np. przez 10 minut , a potem gaśnie . Poradźcie mi , jak dużo pakować koksu ? Daję go za mało ? może za dużo i przygasa ? Bo nawiew chyba nie za duży ? Ile powinno być koksu na kotlince ?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 22 gru 2012, 15:22

Tłucz go drobniej może, syp troche więcej, żeby była kopka ponad poziomem blatu, połóż sobie po bokach moze cagły szamotowe, wtedy będzie się mniej rozsypywał po blacie, no i reguluj nadmuch, może za silny/za słaby?

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 26 gru 2012, 09:24

Sytuacja opanowana . Ze względów oszczędnościowych dawałem zbyt mało koksu . Po za tym ta oszczędność była tylko pozorna , gdyż nie było kołderki i całe ciepło uciekało w atmosferę .

ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques”