Topienie miedzi
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Topienie miedzi
Mam trochę miedznych groszówek i nie są mi potrzebne.
W jaki sposób mogę je przetopić domowym sposobem i nadanie im np. kwadratowej struktury?
W jaki sposób mogę je przetopić domowym sposobem i nadanie im np. kwadratowej struktury?
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
Groszówka w kruszcu warta jest około 2 grosze . Sprzedając ją w puncie skupu zarabiamy . Domyśłasz się dlaczego tak nikt nie robi ? no prawie nikt
Prosty przykład z pamiątką , które syn z wycieczki przywiózł . Drzewko szczęścia z drutu , na nim rosną groszówki . Groszówki łapane na spręzynki , w taki sposób , aby nie wiercić w monecie , i to nie dlatego , że producent nie ma wiertaczki 
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 20:07 przez Krzysztof Assman, łącznie zmieniany 1 raz.
Znalazłem taki artykuł:
http://m.lublin.gazeta.pl/lublin/1,1065 ... awie_.html
W internecie nikt nie jest w stanie wskazać ustawy która tego zabrania tylko piszą "chyba nielegalne".
To jak to w koncu jest
Na jakiej podstawie
http://m.lublin.gazeta.pl/lublin/1,1065 ... awie_.html
W internecie nikt nie jest w stanie wskazać ustawy która tego zabrania tylko piszą "chyba nielegalne".
To jak to w koncu jest
W skupie oczywiście, że przyjmą w obcej postaci.
Podobno nie można niszczyć publicznie monet bo podlega to karze ale fizycznie jest ona moją własnością i moge z nią robić co tylko chcę. Ustawa zabrania jedynie niszczenia pieniądza publicznie. Czyli po przetopieniu mógłbym oddać je w innej postaci.
nawet NBP niema na to żadnej ustawy...
Dziwna ta cała sprawa
Każdy mówi, że nie a ustawy zabraniającej niema 
Podobno nie można niszczyć publicznie monet bo podlega to karze ale fizycznie jest ona moją własnością i moge z nią robić co tylko chcę. Ustawa zabrania jedynie niszczenia pieniądza publicznie. Czyli po przetopieniu mógłbym oddać je w innej postaci.
nawet NBP niema na to żadnej ustawy...
Dziwna ta cała sprawa
Masz na to paragraf: art. 69 Kodeksu wykroczeń – mówi on o odpowiedzialności osób, które umyślnie niszczą, uszkadzają czy usuwają znaki umieszczone przez organ państwowy w celu stwierdzenia tożsamości przedmiotu
Ale skoro w skupie złomu przyjmują, to czym się martwić? za kg ze 12 zł pewnie można dostać teraz, to daje 100% przebicia
Ale skoro w skupie złomu przyjmują, to czym się martwić? za kg ze 12 zł pewnie można dostać teraz, to daje 100% przebicia
-
Krzysztof Assman
Przyjąć przyjmą, ale niemam zamairu tego robić skoro jest to nie zgodne z prawem..Maleus pisze:Masz na to paragraf: art. 69 Kodeksu wykroczeń – mówi on o odpowiedzialności osób, które umyślnie niszczą, uszkadzają czy usuwają znaki umieszczone przez organ państwowy w celu stwierdzenia tożsamości przedmiotu
Ale nie niszczę przedmiotu po ty by nie można było UMYŚLNIE stwierdzić tożsamości przemiotu. Różnica polega na tym, że chciałbym przetopić to na przedmioty do codzinnego użytku
Tylko,że to nie jest miedż a mosiądz manganowy.
Topi się normalnie z dodatkiem n.p.boraxu.
Średnio wygodny jest potem w obróbce,warto dodać trochę ołowiu do tygla (5%),robi się plastyczniejszy.
A skupy raczej nie przyjmują w większych ilościach ,,skrzepów'' niewiadomego pochodzenia.
Aha-przy każdym topieniu jest ubytek masy wkładu-po ludzku,po stopieniu jest tego mniej niż przed topieniem.
Topi się normalnie z dodatkiem n.p.boraxu.
Średnio wygodny jest potem w obróbce,warto dodać trochę ołowiu do tygla (5%),robi się plastyczniejszy.
A skupy raczej nie przyjmują w większych ilościach ,,skrzepów'' niewiadomego pochodzenia.
Aha-przy każdym topieniu jest ubytek masy wkładu-po ludzku,po stopieniu jest tego mniej niż przed topieniem.