Wykonanie wycinarki do listków

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 20 sty 2013, 20:50

A tu się pomyliłeś,może nie jestem jakimś zawodowym spawaczem,ale większość swojego okresu spawałem zwykłymi transformatorami,na których się uczyłem.I tu mnie nie przekonasz,bo transformatorowe ładnie zajarają łuk.Ja jestem za tradycją ,solidny transformator+diody prostownicze aż chce się spawać.No ale jak taką targać po klientach.Nawet sąsiada spawarka transformatorowa za 300zł elegancko zajarza łuk.Ta moja nie ma bata nie zajarzy jak nie zdrapie otuliny.Jedyny moment jest jak spawasz punktowo raza za raz i elektroda jest gorąca to wtedy zajarzy.Tylko z drugiej strony nic nie przestawiałem a było dobrze.Dajmy na to starą BESTER SPB lub podobne tego typu.Tam nie było takiego czegoś jak wydajność.Spawałeś cały dzień i nawet nie mrugnęła.Na stoczniach w Nederlanden dalej mają stare solidne transformatorówki.Zrobił się ot.Można przenieść lub skasować.

Dzięki BANAN ,w końcu ktoś poszedł za mną .Transformatory żądza nad inverteren ale niestety stacjonarnie.

trzewik

Post autor: trzewik » 22 sty 2013, 19:58

Przede wszystkim to ja lubię merytoryczne podejście do sprawy, tak się składa, że posiadam spawarkę ozas-a o nazwie minarc 200 jest to najmniejsza spawarka inwerterowa produkowana niegdyś przez zakłady Ozas w Opolu. W karcie technicznej stoi jak byk napięcie spawania 95 V dodam że funkcja hot startu zwiększa tą wartość o 30% przy zajarzeniu łuku...no i jakie ja głupoty wypisuję Bananie... dodam, że wszystko spisane jest z karty technicznej producenta...i powiedzcie mi Panowie gdzie ja napisałem, że inwertory są the best?

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 23 sty 2013, 08:17

trzewik minarc to Kemppi a Ty zapewne masz Miniarc 200... tak dla ścisłości i panowie więcej luzu proszę
8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”