Matryca do gięcia tralek POMOCY!!!

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

rafalsz89

Matryca do gięcia tralek POMOCY!!!

Post autor: rafalsz89 » 04 lut 2013, 09:43

Witam zrobiłem prase do giecia tralek. Wszystko działa jak należy jednak mam pewien problem wyciołem z blachy 12 kształt tralki jednak po odrysowaniu dokładnego kształtu tralki są niedogięte. Mam prośbę jezeli ktos posiada taką prase chciałbym zyby odrysował wzór matrycy na kartonie lub czyms podobnym, i przesłał na moj adres zalezy mi takze aby 1 tralka wychodziła z 1 mb. Oczywiście zapłace za fatygę kto chetny prosze pisac. Pozdrawaiam Rafał.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 04 lut 2013, 14:54

nie uwzględniłeś podstawowej właściwości stali, stal ma swoja sprężystość, to nie jest plastelina. Domyślam się, że będziesz giął traleczki z "drutu" 12x12. Powinieneś najpierw zrobić przyrząd tymczasowy i tak długo go formować aż po jednokrotnym wyciskaniu uzyskasz zakładany kształt a dopiero wtedy powinieneś uzyskany kształt przenieść na właściwą matrycę z blachy 12mm. Myślę, że kształt tralki jaki wymyśliłeś nie będzie odpowiadał identycznym kształtom u innych osób. Sposób, który ci przedstawiłem jest stosunkowo łatwy i szybki w wykonaniu - sądzę, że po godzinnym doginaniu tymczasowej matrycy, powinieneś uzyskać właściwą krzywiznę. Szkoda, że sie pospieszyłeś z cięciem tej matrycy, wystarczyło wrzucić temat na forum. Zwróć uwagę, że przy innych grubościach prętów mogą one inaczej się odkształcać, przez co matryca ta nie będzie odpowiednia do tychże innych przekroi prętów, a jedynie dedykowana tylko do jednej grubości. Jeśli to nie tajemnica, to zrób kilka fotek matrycy, położenia pręta przed prasowaniem, po prasowaniu lub może zrobisz krótki filmik jak prasa modeluje ów pręt. To ułatwi nam znalezienie właściwego rozwiązania. Powodzenia.

rafalsz89

Post autor: rafalsz89 » 09 lut 2013, 12:48

Witam dołączyłem załacznik na zdjęciu jest pokazane w czym tkwi problem nie chce wycinac kolejnej blachy która może nie wyjść tak jak należy. wysokość (brzucha) nie ma dla mnie szczególnego znaczenia bo wiadomo żę do gotowych innych kształtów nie zpasuje. Chętnie zapłace ok 50 zł jeżeli bedzie ktoś w stanie odrysowac właściwy kształt i przesłać na moj adres który podam na priv. Prase sam zrobiłem wiekszośc materiałów pochodzi ze złomu jak ktos ma pytania to zapraszam. Głowny problem tkwi aby gotowa tralka była w jednej osi czyli góra i dół muszą byc równoległe a takżę długość wsadzanego pręta 1m ponieważ u mnie to jest 1.1m co powoduje powstawanie odpadu, a wiadomo że chodzi o ekonomie przy takich pracach. Czekam na odpowiedz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”