Głownia miecza z damastu ceny
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Głownia miecza z damastu ceny
Witam jestem w tych sprawach laikiem i mam pytanie, ile mogła by kosztować głownia + jelce i głowica miecza wykonana techniką damastu. Chodzi mi o zakres cenowy. Przeglądając fora na mój rozum wychodzi mi cena 1500-2500 bardzo się mylę?
- Grzegorz K.
- Administrator
dumaeg, zapytaj 'tego łonego', może akurat nie ma co robić i skłonny jest do drastycznych negocjacji 
Głownia, jelec, trzpień, głowica wszystko technika damastu.
Konkretny typ podam tylko na przykład bo na razie pytam się orientacyjnie.
Powiedzmy do momentu montażu okładzin.
Czyli już wyszlifowany zaostrzony oraz powierzchnia wytrawiona dla ukazania charakterystycznego wzoru damastenu.
Oczywiście zbrocze wchodzące z głowni na trzpień aby była to jak najbardziej zbliżona do oryginału rekonstrukcja.
typ powiedzmy XII według typologii Oakeshott długość łącznie z głowicą około 95 centymetrów, waga adekwatna około 1-1,5 kg.
Ktoś orientuje się w jakich widełkach cenowych to by się zawierało.
Tylko proszę bez odpowiedzi typu 0- 15000złotych.
Konkretny typ podam tylko na przykład bo na razie pytam się orientacyjnie.
Powiedzmy do momentu montażu okładzin.
Czyli już wyszlifowany zaostrzony oraz powierzchnia wytrawiona dla ukazania charakterystycznego wzoru damastenu.
Oczywiście zbrocze wchodzące z głowni na trzpień aby była to jak najbardziej zbliżona do oryginału rekonstrukcja.
typ powiedzmy XII według typologii Oakeshott długość łącznie z głowicą około 95 centymetrów, waga adekwatna około 1-1,5 kg.
Ktoś orientuje się w jakich widełkach cenowych to by się zawierało.
Tylko proszę bez odpowiedzi typu 0- 15000złotych.
jedna fota warta więcej niż tysiąć słów, czyli:
- wzór [bardzo roooozciągłe określenie
]
- konkretne wymiary
- rekonstrukcja -foty oryginału
ja tam się znam na mieczownictwie raczej średnio ale bez konkretnych danych przedmiotu niewiele się dowiesz odnośnie kosztów
ps
ku...a, dawno się nie relaksowałem się damaścikami
- wzór [bardzo roooozciągłe określenie
- konkretne wymiary
- rekonstrukcja -foty oryginału
ja tam się znam na mieczownictwie raczej średnio ale bez konkretnych danych przedmiotu niewiele się dowiesz odnośnie kosztów
ps
ku...a, dawno się nie relaksowałem się damaścikami
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
No nie to chyba nie jest, aż tak trudne oszacowanie widełek orientacyjnych. Niestety w tej chwili nie służę żadną fotografią ani dokładnymi wymiarami, poniewaz rozpytuje się tylko orientacyjnie.
Jak na orientacyjne podałem moim zdaniem dużo danych.
http://mieczesredniowieczne.pl/wp-conte ... ze_oak.jpg
http://mieczesredniowieczne.pl/wp-conte ... ia_mk1.jpg
Jak pierwszy z XIII wiek. jak znajdę jakąś fotografię to zapodam.
Jak na orientacyjne podałem moim zdaniem dużo danych.
http://mieczesredniowieczne.pl/wp-conte ... ze_oak.jpg
http://mieczesredniowieczne.pl/wp-conte ... ia_mk1.jpg
Jak pierwszy z XIII wiek. jak znajdę jakąś fotografię to zapodam.
Może byś wziął ale wątpię aby się chętny znalazł za taką kwotę.ja za mozaikową lub inną odkuwkę głowni o wymiarach ?x?x?, z dwóch różnych materiałów to bym wziął 15000 zł, a za resztę 'chachmeci' 0 zł.
Ale skoro tak przecie na konkretne wymiary powiedzmy długość łącznie z głowicą 95 długość samej głowni ok 80cm, szerokość przy zastawie ok 5cm . W odległości ok 15cm od czubka 4cm szer. Zbrocze ok 70-75cm długości kończące się w odległości ok 15cm od czubka.
szeroko pojechałeś
spytaj w takim razie tego usera bo nóż, ktory pokazałeś to jego dzieło. nie sądzę jednak, by się zgodził zrobić głownie o takim wzorze dłuższą niż 50cm, bo technicznie jest to bardzo upierdliwe. wierz mi, wiem co mówię, sam próbowałem.
spytaj w takim razie tego usera bo nóż, ktory pokazałeś to jego dzieło. nie sądzę jednak, by się zgodził zrobić głownie o takim wzorze dłuższą niż 50cm, bo technicznie jest to bardzo upierdliwe. wierz mi, wiem co mówię, sam próbowałem.