Pniak pod kowadło z kantówek 75x75

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 13 lut 2013, 21:31

Nie nie , Chodziło mi właśnie o kwadraciaka . Sorry za ten bajzel , ale wczoraj na szybko przywiozłem drewno , po za tym prace kończone zawsze późno , i czasu brakowało na porządki . Ale już niedługo porządki wiosenne :)

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 13 lut 2013, 21:44

Poucinaj może te wystające gwinty, bo się będziesz nadziewał ;)

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 13 lut 2013, 21:46

Maleus, Tak , to będzie ucięte , ale dopiero jak zrobię mocowania kowadła . Może się okazać , ze tych gwintów jeszcze będę potrzebował . Prawdopodobnie do nich będę kotwił kowadło jak i wieszaczek na młotki . :D

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 13 lut 2013, 22:18

Teraz to już nie masz wjścia. Musisz rozpalić. Trzeba to cudo przetestować w ciężkiej robocie ;)
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 13 lut 2013, 22:30

Aries, Może się okazać , że w tym miesiącu jeszcze odpalę koks . Dziś cały dzień było na plusie . Ale muszę zastąpić odkurzacz jakimś sprytnym wentylatorkiem , bo szum odkurzacza po kilku godzinach jest nie do wytrzymania .

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 14 lut 2013, 16:18

Wentylator od CO. Około 150 zł. Cichy, wydajny, ekonomiczny.

PS. Chyba plusy przysłoniły mi wszystkie minusy (czy to jest już optymizm czy może jednak naiwność?)

:P
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 14 lut 2013, 20:22

I mówisz , że taki wentylatorek co daję radę z koksem ?

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 14 lut 2013, 20:27

Dlaczego ma nie dać rady ,skoro stosują go w piecach CO.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 14 lut 2013, 20:35

Do tej pory dopiero 30 kg koksu przepaliłem , zasilając kuźnię odkurzaczem , ale zauważyłem że koks jest bardziej wymagający niż węgiel , stąd moje pytanie .

Krzysztof Assman

Mocowanie kowadła

Post autor: Krzysztof Assman » 14 lut 2013, 20:45

Dziś zacząłem kotwić kowadło do pniaka . Do mocowania widocznego na fotach zastosowałem kształtownik 30x50 . Brakło mi płaskownika , więc dopiero jutro zakończenie prac.
Ale dzisiaj foty :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzysztof Assman

Mocowanie kowadła

Post autor: Krzysztof Assman » 15 lut 2013, 21:41

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ateem

Post autor: ateem » 16 lut 2013, 07:35

Te mocowanie kowadła trochę licho wygląda. Wiem, że kowadło samo nie poleci i to wystarczy, ale ...
Po zdjęciach z poprzedniego postu, myślałem że ten profil trzymający kowadło zamocujesz do szpilek idących wzdłuż niego, zaślepiając przy okazji płaskownikiem tenże profil.
Między opaskę ściskającą pieniek z uchwyt kowadła podkładkę jakąś dałeś? Tak to mi wygląda na zdjęciu. Jeżeli tak, to przynajmniej ją wyjmij.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 16 lut 2013, 07:50

Rozważałem mocowanie do szpilek bocznych , ale jakoś mi to nie leżało . Między opaską a mocowaniem nie ma podkładki , a szczelina jest , ponieważ nakrętki nie są jeszcze dokręcone . Muszę jeszcze z drugieej strony dorobić mocowanie i dopiero skręcić . Teraz skręcają , tylko przesunąłbym kowadło do tyłu , bo nie ma oparcia . Na płaskownik przyspawane będą jeszcze zastrzały . Poza tym nie wiem czy zauważyłeś , kształtownik ma wycięcia , w które wchodzi podstawa kowadła . Jest to dokładnie spasowane i wygląda , jakby by profil był tylko dosunięty do podstawy / Dziś będą ostateczne foty z wykonania . pozdr.

Awatar użytkownika
hamer

Post autor: hamer » 16 lut 2013, 12:22

Uważam że te profile mocujące kowadło powinny być spięte na kształt ramki (np. przyspawać od czoła płaskowniki) co ustabilizuje konstrukcję
bo...
po jakimś czasie od drgań, te mocowania mogą odginać się na boki, przemyśl to
pozdrawiam.
hamer

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 16 lut 2013, 12:55

Zastrzały pominąłem . Po skręceniu przedniego i tylnego mocowania konstrukcja wydaje się stabilna . Myślę , ze powinno wystarczyć a jeżeli nie , to w każdej chwili można dospawać . Nie zrobiłem również wieszaka na młotki , ponieważ nie wiem z której strony . Poczekam do czasu jak zacznę pracować na kowadle , a czas sam wskaże miejsce . Temat z kowadłem zakończony . Na tapecie nadmuch do paleniska . Dorwałem wiatrak z okapu kuchennego , ciekawe czy da sobie radę .

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”