Ciężka brama profil
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Ciężka brama profil
Witam to mój pierwszy post na forum(nie licząc przywitania), mam nadzieję że w dobrym miejscu. Problem mam następujący: posiadając dużo wolnego czasu postanowiłem własnoręcznie wykonać część ogrodzenia z pręta 20x20, profilu zamkniętego( w celu odelżenia konstrukcji), płaskownika 30x5podwójny na sztorc i tu pojawia się moje pytanie: otóż zakupiłem materiał na bramki profil 50x50x3 i na bramę szerokości 5.5m najwyższa wysokość 2.30, skrzydło 3.25m i 2.25m profil 50x70x3. Po wykonaniu jednej bramki ze względu na jej wagę ok 60kg obawiam się iż ten profil jest za mały i tu sedno czy ktoś próbował wzmocnić profil wsuwając drugi do środka?, czy nie pęknie przy ewentualnym ocynkowaniu? Dziękuje za ewentualne odpowiedzi.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Nie musisz się martwić o wytrzymałość - 50x3 spokojnie wytrzyma... i nie kombinuj z wsuwaniem profili jeden w drugi bo to bez sensu jest... A tak na marginesie waga 60kg to wcale nie jest dużo. Ja u siebie mam starą bramę , która wisi na 60x40x3 a skrzydło ma 4m , 130 kg i nic się nie dzieje od lat.
Dzięki za odpowiedź, tylko ja w pytaniu za dużo napisałem, metr bramki waży mi ok 60 kg a brama będzie miała 3.25m i będzie wyższa więc szacuje że będzie ważyć ok 250 do 300kg i jeszcze ramie ponad 3.5 m a im bliżej środka rym będzie wyższa(2.3m) i cięższa. profil mam na to 70x50x3. Przepraszam za niedokładne sformułowanie pytania prosił bym o jeszcze jedną odpowiedź.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
jeśli zastosuje markowe zawiasy ro nie będzie żadnego problemu np. http://www.rollingcenter.com/?product=pg-50i&lang=en
Swoją drogą każdy zawias wymaga okresowego smarowania - wtedy długo żyje ;-)
Swoją drogą każdy zawias wymaga okresowego smarowania - wtedy długo żyje ;-)
Do kolegi BANAN jeśli chodzi o zabezpieczenie zewnętrzne to jeszcze nie jestem pewien chodzi mi po głowie piaskowanie i "patynowanie, starzenie"na to 2xlakier bezbarwny lub w najgorszym wypadku ocynkowanie i malowanie, jeśli chodzi o wewnątrz to smar załatwi wszystko.
Salaputro w myślach mi czytasz takie rozwiązanie jak w linku tylko że dłuższe ok 25 cm całe i dodatkowe łożysko na osi obrotu i wszystko przyspawane do konstrukcji.
Dzięki za zainteresowanie
Wrzucam foto moich zawiasów, średnica trochę wzrosła przez łożysko i jest 68, wysokość 2x100 (200 całość) dodatkowo regulacja w trzech osiach.
Salaputro w myślach mi czytasz takie rozwiązanie jak w linku tylko że dłuższe ok 25 cm całe i dodatkowe łożysko na osi obrotu i wszystko przyspawane do konstrukcji.
Dzięki za zainteresowanie
Wrzucam foto moich zawiasów, średnica trochę wzrosła przez łożysko i jest 68, wysokość 2x100 (200 całość) dodatkowo regulacja w trzech osiach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.