Espada- pierwsze róże

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 mar 2013, 17:12

Dara pisze::?:
Cuda opowiadasz Banan
Jak moze korodować bez elektrolitu?
Jak niby nastąpi wymiana jonów?
Owszem jeśli obiekt bedzie na polu to tak,zgoda.
Ale w suchym pomieszczeniu?
Nie żyjemy na pustyni Kara Kum. Wilgotne powietrze, to też elektrolit, nawet w ,,suchym" pomieszczeniu.
Kontakt 517355290

Espada
Kontakt:

Post autor: Espada » 25 mar 2013, 18:47

Przyszła pora na inną formę róży, spróbowałem stworzyć różę rosyjską. Jak wam się podoba? Powstała z jakiegoś pręcika znalezionego na podwórku, tak chciałem zobaczyć czy uda się z niego coś wykuć. Jest malutka, bo i pręcik cienki. To tylko taki prototyp, ale chciałem wiedzieć czy mieści się w ramach pojęcia róża rosyjska ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 25 mar 2013, 18:53

a co to jest róża rosyjska?
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 25 mar 2013, 18:56

Jakbyś to co zostało wycienił w lodyżkę, to pierwsza klasa :>
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 25 mar 2013, 19:40

BANAN pisze:
Dara pisze::?:
Cuda opowiadasz Banan
Jak moze korodować bez elektrolitu?
Jak niby nastąpi wymiana jonów?
Owszem jeśli obiekt bedzie na polu to tak,zgoda.
Ale w suchym pomieszczeniu?
Nie żyjemy na pustyni Kara Kum. Wilgotne powietrze, to też elektrolit, nawet w ,,suchym" pomieszczeniu.
Żeby nie byc gołosłownym jutro zrobie fotkę jaszczurki którą pokazywałem na forum jakiś rok temu.Figurka ta była pomiedziowana w siarczanie i leżała sobie w kącie zapomniana.Nie widzę na niej rdzy a nie była niczym zabezpieczona.

Espada ta róza to taka do samoobrony? :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 25 mar 2013, 19:44

Dara, wybacz,ale ja jestem na tym punkcie przewrażliwiony.Pięć lat nauki i 10 lat pracy na galwanizerni.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 25 mar 2013, 19:47

no to czemu nie rdzewieje??? :?

Espada
Kontakt:

Post autor: Espada » 25 mar 2013, 19:56

Marcin, róża rosyjska to zawijana, cała zrobiona z jednego elementu(pąk i łodyga to jeden kawałek metalu), odpowiednio wyklepanego i ukształtowanego, przynajmniej ja to tak odbieram. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 25 mar 2013, 20:55

Banan chyba na odwrót rozumiesz, stosuję się bardziej aktywne metale, miedź, cynk, i ich stopy (które bardzo szybko tworzą ochronną warstwę tlenków) by chronić stal, żelazo, przed korozją... Anoda katoda i całe te bzdety mają się nijak do zabezpieczania powierzchni metalu do puki między nimi nie ma elektrolitu (czytaj szczelne połączenie bez możliwości interakcji) Prosty przykład lutowanie twarde, podkład miedziany pod nikiel, chrom itp. Poczytaj czarno na białym http://pl.wikipedia.org/wiki/Ochrona_anodowa

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 26 mar 2013, 05:47

StellArt, To czarno na białym to nie ta bajka :> Czytając tą wiki odnoszę wrażenie, jakby ktoś na jednej stronie chciał zmieścić 300 stronicowy podręcznik.
Dara, nie rdzewieje, bo puki co powłoka jest szczelna. Dlatego wykorzystuje się miedź w powłokach Cu-Ni-Cr.Daje możliwość nałożenia grubej, szczelnej powłoki. Ale miedź nie chroni stali,jest na niej powłoką katodową, za to nikiel chroni miedź, jest na niej powłoką anodową. chrom zabezpiecza natomiast nikiel nie pozwalając mu się spasywować,ale jest to już zabieg bardziej dekoracyjny.
Gdyby było inaczej, nie prowadzono by kosztownego procesu cynkowania dla zabezpieczenia stali, bo taniej by było wytrawiony, wolny od tlenków detal zanurzyć w roztworze siarczanu miedzi.
Jeszcze dla przykładu cytat z tej samej Wikipedii:- gdy stal jest pokrywana miedzią, niklem, chromem, ołowiem, cyną, srebrem. Metaliczne powłoki ochronne z tych metali są nazywane powłokami izolującymi. Zapewniają skuteczną ochronę metali nie ulegających pasywacji tylko wtedy, gdy są całkowicie szczelne, są to jednak tzw. „powłoki niebezpieczne”. Po ich niewielkim uszkodzeniu jest odsłaniany fragment powierzchni metalu chronionego, który staje się anodą groźnego ogniwa korozyjnego. Kontakt małej anody (np. stali węglowej) z dużą powierzchnią katody (np. powłoka niklowa) sprawia, że gęstość prądu anodowego jest bardzo duża, co odpowiada dużej szybkości korozji lokalnej (korozja wżerowa)[5].
Kontakt 517355290

Espada
Kontakt:

Post autor: Espada » 28 mar 2013, 13:54

dodaję kolejną pracę, tym razem stojącą. Trochę mała wyszła, ale będą i większe. Tym razem listek zamocowany z pomocą wywierconego otworku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 28 mar 2013, 15:05

Widzę, że dochodzisz do wprawy z metalowym ogrodnictwem. Formy wijące się i stojące, a ja bym poszedł o kroczek dalej i górną część róży lekko przechylił w prawą stronę i bardziej w górę zakręcił dolną zawijkę. Wyszedł by ci świecznik, osobiście jestem zwolennikiem ozdób mających aspekt praktyczny i staram się nie robić przedmiotu, który nie ma swojego przeznaczenia. Samą różyczkę ciężko będzie sprzedać ale już świecznik w formie róży pójdzie od ręki. Kobitki z natury są romantyczne i widząc tego typu wzory nie mogą się powstrzymać przed jego kupnem.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 28 mar 2013, 15:48

Dzika róża trzymająca ogonem świeczkę. W sumie babska logika w tym jest. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 28 mar 2013, 15:51

Może i babska logika, ale też nie widziałem róży, która stałaby o własnych siłach. Jeżeli człowiek lekko wybiegnie poza schematy to i babska logika może być ciekawa.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 28 mar 2013, 15:54

Dla tego kwiaty trzymane są we flakonach?

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”