Zarażony bakcylem kowalstwa próbuję stworzyć kuźnie tradycyjną (w miarę możliwości i pozwolenia I Urzędu Skarbowego czyli żony) ale użyteczną coś na wzór kuźni muzeum prywatnego w warszawie przy grobli. Szukam szkiców i fotografii sprzętów i całych kuźni. Jeśli ktoś coś ma to będę zobowiązany.
larix
Re: Kużnia tradycyjna
Postprzez nikiel Śr sie 19, 2009 10:25 am
mamy kilka zdjec z muzeum w wojciechowie, moge to wkleic dopiero po wekendzie. jaka to ma byc kuznia? wiejska czy miejska? jak cos to wiemy gdzie jest kowalska wiertarka (taka na sciane)
Postprzez larix Śr sie 19, 2009 10:39 am
Wiejska własnie kupiłem fajne siedlisko i jest jeden fajny stary chlew i tam coś bedę próbował.
larix
Postprzez wat93 Śr sie 19, 2009 10:51 am
tez bede urzadzal sie teraz w starym chlewie. bajeczne miejsce. jak na stara kuznie naprawde super. stare poniemieckie udynki tez sie do tego nadaja. dobry klimat jest... ciemno, ponuro i jak sie wchodzi to odrazu czuc ze kuznia jest.
co do starych kuzni. zobacz sobie obrazki ktore dodal nikiel i reszta w temacie o logo forum. (w hydeparku)
Masz jakies problemy z forum?
Postprzez pawel.g Śr sie 19, 2009 10:57 am
Znam bardzo dobrze Muzelum na Grobli Pana Galeckiego:)Zalorzyciel to to przyjaciel i mauczyciel mojego ojca jeszcze z czasow PKZ.Mysle ze najlepiej sie skontaktowac z samym panem Galeckim wtej sprawie,a on ci we wszystkim na bank pomorze,zwlaszcza w takich sprawach.Mistrz ma olbrzymia wiedze i chetnie jej urzycza.
Postprzez Grzegorz K. Śr sie 19, 2009 12:48 pm
Jak ja ci człowieku tego siedliska zazdroszczę eeeeh...
Obrazek
Postprzez Matthan Śr sie 19, 2009 5:52 pm
Jeśli chcesz zaczerpnąć historii to poszukaj "kodeksu baltara bohemy" tam jest tekst o mieczniku i rysunek kuźni... Gdzieś na "Freha" jest wklejony ten rysunek
Postprzez larix Cz sie 20, 2009 6:54 am
Gdzieś pewnie jest ale konia z rzędem temu co znajdzie:)
larix
Postprzez tibor N sie 23, 2009 12:27 pm
Mam kilka fotek starej kuźni działała ponad 60 lat.Gdzieś w bieszczadach ale nie pamiętam miejscowości dokladnie.Teraz służy jako muzeum.
Obrazek
[img=http://images39.fotosik.pl/181/1625918d3240aa91m.jpg]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/162 ... 0aa91.html
tibor
Postprzez Nidhogg N sie 23, 2009 3:32 pm
Matthan napisał(a):Jeśli chcesz zaczerpnąć historii to poszukaj "kodeksu baltara bohemy" tam jest tekst o mieczniku i rysunek kuźni... Gdzieś na "Freha" jest wklejony ten rysunek
Dla porządku - "Kodeks Baltazara Behema". Jeżeli komuś zależy, mogę zeskanować tę stronę z miecznikiem
Ja mam trochę zdjęć z kuźni wodnej w Gdańsku, jak obrobię to wrzucę linka.
Pozdrawiam, Rafał
Postprzez wszebąd Pn sie 24, 2009 11:53 pm
tylko precyzyjnie co to ma być za kuźnia
-średniowieczna (jaki okres )
-renesansowa
-barokowa
-itd.
aż do kuźni nowożytnych: wsiowych, miejskich
itd
...precyzyjnie
HOWGH
Postprzez larix Wt sie 25, 2009 12:18 pm
Wsiowa ma być tak mi się wydaje a co z tego wyjdzie?? sam jeszcze nie wiem.
larix
Postprzez wszebąd Cz sie 27, 2009 10:35 pm
No to najprościej najbliższy skansen z kuźnią.
miech dwukomorowy kowadło z rogiem itd. itp.
HOWGH
Ps. Poszukaj pod nazwiskiem Reinfuss
Postprzez barnabowicz Pt sie 28, 2009 5:09 pm
Ja jestem zdania, ze każda kuźnia powinna mieć swój indywidualny klimat i wystrój. Wystarczy zbudować palenisko wstawić kowadło, imadło i parę gratów i już jest super. Do tego można narobić sobie fajnych narzędzi i półek itp. no i oczywiście szyld musi być
pozdro barnabowicz