Pomoc w odlewie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Pomoc w odlewie
Potrzebuje pomocy mam do odlania takie zapięcie tylko inny wzór. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć z czego najlepiej było by to zrobić i z jakiego materiału formę i czy dałbym rade to zrobić na zwykłym palenisku koksowym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Ten caly piasek to jakis nastepny allegro-wynalazek ?
Ja uzywam czystego bentonitu bez domieszek kwarcowych, nawilzanego woda. Jest mialki jak talk, nie czuc ziaren pod paluchami. Nic sie nie zapieka, niczego nie trzeba zeskrobywac i wyzucac. Po wytrzasaniu odlewu wystarczy rozdrobnic na sitach albo w mlynku. A do przesypywania formy zasypka dla niemowlat Johnson baby powder tez sie nadaje
Do przyciemnienia aluminium uzyjesz chemii -aluminium blackener JAX, na wystajacych krawedziach troche sie wyciera i wyglada jak patyna na srebrze.
I jesli nie odlewales nigdy nic to warunki BHP przede wszystkim, plynny metal jest zabojczo niebezpieczny
Ja uzywam czystego bentonitu bez domieszek kwarcowych, nawilzanego woda. Jest mialki jak talk, nie czuc ziaren pod paluchami. Nic sie nie zapieka, niczego nie trzeba zeskrobywac i wyzucac. Po wytrzasaniu odlewu wystarczy rozdrobnic na sitach albo w mlynku. A do przesypywania formy zasypka dla niemowlat Johnson baby powder tez sie nadaje
Do przyciemnienia aluminium uzyjesz chemii -aluminium blackener JAX, na wystajacych krawedziach troche sie wyciera i wyglada jak patyna na srebrze.
I jesli nie odlewales nigdy nic to warunki BHP przede wszystkim, plynny metal jest zabojczo niebezpieczny
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
Jak się odlewa brąz/mosiądz, to cudów nie ma, warstewka przymodelowa ulegnie przepaleniu.
Ta masa formierska popularna jest w odlewnictwie, ja załatwiłem sobie z odlewni aluminium, na alledrogo trochę bandycka cena.
Masa jest tłustawa, świetnie się formuje. Jak mocno ściśniesz w garści, to uzyskany zgniot jest dosyć twardy, dobrze odwzorowuje szczegóły, krawędzie.
ps. czy na samym bentonicie nie masz kłopotu z odprowadzeniem gazów?
Ta masa formierska popularna jest w odlewnictwie, ja załatwiłem sobie z odlewni aluminium, na alledrogo trochę bandycka cena.
Masa jest tłustawa, świetnie się formuje. Jak mocno ściśniesz w garści, to uzyskany zgniot jest dosyć twardy, dobrze odwzorowuje szczegóły, krawędzie.
ps. czy na samym bentonicie nie masz kłopotu z odprowadzeniem gazów?
- Tom Oldsmith
- Kontakt: