Maska teatralna

Zapomniane techniki i narzędzia, tradycyjne wyroby

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 17 maja 2013, 21:17

Zrób dwie maski (całe) a potem złóż razem nacinając do połowy. Uzyskasz formę przestrzenną z wymieszanymi minami
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 17 maja 2013, 22:54

Długo gryzłem się z tematem wykonu owej maski. Duży wpływ miało na pewno zbombardowanie mnie profesjonalizmem dzieł sztuki jakie mi przedstawiliście. Nadeszła frustracja i przez chwilę [tylko chwilę] wręcz niechęć ! Przecież w swój projekt włożyłem już trochę pracy, ale przede wszystkim radość z wizji jaką posiadałem - ten ogrom zapału jaki mną szargał jak tylko o tym myślałem :mrgreen:
W jednej chwili to wszystko runęło w gruzach !!!
I WIECIE CO ? :P
Temat przetrawiłem, a i mówcie co chcecie ja to skończę wg pierwotnej koncepcji.
Właściwie był moment kiedy brałem już nowy kawał blachy i zszargany wyżej opisanym profesjonalizmem miałem zacząć to od początku.
Na szczęście braciszek był w pobliżu i "trzepnął" mnie przysłowiową sztachetą w łeb :shock:
Tego było mi trzeba, nie wiem może stwierdzicie - TANDETA. Totalnie nie po mojej myśli itd.
Lecz to jest nagroda główna w temacie sztuki, a tu gusta sąprzeróżne. NIe od dziś wiadomo, że o tym się nie dyskutuje.
Uświadomiłem sobie, że najgorsze co może być to kopiowanie innych, dążenie do ich doskonałości. Może wykreuje odrębny design, którego nikt nie brał pod uwagę, a wręcz ganił.
Słuchajcie, nie wiem może się mylę - ale po tym wszystkim w cholerę się cieszę, że finalnie zadecydowałem, że ja chcę tak a nie inaczej :D
Mimo wszystko cieszy mnie ta burza mózgów, która tu powstała -
Tom Oldsmith pisze:tomekost, pozwolisz ze skopiuje ta buzke. Akurat mam luzny kawalek blachy :)
czekam na wykon z niecierpliwością bo właśnie m. in. przez ten szkic miałem odstąpić od swojego projektu.
Dzisiaj popracowałem jeszcze trochę nad swoimi maseczkami - MOIM ZDANIEM jest zajeb...., zdjęć nie wrzucam. Poczekam chyba na efekt finalny.
Pzdr
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Grzmot

Post autor: Grzmot » 17 maja 2013, 23:21

Znaczy sie poszedłeś na łatwizne :D

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 17 maja 2013, 23:25

Ooooo nie nie nie :P
I mamy klasyczny przykład jak różne są opinie, ponieważ np. Dara pisał, iż wybrałem najgorszy sposób :D
Prawda jest taka, że jak pisałem pozostałem przy pierwotnej wizji - POWAGA !
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 17 maja 2013, 23:39

Dara powiedział: "Najtrudniejszy" a nie "Najgorszy".
Znaczy się robisz z tej zeżartej płyty?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 maja 2013, 07:20

Jeżeli zaczniesz kopiować prace innych i nie dasz dojść do głosu własnej intuicji i wyobraźni, zostaniesz tylko naśladowcą. Robię w zawodzie grubo ponad dziesięć lat i nigdy nie odpaliłem kompa w poszukiwaniu pomysłów do dalszej pracy. Kiedy przeczytałem twojego posta o chęci zrealizowania własnej wizji to w jednej chwili poczułem, że idziemy w podobnym kierunku. Nigdy nie będziesz Patrykiem Nieczarowskim ani innym znanym już artystą ponieważ każdy twórca jest swego rodzaju indywidualnością. Jeżeli chcesz by twoje prace dorównywały kunsztem do, poziomu mistrzowskiego to jestem pewien, że weźmiesz się do roboty i stworzysz coś oryginalnego w czym uwidocznisz swoje pasje twórcze. :D :D

Nieczar
Kontakt:

Post autor: Nieczar » 19 maja 2013, 01:59

zauważyłem temat maski i zboczenie zawodowo kazało mi tam zajrzeć :)

"...Fronczewskiego chcą ze mnie zrobić" jak powiedział Ryszard Ochódzki :) ...a tak na poważnie aż tak wybitnym autorytetem się nie czuję
...w Polsce to i może jest pewna egzotyka ,bo osobiście nie natknąłem się jeszcze na podobnego do mnie dyplomowanego rzeźbiarza klepiącego kaski i maski ...ale to tylko kwestia czasu :)
...są natomiast inni płatnerze ,którym temat maski nie jest obcy ...to temat jak każdy inny :)

osobiście odradzam stosowania zardzewiałego shrotu ...przynajmniej moja estetyka odbiera to jako przejaw "tandety" ...lepiej zrobić piękną fakturkę na zdrowym materiale ,choćby po to aby w przyszłości dzieło nie stanowiło problemu dla konserwatorów...wystarczy zwykła ST3, kucie kwasiaka na gorąco znacząco obniża jego walory antykorozyjne ,choć i tak są one wyższe niż w przypadku zwykłych stali...ale faktycznie "ciągnie" się znakomicie i jak dla mnie choćby najpopularniejsza 304 to materiał wymarzony do głęboko kutych form ,to akurat znam z autopsji :mrgreen:

podoba mi się pomysł Twofaces ...chyba tak stary jak komiksy z Batmanem ...może nie nowatorski ,ale dający pole do popisu ...sam nawet mam plany swojego autoportretu o dwóch obliczach (...też kiedyś czytałem Batmana :mrgreen: )
...generalnie jestem zwolennikiem tezy ,że w sztuce już nic nowego nie da się wymyślić ,jeśli nauczymy się tego co potrafili dawni mistrzowie to i tak będzie dostatecznie ...wierz mi ,żyjemy w 21 wieku ,stosujemy kosmiczne technologie produkcji ,ale nie dorastamy do spodu paznokci u nóg dawnym mistrzom pracującym przy świetle lampek oliwnych :facepalm:

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 21 maja 2013, 06:18

Dara, tak właśnie postanowiłem zrobić :D
Może nie powinienem ? Nie wiem .... Nie chcę się głupio tłumaczyć, ale od początku jak tylko zleceniodawca powiedział mi co mam zrobić miałem w głowie wizję i całkowicie przyćmiła mi wszystkie inne.
No zobaczycie na finale - to będzie faktycznie inne, zupełnie inny smak, gust. Chociaż fakt jest jeden, dla Was profesjonalistów jak wspomniał Nieczar być może będzie wyglądało "tandetnie" i baaardzo nieudolnie, ALE liczę na inny pkt widzenia osób które siedzą w temacie szeroko pojętego teatru. Styl i sposób wykonania na pewno odbiega od Waszych zasad i standardów - mimo wszystko chciałem tak inaczej :lol:
Zobaczymy co czas pokaże...
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 21 maja 2013, 08:26

I bardzo dobrze :) . Zbieraj opinie, ale trzymaj się swego. Właśnie dzięki temu świat jest różnorodny i piękny.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 09 cze 2013, 00:01

Chopy !
Maska ukończona tydzień temu - już ma innego właściciela.
Powiem Wam tylko tyle, że jestem przezajebiście zadowolony z finału tego wykonu.
Dla mnie bomba.
Czekam na Wasze opinie z niecierpliwością, tylko jak wrzucę foto - jak będzie chwila, może jutro.
Pozdrawiam
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 10 cze 2013, 00:12

Zwłaszcza te negatywne biorę na klatę :mrgreen:
Proszę powiedzcie co sądzicie o tym wyrobie - po tej burzliwej dyskusji :)

Czekam na Wasze opinie, więcej fotek w załączniku w pliku :arrow: .rar

Link do wysokiej rozdzielczości > http://rapidshare.com/files/3169681689/ ... c%20IV.rar
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 10 cze 2013, 16:41

Wstawiaj na pracę miesiąca. Bardzo fajnie wyszło.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 10 cze 2013, 21:40

Nie myślałem, że będzie to miało tyle artystycznego wyrazu. Piękna robota, gratuluję. :D :D

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 10 cze 2013, 21:56

Super to zrobiłeś.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt: