Nity do zbrojników

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

VikingArt

Nity do zbrojników

Post autor: VikingArt » 25 cze 2013, 23:51

Witam Serdecznie mam pytanko odnośnie mocowania nitami zbrojników do skóry.
Jakich nitów najlepiej użyć aby nie wyrywały skóry po jakimś czasie blacha się odrywa razem z nitem niszcząc przy tym skórę.
A mianowicie, wiem że od strony blachy nie musi być aż tak duża powierzchnia natomiast od strony skóry jednak powierzchnia skutego nita musi być znacznie większa..zastosowanie podkładki pod nit no tak niezbyt. Faktem jest że zastosowanie podkładki pod nit zmniejsza naprężenia w danym miejscu gdyż jest większa powierzchnia na której rozkłada się nacisk. ale czy da się tego uniknąć ? jakie nity (kupne) można było by zastosować do takiego typu zbroi, i czy w ogóle można takie nity zakupić ?
Czy ktoś z was borykał się z danym problemem ?
Dla uświadomienia o co dokładnie chodzi dorzucam zdjęcia
Obrazek
Obrazek

Przepraszam z góry za nie profesjonalne nazewnictwo danych elementów współczesnych zbroi, ale nie wiem jak one się dokładnie nazywają.
Proszę o poradę w problemie.

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 26 cze 2013, 06:28

Zastosuj gwoździe papowe. Mają 3mm średnicy nóżki i łeb płaski o średnicy ok 1cm, czasem można trafić na większe. Koniecznie nieocynkowane. Technologia: od strony skóry gwoździa wkładasz, od strony blachy zaklepujesz. Gwóźdź jest oczywiście za długi, więc warto zaopatrzyć się w nożyce do prętów, takie malutkie, najlepsze są w castoramie firmy stahlson i kosztują ok. 30 zł :) Jeśli blacha jest widoczna, jak u Ciebie, to warto dziurkę sfazować wiertłem 5-6mm, aby po zaklepaniu główka nita pokryła się z płaszczyzną blachy. Wygląda estetycznie, jest trwałe i bezpiecznie. Możesz też zostawić więcej nóżki do zaklepania i zrobić sobie zagławiacz, będziesz miał łebki jak w nitach z fabryki :)

VikingArt

Post autor: VikingArt » 26 cze 2013, 10:36

Hmm o gwoździach nawet nie pomyślałem, popaprz ale w sumie jest w tym racja bo średnica łebka gwoździa jest na tyle duża że na pewno nie przerwie skóry. Widzisz Maleus jak to dobrze że można się kogoś zapytać o poradę :) Serdeczne dzięki dziś jak będę w pracy się nudził to nie omieszkam nie spróbować :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”