Trawienie elektrolityczne.

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 09 sty 2010, 14:19

a ja wczoraj trawilem nozyk i porzadany efekt byl dopiero kiedy do noza podlaczylem + Tlumaczac na chlopski rozum kiedy z plaskownika wydzielalo sie duzo gazow (babelkow) a z noza prawie nic wtedy dopiero sciemnial. Nie znam sie absolutnie na pradzie. Chce tylko powiedziec ze mozna sprawdzic odwrotne podlaczenie.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 09 sty 2010, 16:20

co do ściemniania ;-) to chyba nie powinno ciemnieć bo wtedy by wychodziło że coś sie tam osadza, moim zdaniem powinno bąbelkować i sie oczyszczać, gorsza stal powinna sie rozpuszczać szybciej tworząc zagłębienia,

:idea: chociaż teraz doszedłem do wniosku że można by najpierw nożyk na (-) żeby powstała faktura , a potem nożyk na (+) aby utworzyć naloty i wtedy naloty zejdą łatwo ze stali gatunkowej a we wgłębieniach powinno pozostać czarne :idea: :idea:

ale to już kolega wat doświadczalnie pewnie ustali ,

i jeszcze podejrzałem w galwanizerni , napięcie ok 10V prąd 100A- 300A
o ile mieli sprawne zegary:)

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 09 sty 2010, 16:30

z nozykiem do - trawilem 1,5h na 12V i 22A i nic sie z nim w sumie nie stalo. Smrod roztworu kwasu solnego z woda nie do zniesienia ;) dzis zauwazylem, ze wzory nie sa juz tak wyrazne jak wczoraj, ale to moze tez efekt polerki. Po bigosie ktory wlasnie sie grzeje jade do kuzni na poprawke :) Wieczorem wrzuce fotki z efektu pracy :) Tym razem zalatwilem chlorek zelaza i chce wszystko znow pradem potraktowac

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 09 sty 2010, 16:36

Muszę Cię zmartwić jolo też mi się tak wydawało a jednak po podłączeniu do + powstają zagłębienia. Sprawdzone doświadczalnie. Wydaje mi się że ten czarny osad to tlenek natomiast bąbelki to chlor.

Ornatus nie kombinuj tylko weź wodę i sól, dobrze trawi :!: w pół godziny powinno wytrawić
Myśl i Pamięć

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 09 sty 2010, 16:50

nie chce sie przeciez sprzeczac. Najpierw sprobuje w chlkorku zelaza z nozem na minusie. Stal to na pewno st3s i jakas cholernie mocna blacha, ale nie wiem jaka bo ze zlomu. Ostrze jest beznadziejnie miekkie, ale to moj pierwszy raz i nie spodziewalem sie czegos wiecej. Hartowac nie umiem ;)

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 09 sty 2010, 16:54

ja się nie chce sprzeczać :-> Chodzi o to że trawiłem już damast WODNYM ROZTWOREM SOLI KUCHENNEJ i wzorek zaczął się pokazywać dopiero przy podłączeniu nożyka do CZERWONEGO kabelka. Na nożyku osadza się czarny osad, natomiast z brzeszczota (lub roztworu w bezpośrednim kontakcie z nim) podłączonego na czarnym kabelku lecą bąbelki i powstaje ZIELONA piana.

Ale jeśli fakty przeczą teorii to tym gorzej dla faktów :lol:

edit: teraz już nie wiem kto się z kim nie chciał sprzeczać :shock: :-P
Myśl i Pamięć

Remington

Post autor: Remington » 09 sty 2010, 19:41

Nie wiem po co ktoś na siłę chce wyważyć otwarte drzwi, lub udowadniać bzdury wyskrobane przez kogoś w internecie.
Warto przeprosić się z książkami, poczytać i podłączyć nożyk do plusa, zamiast bezsensownie tracić czas podpinając go pod minus i kombinować z różnymi elektrolitami.

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 09 sty 2010, 20:18

jacie przeciez nikt tu sie nie sprzecza :) ja podszedlem do tematu bez przygotowania i nauczylem sie na zywym organizmie chociaz z ksiazkami zyje w zgodzie. Probowalem tak i tak i wg mnie lepiej nozyk podlaczyc do plusa. Dzis na chlorku zelaza pod pradem efekt jest nie wiekszy niz na kwasie solnym i tez pod pradem. Wzor jest chyba slabo widoczny, a moze sie myle? W necie widzialem duzo bardziej kontrastowe wzory. Zobaczcie foty. To moj pierwszy noz i nie musicie oceniac ;p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2010, 23:53 przez ornatus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 09 sty 2010, 20:49

miski... tutaj nie oceniamy wzorkow ani nozy. trwaic mozecie jak chcecie i zalezne to jest od roztworu. w kwasie solnym tak jak jest na tutku, w roztworze soli odwrotnie. wazne jest to zeby babelkowal noz!

PS. ornatus stworz odpowiedni dzial zeby pochwalic sie nozem.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 09 sty 2010, 21:00

misiek :lol: my tu dyskutujemy nad biegunowością i pokazujemy efekty trawienia więc relax,

swoją drogą ,bardzo ładny kozik a kontrast to chyba od różnicy miedzy gatunkami stali i sposobu obróbki po trawieniu

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 09 sty 2010, 21:49

juz pisalem ze zalezy ona od elektrolitu... mozecie zrobic tabelke co jak podlaczyc :P

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 09 sty 2010, 23:55

na tym nozu mialem trening wstepny od poczatku do konca. Ostrze, rekojesc i ladne zdjecie. Zapytalem w poscie czy wzor jest dostatecznie kontrastowy, bo chcialem zweryfikowac to z Waszymi spostrzezeniami, a fotki wkleilem najlepsze jakie mialem. Posta nie bede nowego zakladac bo niestety noz jest nic nie warty pod wzgledem uzytkowym :( Przepraszam za balagan, teraz zostawilem jedno zdjecie

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 10 sty 2010, 06:53

Panowie już pisałem ,że mądre książki piszą o trawieniu anodowym w roztworze kwasu siarkowego,niewskazana obecność jonów chlorkowych.Czyli żadne tam roztwory kwasu solnego czy soli kuchennej.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 10 sty 2010, 08:22

Banan a co powiesz na temat kwasu cytrynowego?

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 10 sty 2010, 09:04

ornatusie ja kiedyś oglądałem noże sklepowe z damastu i powiem ci że twój jest o wiele bardziej wyraźny, myślę że dużo większego kontrastu nie ma sie co spodziewać, spróbuj teraz poeksperymentować z gatunkami

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”