Trawienie elektrolityczne.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
a ja wczoraj trawilem nozyk i porzadany efekt byl dopiero kiedy do noza podlaczylem + Tlumaczac na chlopski rozum kiedy z plaskownika wydzielalo sie duzo gazow (babelkow) a z noza prawie nic wtedy dopiero sciemnial. Nie znam sie absolutnie na pradzie. Chce tylko powiedziec ze mozna sprawdzic odwrotne podlaczenie.
co do ściemniania ;-) to chyba nie powinno ciemnieć bo wtedy by wychodziło że coś sie tam osadza, moim zdaniem powinno bąbelkować i sie oczyszczać, gorsza stal powinna sie rozpuszczać szybciej tworząc zagłębienia,
chociaż teraz doszedłem do wniosku że można by najpierw nożyk na (-) żeby powstała faktura , a potem nożyk na (+) aby utworzyć naloty i wtedy naloty zejdą łatwo ze stali gatunkowej a we wgłębieniach powinno pozostać czarne
ale to już kolega wat doświadczalnie pewnie ustali ,
i jeszcze podejrzałem w galwanizerni , napięcie ok 10V prąd 100A- 300A
o ile mieli sprawne zegary:)
ale to już kolega wat doświadczalnie pewnie ustali ,
i jeszcze podejrzałem w galwanizerni , napięcie ok 10V prąd 100A- 300A
o ile mieli sprawne zegary:)
z nozykiem do - trawilem 1,5h na 12V i 22A i nic sie z nim w sumie nie stalo. Smrod roztworu kwasu solnego z woda nie do zniesienia
dzis zauwazylem, ze wzory nie sa juz tak wyrazne jak wczoraj, ale to moze tez efekt polerki. Po bigosie ktory wlasnie sie grzeje jade do kuzni na poprawke
Wieczorem wrzuce fotki z efektu pracy
Tym razem zalatwilem chlorek zelaza i chce wszystko znow pradem potraktowac
ja się nie chce sprzeczać :-> Chodzi o to że trawiłem już damast WODNYM ROZTWOREM SOLI KUCHENNEJ i wzorek zaczął się pokazywać dopiero przy podłączeniu nożyka do CZERWONEGO kabelka. Na nożyku osadza się czarny osad, natomiast z brzeszczota (lub roztworu w bezpośrednim kontakcie z nim) podłączonego na czarnym kabelku lecą bąbelki i powstaje ZIELONA piana.
Ale jeśli fakty przeczą teorii to tym gorzej dla faktów
edit: teraz już nie wiem kto się z kim nie chciał sprzeczać
:-P
Ale jeśli fakty przeczą teorii to tym gorzej dla faktów
edit: teraz już nie wiem kto się z kim nie chciał sprzeczać
Myśl i Pamięć
jacie przeciez nikt tu sie nie sprzecza
ja podszedlem do tematu bez przygotowania i nauczylem sie na zywym organizmie chociaz z ksiazkami zyje w zgodzie. Probowalem tak i tak i wg mnie lepiej nozyk podlaczyc do plusa. Dzis na chlorku zelaza pod pradem efekt jest nie wiekszy niz na kwasie solnym i tez pod pradem. Wzor jest chyba slabo widoczny, a moze sie myle? W necie widzialem duzo bardziej kontrastowe wzory. Zobaczcie foty. To moj pierwszy noz i nie musicie oceniac ;p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2010, 23:53 przez ornatus, łącznie zmieniany 1 raz.
na tym nozu mialem trening wstepny od poczatku do konca. Ostrze, rekojesc i ladne zdjecie. Zapytalem w poscie czy wzor jest dostatecznie kontrastowy, bo chcialem zweryfikowac to z Waszymi spostrzezeniami, a fotki wkleilem najlepsze jakie mialem. Posta nie bede nowego zakladac bo niestety noz jest nic nie warty pod wzgledem uzytkowym
Przepraszam za balagan, teraz zostawilem jedno zdjecie