Czyszczenie stali z rdzy!!!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Czyszczenie stali z rdzy!!!
Witam. Czy może ktoś ma pomysł albo posiada maszynę do czyszczenia metalu, myślę o jakimś urządzeniu ze szczotkami przez , które przepuszczałbym cały profil, pręt pełen i wychodziłby czyściutki metal. Ma ktoś patent na coś takiego? Proszę o pomoc
KOWALSTWO- MOJA PASJA
-
Krzysztof Assman
Według mnie jedynym słusznym rozwiązaniem na usunięcie rdzy , jest piaskowanie . Szczotki tylko polerują . Prosty przykład , przeczyść szczotką na kątówce kawałek profila . Będzie się ładnie świecił . ale rusz go potem papierem sciernym , to ruda dalej się sypie . O takiej maszynie , o która pytasz , nie słyszałem .
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Jedynie piaskownica lub krzyzowe szlifiernie pasowe. Jesli chodzi o fakture czysciutkiego metalu to w przypadku piaskowania masz spory wybor mediow, od kulek stalowych , poprzez korundy, kulki szklane az do lupin orzecha, ale pozostana wzery po rdzy. Jesli szlifiernia to uklad rys jedynie w poprzek materialu, gradacja zaleznie od potrzeb.
Jest jeszcze kilka maszynek, glownie przeznaczone do kolorowych metali, wiec pomijam.
Jest jeszcze kilka maszynek, glownie przeznaczone do kolorowych metali, wiec pomijam.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
-
lazarpella
Wg. mnie warto tez spróbować środków do czyszczenia metalu. Na stronie Emergo można takowe znaleźć 
-
lazarpella