piła taśmowa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
piła taśmowa
Szukałem po forum znalazłem dwa tematy o takich przcinarkach .
Na codzień do cięcia profili używam gumówki-ukośnicy mozna na niej ustawiać różne kąty, ale myśle ze przydalo by mi się coś bardziej dokładnego i bezpiecznego
Może ktoś poleci jakąś firme. A moze da sie to samemu zrobić ?
Na codzień do cięcia profili używam gumówki-ukośnicy mozna na niej ustawiać różne kąty, ale myśle ze przydalo by mi się coś bardziej dokładnego i bezpiecznego
Może ktoś poleci jakąś firme. A moze da sie to samemu zrobić ?
Używam takiej maszynki.
http://allegro.pl/pila-wolnoobrotowa-do ... 32496.html
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Dobra taśmówka tnie dokładnie - nie mam tu na myśli małych piłek na taśmy o szerokości 13 czy 20 mm. Jak nie daje się zbyt dużego posuwu to cięcie jest OK. Największe co ciąłem to HEB 200 pod kątem 45 stopni i schodziło się na żyletkę. Ja mam piłę Shark 260 włoskiej firmy MEP - kupiłem jako używkę z pewnej fabryki - wtedy miała już 4 lata.. Dziś ma już 11 lat i wciąż tnie bardzo dobrze....
A co do ramówki - miałem PR 300 i jeśli idzie o jakość cięcia to była gorsza od obecnej maszyny a wydajność cięcia to już całkowita porażka - maszyna skończyła na złomie...
A co do ramówki - miałem PR 300 i jeśli idzie o jakość cięcia to była gorsza od obecnej maszyny a wydajność cięcia to już całkowita porażka - maszyna skończyła na złomie...
Bez urazy, ale się z tobą nie zgodzę.krzysiekass pisze:Taśmówka ma ciąć na ilość , nie koniecznie na jakość . Kręcisz w imak kilka profili na raz i tniesz . Ramówka wolniejsza , ale dokładna . Ja był jednak w piłę celował .
Mogę Ci wkleić na dniach foto, co potrafi zrobić ramówka w moich niewprawnych rękach... .
-
Krzysztof Assman
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Ja uzywam podobnej do tej Makity, na masywniejszej zeliwnej podstawie za dwa razy wieksze pieniadze. Tnie 4 cale pelny material jak deske. Metal saw
Da blach i cienszych profili cietych "z reki" lub "na miescie" bosiunio nabyl po usilnych prosbach taka pilke jak ta Metal hand saw firmy Milwauke.
Obie sie sprawdzaja, tna bardzo precyzyjnie i szybko i co wazne na sucho, bez chlodzenia.
Do ciezkiego ciecia jest stara jak swiat ramowka, ktora po remoncie i z nowym (4 zeby na cal dlugosci) brzeszczotem 6-cio calowa sztabe kroi w 15 minut.
Natomiast do esow - floresow i wycinanek przeroznych pionowa pila tasmowa z ustawianym pod katami blatem i chlodzeniem brzeszczotu.
Kazda jest dobra, ale kazda do czego innego, uniwersalne sie nie sprawdzaja, jak jest do wszystkiego to w sumie do niczego
Da blach i cienszych profili cietych "z reki" lub "na miescie" bosiunio nabyl po usilnych prosbach taka pilke jak ta Metal hand saw firmy Milwauke.
Obie sie sprawdzaja, tna bardzo precyzyjnie i szybko i co wazne na sucho, bez chlodzenia.
Do ciezkiego ciecia jest stara jak swiat ramowka, ktora po remoncie i z nowym (4 zeby na cal dlugosci) brzeszczotem 6-cio calowa sztabe kroi w 15 minut.
Natomiast do esow - floresow i wycinanek przeroznych pionowa pila tasmowa z ustawianym pod katami blatem i chlodzeniem brzeszczotu.
Kazda jest dobra, ale kazda do czego innego, uniwersalne sie nie sprawdzaja, jak jest do wszystkiego to w sumie do niczego
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
Dobra taśmówka to wspaniałe urządzenie! Cicha, bezpieczna, duża trwałość taśmy, duża dokładność, posiadają silnik o małej mocy w porównaniu do przecinarek tarczowych. Warto zwrócić uwagę jak wygląda regulacja cięcia pod kątem, bo tańsze modele mają to kiepsko rozwiązane. Taśmówki mają jedną wadę, trudno kupić tanio dobrą maszynę 
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey
http://allegro.pl/show_item.php?item=36 ... d00be2ff62
możecie zerknąć
możecie zerknąć