Skansen w Ochli
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Dracorian
- forumoholik
Skansen w Ochli
We wrześniu w Ochli,lubuskie, są organizowane warsztaty starych zawodów jest i kowalstwo.
Zapraszam w tym roku,może się spotkamy:-)
Kuźnia jest wzorowana na oryginałach z przeszłości
Zapraszam w tym roku,może się spotkamy:-)
Kuźnia jest wzorowana na oryginałach z przeszłości
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
- Dracorian
- forumoholik
Niestety fotek nie posiadam.
Ale jest strona internetowa i tam można popatrzeć.
Skansen w Ochli wpisać i jest.
Ale jest strona internetowa i tam można popatrzeć.
Skansen w Ochli wpisać i jest.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 17:41 przez Dracorian, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
No proszę nie wiedziałem, że takie cuś w Lubuskim mamy
Ale to pewnie dlatego że ja z drugiej części województwa :p Trzeba będzie zajrzeć 
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Rumcajs a tyś skąd w lubuskiem?
Co do Ochli oczywiście jest tam kuźnia przeniesiona bodajże z Kosieczyna. Jakieś 9 lat temu, będąc w skansenie widziałem w tamtejszej kuźni jakiegoś przyszłego doktoranta, o ile pamiętam, to chyba z Politechniki Wrocławskiej, który w tejże kuźni w ramach doktoryzacji oklepywał od jakiegoś czasu damast na katanę. Jeżeli chodzi o termin pokazów kowalskich, to należałoby prześledzić terminarz imprez w skansenie w Ochli na 2014 r. 
Draco, słabo się starasz, móóówiłłłem szukaj w "Grafika"
Draco, słabo się starasz, móóówiłłłem szukaj w "Grafika"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Michal1987
Znalazłem zdjęcie z okresu, o którym wspominałem ... to chyba nie był przypadek. Zresztą mój dziadek ze strony mamy, po fachu też był kowalem. Jednak po repatriacji z Wołynia na Ziemie "Wyzyskane" zajął się już tylko uprawą ziemi 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
CD.
Pochodzi z XVIII wieku. Zbudowana jet z kamienia polnego na zaprawie wapiennej. Przed wejściem znajduje się wysunięty podcień wsparty na trzech profilowanych słupach z zastrzałami. Słupy ustawiono na dużych polnych kamieniach. Ściana szczytowa, o konstrukcji szachulcowej, wysunięta jest około 2 m przed lico frontu. Podcień pełnił funkcję ochronną podczas prac wykonywanych na zewnątrz budynku, np. kucia koni, remontu wozu i innych. Na ścianach z kamieni ułożone są belki zwane murłatami, na których opiera się krokwiowo - jętkowa konstrukcja dachu. Dwuspadowy dach pokryty został gontem.
Stałym wyposażeniem kuźni jest wykonany z palonej cegły komin oraz piec z pojemnikiem na wodę do hartowania wyrobów i dwoma paleniskami. Również z cegły wykonano posadzkę. Na wyposażenie kuźni składają się sprzęty i narzędzia kowalskie: kowadła, imadła, giętarka, wiertarka, spęczarka oraz szereg kleszczy, kształtowników, młotków i innych drobnych narzędzi. Do paleniska podłączone są dwa miechy. W większości narzędzia te pochodzą z Kosieczyna i okolic, jednakże, dla porównania, wydzielono część kuźni, gdzie wyeksponowano komplet narzędzi kowalskich przywiezionych przez repatrianta z województwa stanisławowskiego.
Funkcja kowala w społeczności wiejskiej była niezwykle ważna. Istniało bowiem duże zapotrzebowanie na jego wyroby i usługi. Stąd wysoko pozycja społeczna i szacunek, jakim cieszył się na dawnej wsi ten rzemieślnik. W przeszłości wszelkie sprzęty oraz narzędzia rolnicze, np. pługi, radła, widły i inne pochodziły z warsztatów kowali wiejskich. Wraz z napływem na wieś wyrobów fabrycznych nie zmalało znaczenie kowala, a zmienił się jedynie zakres działalności.
Pochodzi z XVIII wieku. Zbudowana jet z kamienia polnego na zaprawie wapiennej. Przed wejściem znajduje się wysunięty podcień wsparty na trzech profilowanych słupach z zastrzałami. Słupy ustawiono na dużych polnych kamieniach. Ściana szczytowa, o konstrukcji szachulcowej, wysunięta jest około 2 m przed lico frontu. Podcień pełnił funkcję ochronną podczas prac wykonywanych na zewnątrz budynku, np. kucia koni, remontu wozu i innych. Na ścianach z kamieni ułożone są belki zwane murłatami, na których opiera się krokwiowo - jętkowa konstrukcja dachu. Dwuspadowy dach pokryty został gontem.
Stałym wyposażeniem kuźni jest wykonany z palonej cegły komin oraz piec z pojemnikiem na wodę do hartowania wyrobów i dwoma paleniskami. Również z cegły wykonano posadzkę. Na wyposażenie kuźni składają się sprzęty i narzędzia kowalskie: kowadła, imadła, giętarka, wiertarka, spęczarka oraz szereg kleszczy, kształtowników, młotków i innych drobnych narzędzi. Do paleniska podłączone są dwa miechy. W większości narzędzia te pochodzą z Kosieczyna i okolic, jednakże, dla porównania, wydzielono część kuźni, gdzie wyeksponowano komplet narzędzi kowalskich przywiezionych przez repatrianta z województwa stanisławowskiego.
Funkcja kowala w społeczności wiejskiej była niezwykle ważna. Istniało bowiem duże zapotrzebowanie na jego wyroby i usługi. Stąd wysoko pozycja społeczna i szacunek, jakim cieszył się na dawnej wsi ten rzemieślnik. W przeszłości wszelkie sprzęty oraz narzędzia rolnicze, np. pługi, radła, widły i inne pochodziły z warsztatów kowali wiejskich. Wraz z napływem na wieś wyrobów fabrycznych nie zmalało znaczenie kowala, a zmienił się jedynie zakres działalności.