jak trzymać materiał?

Bezpieczeństwo jest najważniejsze!

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

jak trzymać materiał?

Post autor: Nikiel » 30 sty 2010, 23:02

nawiązując do postu kolegi z tematu "ku przestrodze", namalowałem koślawy rysunek pokazujący jak należy trzymać materiał(zwłaszcza kiedy kujemy płaskowniki na sztorc pn. noże)

Obrazek

jest to najpewniejszy chwyt, zabezpieczający przed wyskakiwaniem gorącego materiału w kierunku naszej twarzy. :shock: :-)
Ważne jest, żeby nie tylko trzymać materiał w kleszczach, ale również żeby płaskownik był oparty o kleszcze (w okolicy nita:) )

dodatkowo materiał musi się opierać o kowadło. dokładnie poniżej miejsca w które chcemy walnąć mlotkiem.
Obrazek

nie powinno się też pracować rozkalibrowanymi kleszczami

a tu Wszebąd jako dobry przykład:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, 23:44 przez Nikiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lukasz
Kontakt:

Post autor: lukasz » 30 sty 2010, 23:32

kurcze taki głupi byłem że aż temat powstał... :mrgreen:
A ja sobie przypomniałem jak to było... kułem i to nawet chyba tak jak ty rysujesz... ;-) i miałem już odłożyć nóż żeby się zagrzał ale pomyślałem sobie" huk jeszcze ciepły... walne jeszcze z raz" i przy tym ostatnim walnięciu miałem kleszcze tak ustawione że były gotowe go odłożenia w ogień... :lol:
Oczywiście nie usprawiedliwia mnie to ale... tak żeby rozjaśnić sytuacje i ku przestrodze :mrgreen:

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 31 sty 2010, 09:06

dodać, że warto by mieć kleszcze zamknięte na materiale, czyli tak jak do podkówek, końcówki kleszczy po uchwyceniu materiału powinny być prawie zamknięte, wtedy jest pewność że nie wylata, szczególnie sie to przydaje przy gięciu podkowy, ale i płaskowniki i pręty,pewnie trzyma, bardzo ważny jest też odpowiedni dobór kleszczy aby po uchwyceniu materiału nie uchwyt nie był zbyt szeroki ani za wąski

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 31 sty 2010, 13:40

Łukasz , Twój poziom inteligencji nie ma tu nic do rzeczy:)
mnie też czasem tak wyskakuje, ale tylko jak mi się zapomni jak należy poprawnie trzymać materiał. Warto wyrabiać sobie dobre nawyki i pozbywać się złych.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 31 sty 2010, 22:23

Świetny rysunek uśmiałem sie jak nigdy. Ale do rzeczy. Rysunek świetnie ilustruje TYPOWY problem samouków kowali. Ja też na początku swojej przygody z kowalstwem dziwiłem sie dlaczego mi materiał po całej kuźni loto. to samo obserwuję i przestrzegam na pokazach bo większość ludzi kując operuje w ten właśnie pokazany zły sposób.

HOWGh

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 16 lut 2010, 23:44

dodałem Twoje foto:D
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

JASTRZĄB

Post autor: JASTRZĄB » 02 sty 2013, 19:49

Jak dobrze że mój dziadek przyuczał mnie do kowalstwa

jak sobie wyobrażam co by było gdybym dostał metalem prosto z pieca to mnie ciarki
przechodzą :mrgreen:
Śmierć jest jak miecz,
sam nie zrobi krzywdy dopiero w ręce wojownika sieje zniszczenie.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 03 sty 2013, 10:10

Zauważyłeś że odgrzebujesz tematy sprzed kilku lat? :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „BHP - safety first”