Jakie drewno na drzewce?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Dracorian
- forumoholik
Jakie drewno na drzewce?
Robie grot włóczni,czy wyjdzie?zobaczymy.
Zastanawiam się z czego zrobić drzewce.
Najlepszy byłby jesion.
A czy może być leszczyna?Jest łatwo dostępna tylko jest giętka i boje się że będe miec zamiast włóczni kijek jakim to wybijają się sportowcy podczas skoków nad poprzeczką.
Ostatecznie skocze na bagna(leśniczy nie dojedzie) i porzycze młodego dębu
Zastanawiam się z czego zrobić drzewce.
Najlepszy byłby jesion.
A czy może być leszczyna?Jest łatwo dostępna tylko jest giętka i boje się że będe miec zamiast włóczni kijek jakim to wybijają się sportowcy podczas skoków nad poprzeczką.
Ostatecznie skocze na bagna(leśniczy nie dojedzie) i porzycze młodego dębu
Ostatnio zmieniony 03 lut 2014, 23:36 przez Dracorian, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
dąb jest niezły ale koniecznie bez sęków, buk i wiąz jest zły bo układa się za słojami (wykrzywia), dobre są te drzewa co wymienił MT,
kiedyś brano pień drzewa i rozszczepiano go na drobniejsze (wzdłuż słojów) kawałki i póżniej strugano te drzewce w odpowiedni kształt (okragły, kwadratowy, prostokątny, ośmiokąt itp) dzięki temu drzewce tak łatwo nie pękały i były wytrzymałe
ja do swojej włóczni drzewiec zamówiłem u pewnego stolarza, zapłaciłem 70zł za 2,2 metrowy drzewiec dębowy, silny i dobrze się trzyma
kiedyś brano pień drzewa i rozszczepiano go na drobniejsze (wzdłuż słojów) kawałki i póżniej strugano te drzewce w odpowiedni kształt (okragły, kwadratowy, prostokątny, ośmiokąt itp) dzięki temu drzewce tak łatwo nie pękały i były wytrzymałe
ja do swojej włóczni drzewiec zamówiłem u pewnego stolarza, zapłaciłem 70zł za 2,2 metrowy drzewiec dębowy, silny i dobrze się trzyma
Ostatnio zmieniony 02 lut 2014, 17:19 przez Qmar, łącznie zmieniany 1 raz.
What man is a man who does not make the world better?
Jak zrobisz z dębu to ujdzie, ale będziesz musiał czymś to pomalować, bo se ręce poranisz.
Jeśli chcesz rzucać włócznią, to dąb odpada bo jest ciężki.
Zdecydowanie najlepszy byłby jesion. Przejdź się do sklepu ogrodniczego i kup jesionowe drzewce do kosy. Jest długie, a po paru przeróbkach będzie się do włóczni nadawać. Możesz też kupić prosty kij do łopaty lub wideł (ma około 1,5m). Nie jest zbyt długi, ale jest okrągły w przekroju i zaostrzony na końcu, więc łatwo będzie Ci osadzić grot. Koszt to około 20zł.
Jest tez opcja, byś skoczył do składu drewna lub tartaku i tam zapytał. Dotną Ci wymiar jaki chcesz, gatunek jaki chcesz, a dużo nie zapłacisz.
Jeśli chcesz rzucać włócznią, to dąb odpada bo jest ciężki.
Zdecydowanie najlepszy byłby jesion. Przejdź się do sklepu ogrodniczego i kup jesionowe drzewce do kosy. Jest długie, a po paru przeróbkach będzie się do włóczni nadawać. Możesz też kupić prosty kij do łopaty lub wideł (ma około 1,5m). Nie jest zbyt długi, ale jest okrągły w przekroju i zaostrzony na końcu, więc łatwo będzie Ci osadzić grot. Koszt to około 20zł.
Jest tez opcja, byś skoczył do składu drewna lub tartaku i tam zapytał. Dotną Ci wymiar jaki chcesz, gatunek jaki chcesz, a dużo nie zapłacisz.
- Dracorian
- forumoholik
zetne i sam wysezonuje.
To wiem że musi być suche.
W ostateczności pójde do innych ludzi tak jak mówicie.Lubie brać z natury.Ale jeśli groty zaczną wychodzić to już pójde za radą Vanira.Jakość musi być
A tak odnośnie dębu,to przez garbniki odparza?
To wiem że musi być suche.
W ostateczności pójde do innych ludzi tak jak mówicie.Lubie brać z natury.Ale jeśli groty zaczną wychodzić to już pójde za radą Vanira.Jakość musi być
A tak odnośnie dębu,to przez garbniki odparza?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2014, 23:27 przez Dracorian, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz