Stal na przebijaki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Stal na przebijaki
No właśnie, jaka?
Noże wiadomo, młotki, przecinaki i coś tam jeszcze też, ale nic nie znalazłem o stali na przebijaki
Jaka stal, albo z czego ją pozyskać np. na złomie
Pomóżcie 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_narz% ... or%C4%85co
Wydaje mi się że dobra będzie
1.2343 / WCL / X37CrMoV51
Stal narzędziowa do pracy na gorąco 1.2343 / WCL / X37CrMoV51
Wydaje mi się że dobra będzie
1.2343 / WCL / X37CrMoV51
Stal narzędziowa do pracy na gorąco 1.2343 / WCL / X37CrMoV51
Wojciech Wangryn "Reset"
Na moje przebijaki używam przecinaków ze złomu
.Przekuwam i tyle-bez hartowania itp.póżniej weryfikacja przy pracy,czyli dziadowizna się deformuje i wyrzucam.Zostają mi tylko te,które się sprawdzają.Czasem robię z wierteł do wiertnic (chyba?)-takie długie ślimakowate wiertła,niestetu najczęściej mają dziurkę (kanałek na chłodziwo) i to troche przeszkadza w uzyskaniu potrzebnego kształtu,ale materiał dobry.
Moim zdaniem,nie ma co zbytnio kombinować bo i tak żywot przebijaka jest stosunkowo krótki,w porównaniu do innych narzędzi.
Moim zdaniem,nie ma co zbytnio kombinować bo i tak żywot przebijaka jest stosunkowo krótki,w porównaniu do innych narzędzi.
- Grzegorz K.
- Administrator
Wszystkim dzięki
Zamiast skorzystać z jednej wybranej podpowiedzi chyba postanowię powolutku testować wszystkie rozwiązania
Myślę, że to dobry sposób na poznanie właściwości różnych gatunków stali, a i nauki nigdy za wiele. Jeszcze raz dziękuję

Szukałem ale nie znalazłem albo przeoczyłemJak się nie mylę temat już był poruszany na forum.
w tym poradniku http://www.bushcraftuk.com/downloads/pd ... ithing.pdf
strona bodajże 34 pokazane jak robia przebijaki z resorow..
ogolnie duzo zdjec jak zrobic kowalskie narzedzia samemu, idzie ogarnac wszystko bez jezyka..
strona bodajże 34 pokazane jak robia przebijaki z resorow..
ogolnie duzo zdjec jak zrobic kowalskie narzedzia samemu, idzie ogarnac wszystko bez jezyka..