Rafinacja
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
W necie masz tego pełno.
Najprostszy sposób- rozpuszczasz złom srebrny w kwasie azotowym, roztwór rozcieńczasz wodą. dolewasz wody z solą i wybierasz wytrącony serowaty osad- chlorek srebra. Do chlorku dodajesz kawałki blachy cynkowej i dolewasz kwasu solnego tyle, aż zniknie chlorek i rozpuści się całkowicie cynk. Uzyskany szary proszek to srebro próby ok.999.
Najprostszy sposób- rozpuszczasz złom srebrny w kwasie azotowym, roztwór rozcieńczasz wodą. dolewasz wody z solą i wybierasz wytrącony serowaty osad- chlorek srebra. Do chlorku dodajesz kawałki blachy cynkowej i dolewasz kwasu solnego tyle, aż zniknie chlorek i rozpuści się całkowicie cynk. Uzyskany szary proszek to srebro próby ok.999.
Podany przepis jest bardzo prosty, mając kwas azotowy i solny jesteś w stanie wykonać właściwie rafinację, i to bez precyzyjnego odmierzania chemii. Wystarczy przewiewne miejsce, co by oparów nie wdychać. Ja tak zbieram i rafinuję wszelki złom i syf warsztatowy po obróbce srebra. Mam gdzieś fotkę rafinowanego urobku, znajdę to wrzucę na forum.
Mam pytanko.
Skoro z tego uzyskujemy srebro bardzo czyste, to jakie dodatki dodać, żeby uzyskać srebro o wysokiej próbie, ale żeby było w miare twarde?
Mam troche rozpuszczonego srebra w kwasie azotowym i chciałbym uzyskać stop taki, żeby się nadawał do użycia w oprawie noża przy przekładkach?
Druga sprawa, co dodać, żeby uzyskać lut srebrny nadający się do lutowania stali?
Skoro z tego uzyskujemy srebro bardzo czyste, to jakie dodatki dodać, żeby uzyskać srebro o wysokiej próbie, ale żeby było w miare twarde?
Mam troche rozpuszczonego srebra w kwasie azotowym i chciałbym uzyskać stop taki, żeby się nadawał do użycia w oprawie noża przy przekładkach?
Druga sprawa, co dodać, żeby uzyskać lut srebrny nadający się do lutowania stali?
Ciekaw jestem jakby wyszła redukcja srebra już po rozpuszczeniu w kwasie azotowym kawałkiem miedzi.
Nomad, na na sztućce stosuje sie stop sterlinga, 92,5% Ag i 7,5% Cu.
A jeśli chodzi o składy lutów to http://www.lut-spaw.com.pl/luty-srebrne
Nie znam się na lutowaniu, pewnie któryś z cynkiem byłby dobry.
Dodatkowo taki cytat, może się przydać w razie problemów:
Nomad, na na sztućce stosuje sie stop sterlinga, 92,5% Ag i 7,5% Cu.
A jeśli chodzi o składy lutów to http://www.lut-spaw.com.pl/luty-srebrne
Nie znam się na lutowaniu, pewnie któryś z cynkiem byłby dobry.
Dodatkowo taki cytat, może się przydać w razie problemów:
Większa zawartość miedzi podnosi wprawdzie właściwości wytrzymałościowe, lecz nadaje brzydkie żółtawe zabarwienie. W celu jego usunięcia wyroby ze stopów o niższej zawartości srebra poddaje się wytrawianiu w kwasie siarkowym. Powoduje to usunięcie z powierzchni atomów miedzi, przez co przedmiot uzyskuje piękną srebrzystą barwę. Stopy srebra z cynkiem można utwardzać przez przesycanie, podobnie jak stopy srebra z miedzią. Stopy te są stosowane w przemyśle głównie do lutowania. Skład chemiczny i postać, w jakiej są dostarczane spoiwa srebrne do lutowania, określa norma.
Srebro w stanie ciekłym pochłania bardzo dużo tlenu (100 g srebra wchłania przeszło 200 cm3 tlenu), a podczas krzepnięcia wydziela go z powrotem. Uniemożliwia to wykonywanie odlewów z czystego srebra, gdyż na powierzchni tworzą się kratery po uchodzącym tlenie. Stopiona ze srebrem miedź odciąga z niego tlen, tworząc tlenek miedzi, którego powstaje tym więcej, im dłużej trwa proces topnienia.
Tlenek miedzi jest szkodliwy, ponieważ jest twardy i kruchy. Gdy stapianie odbywa się zbyt długo, wewnątrz stopu występują pustki wypełnione tlenem lub wydziela się tlenek miedziowy w postaci pasów lub siatki. Przy walcowaniu i żarzeniu powstają w miejscach pustek wzdymki; tlenek miedzi wydzielony w formie pasków powoduje powstanie niebieskich plam przy polerowaniu, a wydzielony w formie siatki jest przyczyną tworzenia się nierówności blachy przy walcowaniu. Aby uniknąć tych szkodliwych skutków, topienie musi trwać możliwie krótko i odbywać się pod pokrywą z węgla drzewnego, a stop przed odlaniem powinien być odtleniony, np. fosforkiem miedzi, brązem manganowym lub brązem krzemowym. Na każdy kilogram stopu należy użyć kilka gramów środka odtleniającego.
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Nomad, haki do baskili sa lutowane srebrem. Najlepiej sie sprawdza sredni lut jubilerski. I jest to polaczenie dostatecznie wytrzymale.
Tu poczytaj http://www.srebrnie.pl/index.php
Tu poczytaj http://www.srebrnie.pl/index.php
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom