jakie palniki?

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 31 sty 2010, 12:55

Nikiel ja mam
butle tlen acetylen propan
palnik do cięcia na propan bo jest zdecydowanie tańszy do cięcia
komplet palników perun
oczywiście reduktory bezpieczniki przyreduktorowe bo ruchów nie krępują
węże ok 30 m ponieważ często palę złom a butli targać nie lubie
gdybyś potrzebował zestawu palników mogę Ci coś załatwić.

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 02 lut 2010, 20:00

Ja też się podczepię.
Ten palnik propanowy nadaje się do podgrzewania piecyka gazowego?
Jak z ekonomicznością?
Ja mam w swoim piecyku palnik atmosferyczny propan-butan na ciśnienie gazu prosto z butli 11kg bez żadnego reduktora, robiony i tak średnio grzeje. Da się gdzieś kupić takie dobre fabryczne palniki do piecyka?

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 02 lut 2010, 20:05

Jeżeli chcesz nagrzewać dłuższe elementy niż 8 cm - to palnik wielootworkowy propan+tlen się nie nadaje. bo grzeje zbyt punktowo - ale jeśli chcesz szybko podgrzewać końcówki prętów do kucia maszynowego to działa dobrze... a bez wsadu to Ci stopi szamot w piecu...

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 02 lut 2010, 21:50

Dziękuję Salaputro, jak zwykle konkretnie i rzeczowo ;-)
Spróbuję jeszcze z regulacją swojego palnika i parametrów komory, a jak się nie sprawdzi będę szukał jakiegoś fabrycznego... Znalazłem ciekawą firmę:
http://www.apag.com.pl/pokaz.php?show=palniki

W piecyku mam szamot i cegłę izolacyjną JM- polecam! Sama cegła JM bardzo dobrze izoluje, szybko się nagrzewa, ale też i szybko się schładza. Jest też produkowana w kilku wariantach temperatury zastosowania. Jest bardzo lekka. Sprowadziłem kiedyś kilka sztuk z allegro, ale jest też tutaj:
http://www.icmarket.pl/thermal-ceramics ... 18692.html

Przepraszam za mały offtop ;-)

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 02 lut 2010, 22:34

po co nowy na all jest w brud urzywek jak ta http://www.allegro.pl/item902881726_pal ... _foto.html

ja mam podobny idzie super

koledzy grzeją też na olejowych ale narzekają na regulacje i spaliny

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 03 lut 2010, 21:14

Jolo dużo Ci taki palnik spala gazu? Będzie bez przeróbek na zasilanie z butli?

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 lut 2010, 08:44

trzeba powymieniać dysze na mniejsze, bo tam są na gaz ziemny, butla 11 kg na dwa dni grzania, na starym forum są zdjęcia i opisy mojej i innych konstrukcji

Robert W.

Post autor: Robert W. » 07 lut 2010, 17:03

znalazłem oszczędzacz gazu nawet cena przyjazna, myślałem że o wiele drożej :mrgreen:
na pewno szybko się wróci
http://sklep.mexpol.com.pl/perun/oszcze ... -1113.html

Obrazek

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 07 lut 2010, 18:15

sporo :roll:
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Robert W.

Post autor: Robert W. » 07 lut 2010, 18:25

Ja wiem czy tak sporo,wystarczy sobie zobaczyć ile gazu traci się przy klamerkowaniu czy nitowaniu,a jeszcze przy każdym odpaleniu palnika chwilę trwa wyregulowanie palnika :-|,wydaje mi się że w miarę szybko kasa się wróci a i czasu zaoszczędzi ,wkrótce się przekonam :mrgreen: tylko nigdzie nie pisze czy to ustrojstwo ma świeczkę czy zapalarką trzeba odpalać :-?

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 07 lut 2010, 18:59

Ma świeczkę... na obrazku widać - to ta pionowa rurka z lewej strony.... ;-)

Robert W.

Post autor: Robert W. » 07 lut 2010, 19:20

właśnie tak myślę że to świeczka tylko się boje żeby na przykład się nie okazjo że to opcja dodatkowa :lol: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 16 lut 2010, 22:13

dodam do tematu kilka wypowiedzi ze starego forum:

Postprzez agio Śr lip 29, 2009 2:51 pm
Witam.
Zamierzam kupić palnik gazowy, nie duży bo ma być do kształtowania blach (od patelni po hełmy :D)

Tak przy okazji, widziałem iż palnik gazowy (o może taki będzie dobry? http://allegro.pl/item686891261_precyzy ... 4e110.html ) do blach nadaje się wyśmienicie ale oczywiście posłucham rady bardziej doświadczonych 8)

Postprzez ate Śr lip 29, 2009 3:32 pm
Mam taki sam, tylko firmy "topex"(po prostu inna nalepka). Do odpuszczania głowni po hartowaniu/lutowanie twarde jest bardzo dobry, ale do nagrzewania blach do kucia za słaby- za niska temperatura płomienia, bo jak nagrzejesz już jeden fragment, i przesuniesz palnik dalej, by nagrzać więcej poprzednia część jest już za zimna do kucia.

Polecam raczej jakiś palnik tlen+propanbutan.

Postprzez agio Śr lip 29, 2009 7:50 pm
Ma się rozumieć iż palnik tlen + propan jest o wiele lepszy niż na zwykły gaz. Więc może taki będzie dobry http://allegro.pl/item691013085_palnik_ ... a_gra.html ? :D

W tym poprzednim podaje się temp. płomienia na 1200-1850 stopni C. a więc powinien być w sam raz a czemu nie jest? :?

Postprzez Arek92 Śr lip 29, 2009 7:57 pm
też mam taki. chodzi oto że płomień ma to 1850 stopni tylko jest słaby, chudy i metal stygnie. i z grzaniem schodzi długo. a ten drugi to chyba wymaga jakiegoś zaplecza i jest do cięcia. to już lepiej wykopać dołek z bocznym nadmuchem na węgiel drzewny.

Postprzez jolo747 Cz lip 30, 2009 12:09 pm
witam
z tymi palnikami na gaz to jest tak ,jakbyś kupił ten pierwszy tzw "dekarski tylko żeby miał kilka wymiennych końcówek (bo ta na zdjęciu jest do lutowania a tobie potrzebna taka o średnicy kołnierza ok 50mm )to do blach i nawet do kucia stali będzie ok tyle że musisz zrobić jakiś piecyk, bo blachy swoja dużą powierzchnią w stosunku do małej grubości oddają szybko temp. wiec konstruujesz taki mały prawie szczelny piecyk (poszukaj zdjęć w postach o piecykach ) i wtedy będzie ok. ja kiedyś na takim kułem,
proste podłączenie do butli to plus, ognia do węza nie zassie bo propan nie zasysa wiec i w miarę bezpieczne,minusem jest to że po godzinie pracy marznie butla i spada drastycznie ciśnienie na palniku , wkładamy wtedy butle do miski z gorącą wodą ok 40ctC,

palnik drugi to do ciecia propan+tlen , ewentualnie do punktowego grzania, jak koledzy wcześniej opisywali , nie nada się do gięcia patelni :D

Przeszukaj post koks vs gaz tam jest dużo o lpg

Postprzez ate Pn sie 03, 2009 7:50 pm
Aby nie zakładać kolejnego tematu o palnikach podpinam się pod ten.

Czy do palnika tlen+acetylen można podłączyć zamiast acetylenu propanbutan?

Chodzi mi o np. taki palnik:
http://www.volksweld.pl/index.php?main_ ... cts_id=674

Byłem dzisiaj w Castoramie, i widziałem kilka palników tlen+acetylen, i tylko jeden tlen+propanbutan. Chciałbym zaznaczyć, że palnik tlen+propanbutan miał swojego bliżniaka tlen+acetylen(wyglądały identycznie).

Postprzez jolo747 Pn sie 03, 2009 9:13 pm
jeśli chodzi o palnik do palenia to tak można, tyle że na dyszach acetylenowych (otworowych lub pierscieniowych) palnik będzie miał mniejszą moc i mniej stabilne jądra, (bedzie strzelał kichał i gasł, wiec musisz do takiego palnika zamontować większe specjalne dysze do lpg, nie wiem jak z tym ''perunem'' ale podejżewam ze jak i do moich ''pometów'' można dokupić dysze (same końcówki) do propanu, dysze o konstrukcji rowkowej,

trzeba tu tęz zaznaczyć że takim zestawem jak na zdjęciu nie da się spawać na propanie a jedynie lutować tymi mniejszymi końcówkami do których nie ma zamienników lpg, zamienniki śą jedynie do palnika słurzacego do przecinania ponieważ cena propanu stosowanego do podgrzewania jest dużo konkurencyjniesza
niż acetylenu, ja urzywam tylko tego palnika do podgrzewania jako żrudła ciepła do podgrzewania miejscowego, dysze mam założone 30-60 co oznacza przybliżoną grubość ciętego materiału w mm

http://www.pomet-wronki.c...atalog_2008.pdf

tu masz link do katalogu pomet a na stronie 11 tego katalogu są dysze o których napisałem,
bardzo ciekawy katalog i kazdy powinien taki mieć wkompie w razie wątpliwosci

mam nadzieję że pomogłem :roll:
pozdrawiam

Czyli lepiej odpuścić sobie propan. :wink:
Właśnie się przymierzam do zakupu takiego palnika, więc mam jeszcze kilka pytań. :wink:
Ile kosztuje napełnienie butli acetylenem/tlenem (ok 6kg)?
Co szybciej się zużywa tlen, czy acetylen?

Z góry dzięki. :D

Postprzez jolo747 Pn sie 03, 2009 10:15 pm
no zawsze warto mieć alternatywę czyli takie palniki co pójdą na jednym i drugim , nie napisałeś do czego ma ci posłużyc ten palnik, więc nie moge sie wypowidzieć co lepsze, acetylen kosztuje ok 250 zł za 6 kg , propanu za 250 zł będziesz miał 2 butle po 30 litrów, tlen 35 zł za butlę 40 l x 150 atm czyli jakieś 7 kubików (m3),co do wydajności to jęsli nie tniesz tlenem tylko spawasz to tlen starczy może na 2 butle acetylenu,

Postprzez melonmelon Wt sie 04, 2009 5:54 am
1. do palników do spawania/palenia perunowskich mozna dokupic końcówki do grzania mniej punktowe a o większej wydajności lub gotowe palniki do grzania
http://www.perun.pl/Palni...dgrzewania.html
2. palnik na tlen/acetylem nie moze byc zasilany propanem chyba że wymienisz dysze i łuski oraz końcówkę w inzektorze (ale wystarczy dokupić końcówkę na propan, raczka pozostaje wtedy bez zmian)
3. propan moze zostać zassany do butli
4. albo podgrzewać butle, albo zamontować podgrzewacz gazu na butli
5. proponuje pamiętać o bhp w pracach spawalniczych (długość węży, bezpieczniki przypalnikowe itd.), wbrew pozorom bardzo madry poradnik jak co ma byc robione
http://www.bhp.iq.pl/przep23.htm

Postprzez ate Pt sie 07, 2009 4:32 pm
Mam jeszcze jedno pytanie. :D
Jakie bezpieczniki zastosować do palnika, o którym wcześniej pisałem? Przypalnikowe, czy przyreduktorowe? Może trzeba oba naraz?

Postprzez row78met Pt sie 07, 2009 4:39 pm
ja mam przypalnikowe bo tak mi w sklepie doradzili ,tylko co zrobić jak mi się węże zajarają :lol:

Postprzez jolo747 N sie 09, 2009 7:24 pm
propan w butli dużej tzn.ok 33 kg płace 115 zł, acetylen 6 kg ok 250zł chyba (dawno nie kupowałem) trzeba by znaleźć jakąś tabelę kaloryczności ale nie podejrzewam ze będzie 2-1 dla acetylenu, apropo karbidu to widziałem kiedyś w starej kuźni taką aparaturę do produkcji acetylenu ale strach to ustrojstwo obsługiwać po'ed po'ed po'ed , gratuluje odwagi :thumbsup

Postprzez row78met N sie 09, 2009 8:52 pm
ja wytwornicę za ucznia obsługiwałem nienawidziłem czyszczenia szufladek po zużytym karbicie i napełniania wytwornicy wodą jeszcze to ustrojstwo stało przez zimę w warsztacie żeby woda nie zamarzła i się nie rozszczelniła a i tak gaz spieprzał koce azbestowe zawsze były w pobliżu i niech mi kto powie że kowalstwo ekstremalne nie jest.A co do acetylenu to u mnie 260zł tlen 60 ale załatwiam po 200 zł acetylen7kg i tlen 40 z dowozem na miejsce wszystko oryginalnie plombowane ,corgon mam za 110zł normalnie 170zł największa butla,dwutlenku wogule już nie używam,wolne i brudne spawanie :mrgreen:

Postprzez melonmelon Wt sie 11, 2009 12:03 pm
przypalnikowe to niezbędne minimum
przyreduktorowe to jak bardziej cenisz bezpieczeństwo swe
\jaki typ?
na jaki cie stać

ja jestem fanem teraz polska
http://www.safetrading.pl/

Postprzez row78met Wt sie 11, 2009 1:57 pm
czyli powinno się stosować dwa rodzaje bezpieczników,udusił bym normalnie właściciela sklepu który mi doradzał :withstupid przy najbliższej okazji dokupię przyreduktorowe :mrgreen: ja też używam Polskie :mrgreen: palnik i reduktory mam z Peruna.

Postprzez ate Śr sie 12, 2009 3:31 pm
Czyli podsumowując.
Jeśli kupie ten palnik:

http://www.allegro.pl/item706086567_pal ... alnik.html

I wymienię dysze na propanowe, to będę mógł ciąć propan+tlen?(chcę mieć 100% pewności :blackeye )

A swoją drogą jest on dziwnie tani, na innych aukcjach są takie o 150zł droższe, czy to aby nie podróba :?:

Postprzez pawel.g Śr sie 12, 2009 5:10 pm
palniki sa bardzo dobre jesli sa to peruna ja mam taki sam zestaw tylko bez opcji ciecia.
Jesli potrzebujesz palnik typowo do ciecia to lepiej kup sobie z klipsem do przedmuchu naprawde durzo lepiej sie takim pracuje i jest pomojemu bardzo praktyczny.

ten zestaw jek i nne peruna sa bardzo dobre do spawania i lutowania polecam ale w momecie jak dokrecisz koncowke do ciecia robi sie z niego kawal maszyny:)i jest malo poreczny.
Ja dokupilem sobie oddzielny palnik do ciecia jakis czas temu na allegro (typowa kolba do ciecia z klipsem za 180 zl)co najciekawsze te same palniki sa do kupienia umnie w Irlandi za 200 eu :) niewiem oco chodz bo sa identyczne.

http://www.allegro.pl/item704213716_pal ... _acet.html

tu masz link sory ale niewiem jak go porzadnie skopiowac:(
Jesli potrzebujesz palnik do ciecia to ten jest naprawde ok.potem zawsze morzesz dokupic sobie zestaw samych palnikow do spawania Peruna

Postprzez jolo747 Śr sie 12, 2009 7:59 pm
jak masz wątpliwości to zadzwoń do peruna i zapytaj, ja mam jak już pisałem pomet2 i jest to palnik bezinjektorowy,nazywa się chyba smoczkowy i są do niego dysze lpg , natomiast do peruna to nie wiem na 100% poszukaj katalogu na stronie peruna, a co do ceny to mam taki zestaw i ustrzeliłem go za 150 zł na alll....
tylko z niego nie kożystam bo mi sie dobrze pomet sprawuje i mam do niego jeszcze dużo częsci zamiennych

Postprzez ate So sie 22, 2009 6:58 pm
Palnik już kupiłem „Perun 216” – acetylenowo tlenowy. Napisałem maila do firmy, czy aby ciąć propanem wystarczy wymienić dysze i łuskę, i odpowiedź była pozytywna.

Teraz zastanawiam się jakie dysze dokupić. Perun oferuje dysze do cięcia propanem pierścieniowe, i rowkowe. Czym się one różnią(oprócz kształtu), i które są lepsze?
Dysze rowkowe kosztują 26zł/sztuka, i są chromowane. Dysze pierścieniowe kosztują 10zł/szt.

Ciąć zamierzam raczej okazyjnie.

Dysze można kupić np. tu:

http://spawanie.nazwa.pl/recznych-dysze ... =1&sort=2a

Postprzez jolo747 So sie 22, 2009 8:01 pm
super wybrnąłeś :thumbsup , wiec teraz z dyszami bedzie tak, i tak musisz kupić sobie kilka dysz bo każda dysza ma swój zakres cięcia opisany tak 3-10,10-30,itp chodzi tu o grubość ciętych przekrojów w mm, i o to powinieneś dbać aby dyszą 100-200 nie ciąć 4mm blachy, w tym przedziale ciecia jest tez zawarte jaką grubą blachę podgrzejesz, czyli 100-200 podgrzewa najlepiej , najwięcej spala i ma największy wydatek tlenu,co do różnicy miedzy pierścieniową a rowkową, jest tak że ,to chodzi tylko i wyłącznie o podawanie mieszanki podgrzewającej albo pali ci sie pierścień albo kilka mniejszych płomyków, pierścieniowa lepiej grzeje ale ma trudniejszy do ustawienia i utrzymania płomień i moim zdaniem powinno sie do niej używać propanu a nie pro/but, z kolei rowkowa powinna być bardziej precyzyjna (przynajmniej tak jest u mnie na pomecie),to że jest chromowana to chyba tylko chłit martenkingowy :D a może sie okazać że wypalający sie chrom będzie zatykał rowki i zniekształcał płomień,
ekonomika podpowiada że powinieneś na początek kupić trzy pierścieniówki i jedną rowkową , nie wiem jakie przekroje będziesz ciął, napisz co będziesz przepalał to może cos jeszcze podpowiem

zapomniałem jeszcze o tym ze rowkowe sie same centrują w otworze a pierścieniówki mogo być nie osiowe z otworem co skutkuje nierównym płomieniem

miras

Post autor: miras » 07 wrz 2010, 22:02

witam, ostanio zakupiłem butlę tlenową z propanem... i tu moja wiedza sie kończy! Znajomy podłączył mi wszystko powiedział kilka słów i sobie poszedł. Moje pytanią są takie:
1. zakupił mi palnik smoczkowy (chciałem, żeby wybrał mi palnik poręczny, mały, lekki- łatwy do manewrowania)- czy potrzebuje on bezpieczników (wyczytałem, że nie... ale cos mi podpowiada spytaj się!)
2. Po zakręceniu obu zaworów- tlen, później propan palnik zapala się bez ponownego odkręcania zaworu propanu- oczywiście po podaniu ognia- czy to jest wada, czy ma tak być...?
3. Pewnego razu przy zakręcaniu zaworów w paniku- gruchnęło z niego... nie tak bardzo głośno (żona i dzieci nie zbiegły do garażu), ale ja przez chwile zamarłem- może nie potrzebnie? Czy tak może się zdarzać?

Zestawu tego używam do ogrzania prętów- tak do 10mm średnicy, żeby je giąć/zwijać... czasami też do przekucia niewielkich elementów.
Uffff... to mój debiut, ale chciałbym, żeby mój dom nie wyleciał w powietrze, bo zawsze przy uruchomianiu tego tlenowo-propanowego smoka drży mi serce!

pozdrawiam
miras

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 07 wrz 2010, 22:25

Nie jestem znawcą tematu, ale jakiś czas już pracuje z palnikami. To że z palnika strzela to normalne (eksplodują resztki mieszanki) jeśli palnik przepuszcza propan... no cóż widocznie nieszczelnie zamyka, możesz spróbować zmniejszyć ciśnienie na przewodach może mniejsze ciśnienie utrzyma. Jeśli nie używasz palnika do cięcia z powodzeniem możesz używać mieszanki propan-butan jest bezpieczniejsza niż czysty propan, ale mniej wydajna (będziesz spalał więcej tlenu) i osiągał nieco niższe temperatury. Ogólnie radzę poczytać BHP z palnikami, podstawa to nie zapomnieć zakręcić, zabezpieczyć butle przed uszkodzeniami i trzymać z daleka od ognia :lol:

edyt: Z tym zmniejszanie ciśnienia w przewodach nie przesadzaj!!! nie wiem jak jest z propanem, ale acetylen może zapalić przewody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”