kucie i hartowanie różnych stali
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Przypomniałem sobie wczoraj wieczorem, że skoro stal nie hartuje się w oleju, to należy spróbować w wodzie i tak też dzisiaj zrobiłem. Skutek: Kilka małych pęknięć i jedno większe. Z tego materiału nic nie będzie. Tak właśnie jest gdy nie zna się gatunku stali. Zgrzewanie innej stali niż resor odpada, bo tylko resor mogę uformować w coś na kształt siekiery. Chyba póki co dam sobie spokój z tomahawkiem i zabiorę się za kończenie 4 noży. Zdjęcia wstawię, gdy zrobię
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
W sobotę zabiorę się za próby skuwania damastu. Poćwiczę na zwykłym bloczku a później przejdę do siekiery. Noże, które są w trakcie obróbki mam zamiar hartować selektywnie. Stąd też mam pytanie, czy normalizować przed samym hartowaniem, czy mogę znormalizować, nałożyć silikon, poczekać dzień aż wyschnie i dopiero hartować? Do tej pory normalizowałem przed samym hartowaniem, ale pojawił się problem: Wykruszał mi się silikon i selekt nie wychodził taki jak trzeba i teraz chciałem spróbować przed silikonowaniem
Na forum jest pełno tematów na temat noży, ale noże do rzucania nieco różnią się od zwykłych. Stąd też chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy. Czy stal ncv1 nadaje się na nóż do rzucania? Myślałem, żeby to selektywnie zahartować pozostawiając odsłonięte tylko krawędzie, które będą ostrzone. W jakiej temperaturze to później odpuszczać aby otrzymać wysoką sprężystość i udarność? Jeśli ktoś ma lub widział jakiś porządny nóż do rzucania to prosiłbym o
zdjęcie (mam na myśli te noże bez owijki na rękojeści, czyli rzutki chyba). Ile powinien taki nóż ważyć w zależności od długości i gdzie powinien znajdować się środek ciężkości?
zdjęcie (mam na myśli te noże bez owijki na rękojeści, czyli rzutki chyba). Ile powinien taki nóż ważyć w zależności od długości i gdzie powinien znajdować się środek ciężkości?