wyżarzona miedź- czy stwardnieje z czasem, bez obróbki?

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
tomaszk

wyżarzona miedź- czy stwardnieje z czasem, bez obróbki?

Post autor: tomaszk » 09 mar 2014, 22:19

witajcie, jak w temacie,
wyżarzona miedź blacha 0,5mm- czy stwardnieje z czasem- sama- bez obróbki?

czy zabiegi takie jak szlifowanie sprawią że stwardnieje?
Podpis jest esencją wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 09 mar 2014, 22:52

miedź i inne metale kolorowe twardnieją gdy w sieć atomową wprowadza się defekty (np poprzed uderzanie materiału) - defekty raczej same z siebie się nie wytworza i ta miedź musisz wygiąc lub uderzyć :D
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 10 mar 2014, 00:10

Dyslokacje mówiąc dokładniej w sieci cząsteczkowej :)

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 10 mar 2014, 00:29

od wstrząsu podczas transportu może też się dyslokowac taka sieć ;)

tak się zastanawiam bo jeśli wyżarzę blachę do wytłoczenia tablicy takiej jak tu
http://www.coppersignshop.com/gallery/frame.html
a wytłoczone będą tylko np. napis, a reszta zostanie miękka to nie dobrze, bo lepiej jak produkt jest twardy a nie miękki .

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 10 mar 2014, 00:34

Jak przykleisz to na te płytki to nie będzie miało znaczenia czy miękkie czy twarde, akurat przy miedzi to na powstające zarysowania nie będzie miało wpływu.
A zwykłe wstrząsy to za mało, jakby coś takiego wystarczyło to przy transporcie wszystkie materiały by się od takiego utwardzenia łamały.

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 10 mar 2014, 01:13

to po co brać grubą twardą blachę 0,57 mm aby ją zmiękczać i była miękka, mogę od razu dąć 0,3mm i tłoczyć bez wyżarzania. ale z koleji taka 0,3mm to się wygina od pukniecia śrubokrętem :>

zamówie w takim razie 0,4mm i się zobaczy jak ona reaguje :>

ale tak sobie myślę że takie tabliczki z numerem domu czy nazwą ulicy czy choćby kafel to powinien być z solidnej w miarę blaszki a nie 0,3mm.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 10 mar 2014, 05:29

Bierz poprawkę na to, że przy tłoczeniu materiał się wyciąga w wielu miejscach. Jak weźmiesz zbyt cienką blaszkę, to może zbraknąć towaru. Blacha, którą kupujesz jest miękka, nie ma więc sensu jej zmiękczać. Jest sens wtedy gdybyś na wytłoczonej blasze chciał wytłoczyć jakiś drugi element, wtedy musiałbyś zmiękczyć wcześniej tłoczoną blachę.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 10 mar 2014, 08:25

no tej 0,3mm nie zmiękczam, ale miękkie to jak diaski. zamówie 0,4mm moze bedzie lepiej

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 10 mar 2014, 08:52

Nomad pisze:Dyslokacje mówiąc dokładniej w sieci cząsteczkowej :)
no mi chodziło o defekty jako dyslokacje albo inne atomy (domieszki) no ale to już takie zboczenie z racji wykształcenia :D
tomaszk pisze:od wstrząsu podczas transportu może też się dyslokowac taka sieć ;)
zwykłe wstrząsy dostarczają za mało energi aby w sieci powstawały lub przemieszczały się dyslokacje...

Weź kup 0,4 i sprawdz co sie stanie, jesli bedzie za cienka to kup troche grubszą. Miekkością części powierzchni nie tloczonej sie nie martw, po przyklejeniu jej do plytki nie bedzie to miało znaczenia :)

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 10 mar 2014, 15:47

dzięki wielkie panowie za pomoc, ale cóż żeście tych płytek sie czepili :P nie wychodzić mi przed szereg proszę :o bo przecież na li tylko na miedzi klejonej do gresu nie mogę się zatrzymać, są jeszcze tablice na zewnątrz domów itepe itede. tak więc blaszka 0,3mm troszku cienka jest.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 10 mar 2014, 15:59

tomaszk, to jak płyty na zewnatrz domu to nie masz sie co martwic ze częsc ich powierzchni bedzie miekka "z tego sie nie strzela" :D

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 10 mar 2014, 17:33

może i nie strzela, ale kuźwa blaszka 0,3 mm to paznokciem wciśniesz, a coś takiego to już tandeta.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 10 mar 2014, 18:09

dlatego proponuje 0,5 - to juz porządniejsze :) a skoro Twoje wyroby maja byc solidne i kosztowac a co za tym idzie - jakosc to grubosc tez powinna byc słuszna ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 10 mar 2014, 18:18

Wyjąłeś mi z ust to, że jeśli wyroby mają kosztować to zacząłbym od 08 w górę. Jeżeli zaoszczędzisz kilka zł na materiałach to zjedzą cię reklamacje itp. Bogaci klienci wbrew pozorom często obcykani są w tym co z czego powinno być wykonane i ile powinno kosztować w różnych wersjach. Wielu ciekawych i praktycznych rzeczy dowiedziałem się od ludzi, dla których coś tam zrobiłem, a nieraz trzeba było ostro palić głupa, że człowiek wie o czym oni mówią. Także blaszki typu 04 to dobre są do pochlastania się, a nie do wyrobu sztukaterii z przeznaczenie dla dzianej klienteli. :D

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 10 mar 2014, 18:35

Powiem Ci tomaszk, że jeśli ja pracuje w miedzi to zaczynam od blach 1mm :D z 0,5 jakies naprawde delikatne elementy ale tylko jesli musza być z takiej grubości :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”