Palnik na propan - czyli Salaputra experymenty.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Palnik na propan - czyli Salaputra experymenty.

Post autor: Salaputro » 02 kwie 2014, 01:19

Jako, że jestem w posiadaniu piecyka gazowego f-my Bobicki postanowiłem go nieco podrasować za pomocą palnika na propan typu Banan style. Oryginalny palnik od tego piekarniczka ma za małą moc i nadaje się do grzania delikatnych elementów i blaszek bez obawy o ich spalenie. Nie miałem akurat pod ręką stosownych kolanek i zwężek ani nowej rury dla tego palnik powstał ze starej zardzewiałej paskudnej rury , którą znalazłem w kupce złomu za warsztatem. Rura ta trafiła na piłę , gdzie pocięta na kliny i pospawana uformowała całkiem zgrabne kolanko i zwężkę .... jako prowadnicę rurki gazowej użyłem kawałek pręta fi 22mm z przewierconym otworkiem fi 1omm , rurka gazowa stalowa fi 10mm z gwintem pod końcówki prądowe od migomatu . Wylot flary zakończyłem sitkiem z blachy z otworkami fi6mm.
Pierwsze próbne odpalenie było w niedzielę na propan-butanie i muszę powiedzieć, że palnik śmigał nieźle ale trzeba było dać dość duże ciśnienie gazu aby piecyk się szybko nagrzewał . Próbowałem podawać sprężone powietrze do palnika ale nie bardzo mnie to satysfakcjonowało i postanowiłem wykorzystać tymczasowo wentylator nadmuchowy od przenośnego paleniska koksowego. Dla przypomnienia wentylator jest wyposażony w regulator obrotów.
Zastosowanie nadmuchu dało właściwe rezultaty - palnik zaczął być efektywny .
Piecyk w czasie pierwszych prób nie miał drzwiczek z przodu i co za tym idzie zwiększał znacznie efekt cieplarniany naszej kochanej planety. w czasie tych testów zastosowałem wszystkie średnice dysz od 0,8 do 1,6mm a nawet fi2mm (rozwierciłem jedną). I z każdą z nich palnik dobrze pracował w szerokim zakresie ciśnień gazu pod warunkiem dopasowania wydatku powietrza z dmuchawy. Sytuacja zmieniła się gdy dorobiłem drzwiczki do piecyka. Ma on malutką komorę i palnik zaczynał wpadać w rezonans. Trzeba było pobawić się z regulacją ciśnienia gazu i wydatku powietrza. Po konsultacji z Bananem postanowiłem dać grubsze "sitko" we flarze. Naszło mnie jeszcze aby otworki w sitku powiercić pod kątem żeby uzyskać szeroki zawirowany płomień i do tego jeszcze wspawałem blaszki skośne zawirowujące powietrze na wlocie palnika. Niestety efekt był opłakany- płomień owszem był zawirowany ale wcale nie by szerszy a na domiar złego zaczął się cofać do wnętrza palnika co uwidaczniało się efektownymi eksplozjami gazu wewnątrz korpusu palnika ;-) Koniec końców wyciąłem sitko i blaszki i wspawałem nowe sitko grube z 1,5 cm z otworkami fi 5mm i teraz hula aż miło.
Najlepszy stosunek wydajności do zużywanego gazu jest przy dyszy 1,2mm i ciśnieniu ok 0,5 bara jeżeli potrzeba szybciej grzać lub do zagrzania jest gruby element można zwiększyć ciśnienie gazu lub dać większą dyszę i jeszcze więcej gazu i powietrza - ale to już dużo większym kosztem konsumpcji błękitnego paliwa...Przy palniku z nadmuchem wentylatorowym nie ma znaczenia kąt pod jakim wprowadzamy dyszę gazową - zawsze działa prawidłowo.
Jeszce jedna uwaga - jak komora pieca się już zaświeci to wtedy można zmniejszyć parametry bo szybkość nagrzewania mocno wzrasta - no chyba, że grzejemy grubiznę. Ten palnik jest beta wersją i zapewne przejdzie jeszcze nie jedną modyfikację, którą nie omieszkam pokazać :-)
Na koniec jeszcze filmik z pracą palnika - Ciśnienie gazu 0,5 bara i dysza 1,2mm
http://youtu.be/JilZ6bkyVVA
i jeszcze filmik z pierwszych prób niedzielnych gdzie palnik brzydki bo nieobrobiony :oops: :facepalm:
http://youtu.be/Zgkn8BY_g9I
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 kwie 2014, 07:21

Chyba wykorzystam pomysł z grubym sitkiem. :D

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 02 kwie 2014, 21:54

To jeszcze dorzucą filmik z pracą palnika po ostatnich modach z dołączonym już wentylatorem tak jak powinien być. Wyciąłem rurkę środkową palnika i zastąpiłem długą zwężką podpatrzona w strumienicach ze zwężkami Ventouriego - poprawia to nieco pracę w trybie eżektorowym.
http://youtu.be/MJvU7BV5tLI

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 03 kwie 2014, 06:00

A ja zmodyfikowałem nieco swój imprezowy piecyk by był w bardziej w kupie ;) . Skróciłem palnik o dobre 10 centymetrów. Skoro i tak pracuje z nadmuchem, to jego kształt i wymiary nie mają większego znaczenia. Zmieniłem też drzwiczki, bo dotychczasowe uchylne były mało praktyczne.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 03 kwie 2014, 07:45

Faktycznie teraz wygląda bardziej kompaktowo ;-) Ale kanał powietrzny na dole też skracałeś bo na tym zdjęciu widać , że kiedyś było wszystko szersze.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 03 kwie 2014, 09:35

Też skróciłem. Chciałem zrobić prowadzenie do drzwiczek jak w Jacka piecyku, ale po chwili doszedłem do wniosku. że nie miałbym jak tych drzwiczek zdjąć do renowacji, czy transportu w razie wyjazdu na imprezę ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 03 kwie 2014, 09:36

Janusz ale moje drzwiczki zdejmuję licząc tylko do dwóch. :D Ciągniesz tylko w górę i nic więcej. :D

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 03 kwie 2014, 09:42

Właśnie obejżałem jeszcze raz twój piecyk, drzwiczki siedzą na tych prętach na widełkach :roll: , a u mnie drut jest do okoła :facepalm: Nic to , zawsze można jeszcze dopracować, do Swołowa jeszcze trochę czasu jest ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 03 kwie 2014, 09:44

Mnie również nie kręcą detale zespolone na stałe i staram się stawiać na szyki demontaż. :D

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 03 kwie 2014, 11:08

Kontakt 517355290

suchy_5

Post autor: suchy_5 » 04 maja 2014, 12:49

Witam kolegów chciałbym zbudować taki piecyk mam kilka pytań
1. czy te otworki wszystkie muszą być pod kątem czy może te tylko wokół obrzeża a środkowe
proste ??
2. czy koncówka prądowa musi być szczelnie wkręcona do rurki stalowej na pakuły czy może wystarczy tylko na surowo ją wkręcić ??
3. no i czy 40 mm szamot wystarczy ??

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 04 maja 2014, 12:53

Szamot najlepiej dać na spód a na boki włukninę, a o palniku najlepiej gadać z Bananem aby zaoszczędzić sobie niepotrzebnych problemów i rozstroju nerwowego. :D

suchy_5

Post autor: suchy_5 » 04 maja 2014, 12:57

ja to myślalem zeby wszedzie dac szamot a jak włókninę to jaką jeżeli mogę zapytać ??

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 04 maja 2014, 13:04

Włunina ceramiczna. Tanie to nie jest ale szybko się nagrzewa w odróżnieniu od szamotu i dobrze izoluje piecyk, a to przekłada się na oszczędności gazu. Zapytaj Krzyśka Assmana miał całą belkę i może coś mu zostało.

http://www.vitcas.pl/maty-z-wlokna-ceramicznego

trzewik

Post autor: trzewik » 26 maja 2014, 09:41

ja mam piecyk cały z szamotu wym. dług/szer/wys. 40/23/16 cm i stwierdzam, że do takiego piecyka minimum 2 palniki bo do nagrzania piecyka potrzeba minimum godziny, następny piecyk będzie z włókniny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”