Projektowanie, rysunki, szkice
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Talkus
-
Kontakt:
Potrzebuje pomocy panowie szlachta!!! Jest tak sąsiad rok temu podczas pracy miał wypadek i jest na chwile obecna przykuty do wózka.
Prosił mnie o skonstruowanie i zrobie dzwigu, podnośnika platformy dla niego mam kilka koncepcji jedna z nich jest platforma zamocowana na 4 rurach ( rura w rurze) moze ktos ma jakis pomysł cos moze kiedys robił podobnego.
Z parteru na pietro ma działac.
Napęd myslałem nad łańcuchem.

masakra jakas dla mnie
I prosze zeby mi ktos nie wyjechal z UDT:)
http://www.youtube.com/watch?v=wrt9aUGsJIs moze taki podnosnik tylko jak?
-
Bodar
- weteran forum
Taki na szybkiego z zastosowaniem wciągarki samochodowej. Jeszcze tylko brak na szkicu blokady windy w przypadku zerwania liny, ale to szczegół

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2014, 09:45 przez
Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Talkus
-
Kontakt:
To to widzisz super wyciągarki nie sa duze....i jak fajnie
-
Tadek
Powiem tak jak sąsiad nie spadnie to wszystko będzie ok. 10 lat będzie jeździł, jak dojdzie do następnego wypadku to znajdą się nawet nie szukani znajdą się życzliwi świadkowie montażu i producenta "windy" rozumiem chęć pomocy bliźniemu ale są organizacje pomocy pfron i są dręczyciele udt pip sanepid zus us itd przepraszam ale taka jest nasza rzeczywistość
-
Talkus
-
Kontakt:
Wiem i to mnie własnie przeraza dlatego to tu wrzuciłem
-
Salaputro
- Administrator
-
Kontakt:
Patent bobodara jest dobry - tylko zabezpieczenie na wypadek zerwania liny by musiało być - napęd hydrauliczny - trzeba by poszukać siłownika albo całego masztu od wózka widłowego albo napęd śrubowy jak w podnośniku samochodowym - sama platforma i prowadnica jak u bobodara.
-
Kuba
- Moderator
a podnosnik samochodowy by sie nie nadał tylko dorobic platforme

-
marekzadr
Kiedyś dla gościa robiłem usztywnienie takiego podnośnika jednokolumnowego. Wiem że gość kupił go za jakieś 2tys i podnosiło to chyba max 500kg do kosiarek dużych w Huskwarnie. Wszystkie atesty itp posiadało, tylko platformę dorobić. Składać samemu dużo się nie zaoszczędzi jak wszystko będzie trzeba kupić.
-
kin241
Technicznie biorąc sprawa jest do rozwiązania jednak od strony urzędowej trudna. Jeśli zamontowanie dotyczy bloku a nie budynku mieszkalnego na terenie prywatnym, to w przypadku braku pozwolenia, może być potraktowana jako samowola budowlana a wtedy kary mogą być duże. To oczywiście dla
"dobra" użytkownika
-
samwieszkto
Talkus , nie baw się w takie rzeczy.
Tego typu urządzenia podlegają bardzo rygorystycznym normom .
Trzeba spełnić szereg wymogów formalnych i technicznych zarówno na etapie projektowania jak i realizacji.
Zwykłe atesty i dopuszczenia dla urządzeń towarowych nijak się mają do urządzeń przeznaczonych do transportu ludzi ; to jest zupełnie inny standart i ogromna odpowiedzialność.
Jeżeli naprawdę chcesz pomóc sąsiadowi to pomóż mu znaleźć odpowiednie urządzenie , zrób zbiórkę kasy wśród znajomych , a przedewszystkim pomóż załatwić formalności związane z montażem windy i z dofinansowaniem inwestycji.
W ramach dofinansowania sąsiad może uzyskać do 80% wartości tej windy.
Sprawy załatwia się w miejscowym MOPR.
Powodzenia.
-
Talkus
-
Kontakt:
W tym przypadku pieniądze to raczej nie problem, problem to wlasnie to o czym piszecie ze wszystko ładnie pieknie do momontu az komus sie cos stanie i dlatego mam cykora jak cholera. Przemysle to jeszcze raz....i tak dziekuje za wpisy