Alternatywa tygla
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Dracorian
- forumoholik
Alternatywa tygla
Mam sporo mosiężnych naboi [dziadek jest myśliwym więc trochę się tego nazbierało]
no i sporo miedzi.Chciałbym to stopić i robić jakieś elementy do noży,mieczy czy dekoracje.
No ale nie mam tygla,na forum znalazłem kilka informacji,ale ktoś z Was ma może jakies inne pomysły.
Wypalanie gliny mi zbytnio nie idzie[zawsze coś peknie,nawet po dokładnym wysuszeniu i tej metody użyje jedynie jeśli nic ciekawego nie podpowiecie]Próbowałem w glinanej doniczce-pękła,próbowałem też w grubym kubku do herbaty [ceramicznym,nie szklanym]też pękł.
Odpada też opcja allegro,chciałbym to zrobić sam-większa sadysfakcja
no i sporo miedzi.Chciałbym to stopić i robić jakieś elementy do noży,mieczy czy dekoracje.
No ale nie mam tygla,na forum znalazłem kilka informacji,ale ktoś z Was ma może jakies inne pomysły.
Wypalanie gliny mi zbytnio nie idzie[zawsze coś peknie,nawet po dokładnym wysuszeniu i tej metody użyje jedynie jeśli nic ciekawego nie podpowiecie]Próbowałem w glinanej doniczce-pękła,próbowałem też w grubym kubku do herbaty [ceramicznym,nie szklanym]też pękł.
Odpada też opcja allegro,chciałbym to zrobić sam-większa sadysfakcja
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
Zawsze przywrze, ale pamiętaj ze z mosiądzu leci dużo cynku, jak sie nawdychasz to wizyte w szpitalu zaliczysz, a może i nawet wycieczke na cmentarz 
No i jak będziesz odlewał do formy i będzie wilgotna to będzie bum i wszędzie będą krople roztopionego metalu, w tym w Tobie
Więc uważaj z ciekłymi metalami.
No i jak będziesz odlewał do formy i będzie wilgotna to będzie bum i wszędzie będą krople roztopionego metalu, w tym w Tobie
Więc uważaj z ciekłymi metalami.
- Dracorian
- forumoholik
Po zbudowaniu dachu poczekam sobie jeszcze ze 3 miechy na ścian [środki trzeba będzie uzbierać]także wętylacja powinna być dobra.Postaram się też nie stać nad paleniskiem i zaciągać się tym co z niego się ulatnia,no i chyba tygielek czymś przykryje,jakimś kawałkiem grubszej blachy lub czymś ceramicznym.
Wykorzystam pomysł Jacka,no i dam 2 szanse doniczce.Chodzi mi oczywiście o małą doniczkę bez szkliwa i żadnych ozdób,wyglada prawie jak tygiel
Będe pamiętał Nomadzie.Wlewać do mokrej formy nie zamierzam,nie chcę mieć granatu w kuzni
Wykorzystam pomysł Jacka,no i dam 2 szanse doniczce.Chodzi mi oczywiście o małą doniczkę bez szkliwa i żadnych ozdób,wyglada prawie jak tygiel
Będe pamiętał Nomadzie.Wlewać do mokrej formy nie zamierzam,nie chcę mieć granatu w kuzni
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
- Dracorian
- forumoholik
Grzegorzu-zawsze do pracy w kuzni mam na sobie buty spawalnicze,fartuch spawalniczy,okulary ochronne,na lewą łapke spawalnicza rękawica,a na prawą cieńsza,z jakiegoś czegoś,żeby lepiej młotek czuć.Moze być??
Z osobą dorosłą postaram się robić.
Dobrze poprawie,wpier i tak musze dmuchawe nową zamontować zeby się szybciej i ładniej topiło mi.
Dobrze poprawie,wpier i tak musze dmuchawe nową zamontować zeby się szybciej i ładniej topiło mi.
- Dracorian
- forumoholik
No dobra,postanowiłem dać glinie kolejną szansę i zrobiłem sobie tygielek (od wczoraj wysycha).Ale (teraz takie niekowalskie pytanie)jak go wypalić?I czy wogóle go wypalać.Wiem że muszę go na pieprz wysuszyć.I w jakiej temperaturze?Ktoś z Was już może kombinował cuś?