czy lakierować miedziane przedmioty czy nie?

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
tomaszk

czy lakierować miedziane przedmioty czy nie?

Post autor: tomaszk » 15 mar 2014, 10:22

Panowie jak myślicie czy powinienem miedziane tabliczki,kafle i inne miedziane przedmioty do wnętrz lakierować?

miedź jest pięknym metalem ale niestety pokrywa się tlenkami co z czasem zmienia wygląd produktu...

z rozpoznania rynku wiem że różnie do tego podchodzą producenci, jedni lakierują, inni tylko woskują, inni wogóle nic z tym nie robią ....

znalazłem też jednego producenta co pokrywa swoje metalowe kafle powłoką silikonowo polimerową, słyszał ktoś o czymś takim ? po angielsku clear water based urethane-silicone polyumer. tutaj ich stronka z pięknymi rzeczami... http://www.milagrostile.com/services-offered.html jest to powłoka podobna do tych co sa "anty graffiti"

pozdrawiam serdecznie i dzięki za ewentualną pomoc.
Podpis jest esencją wypowiedzi.

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 06 maja 2014, 08:45

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 06 maja 2014, 09:43

To już chyba zależy od tego jak klient sobie zażyczy? jeśli ktoś będzie chciał aby tlenkiem się nie pokrywały, lub do kuchni to czymś pokryć trzeba, a jeśli ktoś będzie chciał żeby naturalnie się ta miedz mu patynowała na ścianie to nie będzie chciał powłoki - tylko musisz to uzgadniać z każdym. Czym to robić nie wiem?! woskowanie wydaje się ok.
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 06 maja 2014, 09:48

nie wydaje mi się aby każdy był świadomy utleniania i tym co dalej z tym robić czym pokrywać itp, no i poza tym uzgadnianie indywidualne to trochę skomplikowane jest biorąc pod uwagę proces sprzedaży ...

mam najlepszy podobno na świecie ( hehe) wosk renessaince co to go w muzeach używają....tylko kwestia jak długo on działa...z tego co wiem to do roku....

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 06 maja 2014, 12:36

przecież pisałem, że musiałbyś z każdym klientem uzgadniać, czyli uświadamiać go co się z tym może stać jeśli tego się nie zabezpieczy i czy tego chce

musisz być elastyczny, jak przyjdzie klient, który szuka nie pokrytych niczym płytek a ty będziesz miał tylko pokrywane to oleje sprawę i będzie szukał kogoś innego
What man is a man who does not make the world better?

Wariat

Post autor: Wariat » 06 maja 2014, 12:44

Miej pod ręką taki próbnik polakierowany w połowie. Maźnij po nim utleniaczem( np. pastą do lutowania miedzi dla hydraulików) i pokazuj klyentom.

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”