Jak uformować łyżkę szufelki

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Jak uformować łyżkę szufelki

Post autor: Bodar » 07 maja 2014, 21:59

Dostałem od Koleżanki Małżonki zlecenie na wykonanie akcesoriów kominkowych. Pogrzebacz OK. miotełka OK, a jak przyszło do szufelki, ni chu chu.
Dlatego, jako zielony w specyficznym sposobie kształtowania blachy , zwracam się z prośbą o pomoc w formie porady jak wyklepać (na zimno czy gorąco?) łyżkę szufelki jak na rysunku, ze stosunkowo miękkiej blachy stalowej gr. 1,2 mm (czy da się bez cięcia i spawania?). Ostre krawędzie załamań są tylko na szkicu, w rzeczywistości mają być zaokrąglone. Szukałem na Forum podobnego tematu, ale nie znalazłem lub przeoczyłem. Jeżeli gdzieś taki temat jest proszę o podpowiedź. Również jestem otwarty na inną propozycję wykonania "czerpaka" w innym, ciekawszym kształcie. Z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 07 maja 2014, 22:14

hmm pewnie będziesz zaskoczony ale najlepiej rozgrzać blache na brzegu i ją zaklepać w taki kształt :D
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 07 maja 2014, 23:34

Qmar pisze:hmm pewnie będziesz zaskoczony ale najlepiej rozgrzać blache na brzegu i ją zaklepać w taki kształt :D
Qrde prościej sie nie da.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 07 maja 2014, 23:45

Zrób sobie rysik z czegoś twardego, naszkicuj kształt na blaszce. Następnie weź przyrząd (musisz zaimprowizować) z ostrą półokrągłą (mniej więcej) krawędzią i zagnij na tym łuk. Proste linie nie powinny ci sprawić trudności.

Panowie skoro kolega pyta to chyba ma z tym problem... po to jest forum aby pomagać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 08 maja 2014, 07:35

Nie posiadasz kowadła więc metoda obginania na szpicu odpada. Przeczesując złomy w poszukiwaniu narzędzi warto zwracać uwagę na przedmioty w kształcie kuli, a przede wszystkim płaskiego koła ponieważ mogą w przyszłości posłużyć jako szablony do obginania okręgów. Gdybyś miał takie kółeczko to mógłbyś rozgrzaną blachę formować właśnie na czymś takim. Zanim jednak uzyskasz pożądany kształt to proces zagrzewania należy powtórzyć kilka razy. Krawędzie, które nie są zbyt wysokie można stawiać na zimno. :D

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 08 maja 2014, 07:45

Można też wyciąć dwie grubsze blachy na kształt dna szufelki. Ściskamy blachę między takimi dwoma formami i wstępnie podginamy młoteczkiem krawędź zagięcia. Oczywiście powstaną fałdy, które później mając już zaznaczoną wyraźnie krawędź zagięcia, na gorąco można łatwo zniwelować.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 08 maja 2014, 08:08

Można również postawić blachę wokół szufelki przy pomocy zaokrąglonego młoteczka, tak trochę poprzez repusowanie. Można pierwszy etap na zimno, a końcówkę na gorąco. Właśnie przy takich robotach sprawdza się niedoceniany palnik propan tlen, dzięki któremu grzejemy materiał po łuku. :D

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 08 maja 2014, 09:23

no najlepiej chyba właśnie mieć kształtkę w formie płaskiego koła lub pół koła i na nim zagiąć jak na kowadełku lub w 2 grubsze blachy ale ta pierwsza metoda lepsza, nie zmienia to faktu, że tak jak pisałem: trzeba po prostu rozgrzać krawędź i ją na czymś zagiąć ;)

Panie Prezesie, nie chciałem kolegi wyśmiać, sposób wydaje się oczywisty, sam robię na kawałku szyny więc muszę szukać rozwiązań typu płaskie koła lub metalowe kule i misy ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 08 maja 2014, 09:37

Można też zrobić na łuku falbankę, którą na gorąco zbije się w gładką powierzchnię ( spęczyć ) Proces powtarzać do uzyskania zadowalającego kształtu. Oczywiście materiał trzymać pod kątem. Ciężko Jest tłumaczyć ponieważ człowiek pewne operacje wykonuje w sposób odruchowy, a wytłumaczenie tego jest niemal niemożliwe. Jedynie można człowiek ukierunkować aby metodą prób i błędów sam wybadał o co chodzi. :D

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 08 maja 2014, 15:43

:D Myślę że pomogliśmy koledze :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 08 maja 2014, 20:32

Grzegorz K. pisze:Myślę że pomogliśmy koledze
No pewnie :D Dziękuję wszystkim, tu w dziale METALOPLASTYKA i tym co napisali do mnie na PW. Skorzystałem po troszku z każdej porady :> , zrobiłem kopyto z daglezji (iglaste ale jak suche to twarde prawie jak dąb), poklepałem, pogrzałem i wyszło za pierwszym razem (chyba?) Jeszcze raz wszystkim dziękuję :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 08 maja 2014, 20:35

Czy to na ostatnim zdjęciu to szyna kolejowa?Ładne to ;)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 08 maja 2014, 20:36

bobodar, Zdolniacha jesteś ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 08 maja 2014, 20:41

Trzymałem kciuki i pomogło.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 08 maja 2014, 20:50

No i nie było tak trudno no nie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”