Kukri
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
No i gotowe. Zahartowałem w oleju. Nie jest twardy bo mój stary dobrej jakości pilnik go bierze ale do rąbania gałęzi się nada. Taką mam nadzieję. Mała sterta już czeka.
Wymiary: dł. całości: 37 cm, szer ostrza w najszerszym miejscu 4,5 cm, grubość 3,8 mm.
Rękojeść będzie ok, 12 cm. Waga 38 dkg
Jak widać resor był bardzo zardzewiały. A nie chciałem mocno szlifować bo zależało mi na grubości. W sumie nie przeszkadza mi ze ma takie wżery. Ma taki fajny stary look do nowoczesnej linii.
Miałem kłopoty z wyrównaniem ostrza podczas kucia. I chyba najważniejsze z utrzymaniem temp. przy hartowaniu.
Ale chyba nie jest tak źle. Jeszce tylko okładki, ostrzenie i do boju.
Wymiary: dł. całości: 37 cm, szer ostrza w najszerszym miejscu 4,5 cm, grubość 3,8 mm.
Rękojeść będzie ok, 12 cm. Waga 38 dkg
Jak widać resor był bardzo zardzewiały. A nie chciałem mocno szlifować bo zależało mi na grubości. W sumie nie przeszkadza mi ze ma takie wżery. Ma taki fajny stary look do nowoczesnej linii.
Miałem kłopoty z wyrównaniem ostrza podczas kucia. I chyba najważniejsze z utrzymaniem temp. przy hartowaniu.
Ale chyba nie jest tak źle. Jeszce tylko okładki, ostrzenie i do boju.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Muszę przyznać, że wzorowałem się trochę na tym:
http://www.siegleknives.com/images/Kukri.JPG
I dlatego spodobały mi się te Ericsony. Miałem pomysł by kuk miał rękojeść z czerwonej fibry i rogu szlifowanego. Dało by to efekt biało czerwony. Zrezygnowałem bo koszt byłby za duży. A to ma być tasak do rąbania gałęzi na opał a nie na ścianę.
http://www.siegleknives.com/images/Kukri.JPG
I dlatego spodobały mi się te Ericsony. Miałem pomysł by kuk miał rękojeść z czerwonej fibry i rogu szlifowanego. Dało by to efekt biało czerwony. Zrezygnowałem bo koszt byłby za duży. A to ma być tasak do rąbania gałęzi na opał a nie na ścianę.
Kuk ma środek ciężkości 5 cm od rękojeści w stronę czubka ostrza. Brakuje kilku milimetrów i było by to miejsce najwęższe ale jeszcze jest to po stronie chwytu.Dara pisze:Tomahawk fajny ,przeciążony na na przód, ale ten kukras jakiś koślawy mi się wydaje.
Gdzie on ma środek ciężkości?
Przyznam się, że nawet nie wiem gdzie powinien być środek ciężkości w kukri. Tak mi po prostu wyszło. Miałem kiedyś oryginał w rękach i zaskoczyło mnie to, że jest tak grube ostrze i niewygodna krótka rękojeść. Może na taki trafiłem bo jest kilka rodzajów.
A ta jego koślawość wynika pewnie z tego, że grzbiet ostrza specjalnie zaokrągliłem by tworzył łagodny łuk. Widziałem takie egzemplarze. Bo są i takie gdzie widać bardzo wyraźne przejście
z prostego grzbietu od strony rękojeści, załamanie i łagodny łuk do czubka pióra.
W moim samo ostrze pióra jak było by szersze o ok 1 cm to było by idealne. Niestety mam za mało wprawy w kuciu a i resor był bardzo skorodowany.