Czy jest dobra ?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Czy jest dobra ?
Witam mam pytanie,czy ta śruba nadaje się na wykucie czegokolwiek dobrego ?
http://www.klimanovum.pl/501,sruba-metr ... 0x200.html
http://www.klimanovum.pl/501,sruba-metr ... 0x200.html
- ADALBERTUS
- Kontakt:
A mnie nasuwa się tradycyjne pytanie. Po co przerabiać takie śruby ? Oszczędność pieniędzy ?
Kilka dni temu kupiłem 10 metrów pręta Fi6 za całe 8 (!!!) zł. W składzie budowlanym. Za te pieniądze kupiłbym mniej niż kilogram śrub do przeróbki. Gdzie tu logika i kalkulacja ?
Przerabianie gotowych wyrobów czy grzebanie na złomie w poszukiwaniu dobrej stali miało sens 20 lat temu. Teraz możesz kupić w sklepie co chcesz i ile chcesz, w dodatku masz pewność co kupujesz. A cena kilkanaście zł/kg..... Więcej wydasz na benzynę jadąc na złom.
Pokłony
ADALBERTUS
Kilka dni temu kupiłem 10 metrów pręta Fi6 za całe 8 (!!!) zł. W składzie budowlanym. Za te pieniądze kupiłbym mniej niż kilogram śrub do przeróbki. Gdzie tu logika i kalkulacja ?
Przerabianie gotowych wyrobów czy grzebanie na złomie w poszukiwaniu dobrej stali miało sens 20 lat temu. Teraz możesz kupić w sklepie co chcesz i ile chcesz, w dodatku masz pewność co kupujesz. A cena kilkanaście zł/kg..... Więcej wydasz na benzynę jadąc na złom.
Pokłony
ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Znacznie szybciej jest przekuć łeb śruby niż spęczyć końcówkę pręta i nacinać gwint narzynką jeżeli jest on niezbędny, a czas to ekonomia. Mocując przykładowy wyrób do ściany potrzebujemy np. kołków i wkrętów na klucz więc łeb wkręta przekuwamy aby spasować elementy mocujące z ozdobną resztą. Widziałem, nawet na forum wiele ciekawych przedmiotów jak lampy, półki wieszaki, ramki, a prawie wszystko zamocowane z użyciem lipnych, świecących ocynkiem śrub. 
- ADALBERTUS
- Kontakt:
Pytanie brzmiało:
"czy ta śruba nadaje się na wykucie czegokolwiek dobrego ?" a nie czy można z tego wykuć nit.
Sam wykorzystuję czasami fabryczne nity czy takie właśnie śruby meblowe jako półprodukty do "kowalskich" nitów czy gwoździ. Nie twierdzę, że dobry gwóźdź nie może być "czymś dobrym", ale uważam, że wykorzystywanie gotowych wyrobów jako źródło stali jakościowej to absolutna ostateczność.
Pokłony
ADALBERTUS
"czy ta śruba nadaje się na wykucie czegokolwiek dobrego ?" a nie czy można z tego wykuć nit.
Sam wykorzystuję czasami fabryczne nity czy takie właśnie śruby meblowe jako półprodukty do "kowalskich" nitów czy gwoździ. Nie twierdzę, że dobry gwóźdź nie może być "czymś dobrym", ale uważam, że wykorzystywanie gotowych wyrobów jako źródło stali jakościowej to absolutna ostateczność.
Pokłony
ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"