Czy to miech czy nie miech?

Zapomniane techniki i narzędzia, tradycyjne wyroby

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

recepturka

Czy to miech czy nie miech?

Post autor: recepturka » 24 cze 2014, 12:14

Liczę na Waszą wiedzę i życzliwość. Jestem w trakcie zbierania eksponatów do Izby Tradycji. "Eksponat" to dumna nazwa na określenie różnego rodzaju rupieci jak cepy, maselnice, ławy rymarskie, kołowrotki i piły do słomy, a "Izba Tradycji" - to nic innego jak prywatne muzeum.

Zaplanowałam sobie wydzielić miejsce na kącik kowalski: mam stare narzędzia kowalskie, trochę wyrobów kowala, oczywiście kowadło i babki. Brakuje mi miecha. Potężne miechy, co do których autentyczności nie mam zastrzeżeń, są zazwyczaj bardzo drogie i niełatwo spotkać egzemplarz w dobrym stanie. Stąd moje pytanie: czy przedmiot wystawiony w znanym serwisie aukcyjnym jest czy nie jest miechem kowalskim? Do czego mógł służyć?

Obrazek

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 24 cze 2014, 12:20

Miech to miech , moze mieć różne zastosowanie , ale ten jakoś gabarytowo mi nie pasuje na kowalski .

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 24 cze 2014, 12:22

Może służył do rozdmuchiwania ognia w piecach.
Osobiście sam widziałem podobny miech w lombardzie i ledwie 'chuchał'
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

recepturka

Post autor: recepturka » 24 cze 2014, 12:24

No, właśnie, mały jest. Stąd moje pytanie - kilka razy, tu i ówdzie, spotkałam się z takim przedmiotem i zazwyczaj jest określany jako "miech kowalski", ale jakoś nie dowierzam...

Wariat

Post autor: Wariat » 24 cze 2014, 12:51

A to nie będzie taki od organów?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 24 cze 2014, 13:53

Podają wymiary tej zabawki?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 cze 2014, 15:24

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 24 cze 2014, 17:38

recepturka, miech to na pewno, ale czy kowalski? Postaram się odpowiedzieć
Wielkość, kształt, ilość komór, targany czy deptany itd. - to zależy od konstruktora czy budowniczego danego miecha. Ten Twój jak będzie dymał w kowalskie palenisko będzie kowalskim, jeżeli zasilał piszczałki w instrumencie to będzie miechem organowym. Niektórzy Koledzy mogą się sugerować tym, że jest niewielki i raczej jednokomorowy, a więc rzadko spotykany w kowalstwie, ale występujący. Mędrkuję tak, bo zadałem sobie trochę trudu, co jest wbrew mojej naturze, i pogrzebałem w necie, i miechy podobnej wielkości, konstrukcji i rodzaju napędu stosowane były i tu i tam.

Ale ten Twój nie jest kowalskim. Sprawdziłem:27 cm długości z pedałem i 20 cm wysokości to raczej pompka do poniemieckiego materaca albo małych organków ;)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 24 cze 2014, 18:50

To moze byc miech pszczelarski o odymiania pszczol.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 24 cze 2014, 19:14

Dara, masz na myśli podkurzacz, ale nie jest to to. Wylot powietrza jest z boku przy zaworze w postaci metalowej rurki fi 8 - 10 mm z karbami, typową do nałożenia węża gumowego. A napisałem poniemiecki , bo jest z Kowar k/ Jeleniej Góry

Edit: a i zabytek wątpliwej jakości , daję nie więcej jak 60 lat , bo cały ze sklejki.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2014, 19:25 przez Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.

recepturka

Post autor: recepturka » 24 cze 2014, 19:23

bobodar, wielkie dzięki. Nie wiem jak to znalazłeś, ale faktycznie musiałeś sobie zadać sporo trudu. Nigdy bym nie wpadła na pompkę do poniemieckiego materaca...

To już mam jasność w temacie - bardzo wszystkim dziękuję.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 24 cze 2014, 19:28

recepturka, chyba tego nie kupiłaś za 150 zet :>

recepturka

Post autor: recepturka » 24 cze 2014, 19:40

Nie ;) Czekałam, aż mi odpowiecie. Od początku wydawał mi się podejrzanie mały, ale że się nie znam na miechach - widziałam tylko takie, jak ten z linków Jacka-Sz - wolałam się upewnić. "W każdej sprawie zasięgaj rady ludzi doświadczonych", powiadają mędrcy, a dobrze na tym wyjdziesz - dodam skromnie.

graffic

Post autor: graffic » 23 lip 2014, 15:03

Witam

wiadomo co to jest za miech - po kształcie, wielkości (ok. 30 cm) - jest to miech złotniczy, oczywiście zdekompletowany (brak metalowej osłony w formie kopuły oraz brak gumowej membrany)

jest to miech dwustopniowy - część podstawowa miecha wtłacza powietrze do części z membraną (której brak - ale miejsce mocowania membrany jest widoczne - to wąska szczelina w krążku wyciętym ze sklejki) - brakująca kopuła metalowa - stanowiła ochronę przed przebiciem balona

całości powinna wygladac mniej więcej tak

Obrazek

miechy do pompowania materaca nie mają drugiego stopnia (ja nie spotkałem) - bo nie ma takiej potrzeby (idzie o szybkie pompowanie - poza tym wylot powietrza przy miechu do materaca ma śr. min. 15 mm) - w przypadku miecha złotniczego drugi stopień odpowiada za stabilizację ciśnienia powietrza - co jest ważne przy pracach złotniczych

jak słusznie zauważył Bobodar - powinien być metalowy kruciec umieszczony w kole wykonanym ze sklejki - (albo powinien być) średnica ok 10,0 mm - widoczna klapka służyła do ograniczania wypływu powietrza spod balona

taki miech służył do dostarczania powietrza do palnika za pomocą węża - zasilanie palnika - gaz ziemny (współcześnie korzysta się ze sprężarek bo nie trzeba pamiętać o pompowaniu - ale niektórzy starzy złotnicy jeszcze używają takiego miecha (kwestia przyzwyczajenia) - ale większość młodszych złotników nie używa lub zwyczajnie nie zna takiego rozwiązania) - podobnie zresztą jak dmuchawki :)

całości (po stopniu zużycia) ma ok. 20-30 lat

pozdrawiam

graffic

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 23 lip 2014, 16:40

graffic pisze:powinien być metalowy kruciec umieszczony w kole wykonanym ze sklejki - (albo powinien być) średnica ok 10,0 mm
I był (oglądnąłem całość na portalu aukcyjnym, gdzie był wystawiony jako miech kowalski :facepalm: ), a z tym materacem to tak sobie napisałem ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO TRADYCYJNE - traditional blacksmithing”