Jak najprościej wykonać takie elementy

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

mnowak35

Jak najprościej wykonać takie elementy

Post autor: mnowak35 » 03 sie 2014, 10:54

Obrazek

Obrazek

Witam.
Chciałbym wykonać balustradę w której rurki 1/2" będą w połowie zagłębione w słupku który będzie profilem 20x40x2. Jak najprościej najszybciej wykonać takie elementy.
Myślałem żeby połączyć je po dwie sztuki i wiercić w środku tak żeby otwór w połowie był na obu elementach, wydaje mi się jednak że wiertło będzie szarpać środkową ściankę. dlatego zastanawiam się nad frezem ale z tymi narzędziami miałem niewiele do czynienia.
Zastanawiałem się na jeszcze prostszym rozwiązaniem a mianowicie zwykła otwornicą. Ma wiertło prowadzące mniejszej średnicy i wycina otwór jednak nie wiem jaka jest trwałość tego narzędzia.
Poradzicie co było by najlepsze.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 03 sie 2014, 11:31

Wykonać otwory w blasze, a następnie na otworach blachę złożyć. :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 03 sie 2014, 11:56

Najprościej , najszybciej i najmniejsze wymagania sprzętowe.
Ponacinaj końce rurek (tak jak na rysunku) i przyspawaj je do profili, potem szlifiereczka , malowanko i co tam uważasz :> lub na całej długości rury w odstępach powycinaj gniazda na profile to jeszcze mniej roboty b bo odpadnie spaw łączący rurki ze sobą na profilu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 03 sie 2014, 20:51

Mam do wykonania 60 słupków w każdym po będzie po 7 rurek. Przetestowałem nacinanie rurek i wydawało mi się że idzie gorzej. Wywiercone "gniazda" przy poprawnej dokładności wykonania na warsztacie są lepsze niż "trafianie" w słupki gniazdami w rurkach. Poprzednią balustradę bo o to mi chodzi wierciłem ale wiertło wyrywało mi ścianki które wierciło w pionie dlatego pytam o inne narzędzie.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 04 sie 2014, 08:28

Ja to widze tak nalepiej bylo by to wykonac na frezarce frezem palcowym szybko by szło w slupkach robic zagłebienia lub wlasnie w rurkach frezem walcowo czolowym wykonywac takie splaszczenie :) ale mysle ze nie posiadasz frezarki u siebie w warsztacie wiec jesli masz sztywną wiertarke stołową to mozna uzyc otwornicy bimetalowej lub wiertła trepanacyjnego i tym to robic ;) stosując otwornice bez prowadzenia ;)

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 04 sie 2014, 18:23

Jak to się człowiek uczy całe życie. Widywałem to ustrojstwo parę razy nigdy nie przyszło by mi do głowy że nazywa się trepanacyjne. Miałem to ostatnio w sklepie w ręce i wydawało mi się bardziej odpowiednie niż otwornica, na pewno będzie lepsza dokładność jak i krawędź wycięcia. Te frezy które widziałem mają specjalny uchwyt z taki prowadzącym prętem. Bywają też na ze zwykłym walcowym uchwytem?
Macie może jakieś sprawdzone sklepy narzędziowe internetowe.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 04 sie 2014, 18:53

mnowak35, własciwie to powiedz jaką maszyną dysponujesz bo tak sobie gadamy ale nie wiadomo do jakiej maszyny trzeba Ci narzedzie :D taka oprawke ale z chwytem walcowym latwo dotoczyc do tego dwie srubki po bokach i gotowe :) zerknij
http://www.eurotech-opole.pl/files/imag ... frezow.jpg

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 05 sie 2014, 12:19

Mam do dyspozycji wiertarkę poziomą tzw. czopiarkę. Jest to maszyna stolarska do wykonywania czopów do drzwi i otworów pod zamki. Ma stabilny ruchomy stół i wiertło mocowane poziomo. Mogę też wykorzystać wiertarkę stołową.
Jak napisałeś faktycznie dorobienie dorobienie takiej przejściówki nie będzie problemem.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 05 sie 2014, 14:19

tak wiec czopiarka jest idealna do tego znam ta maszyne ;) i nie bedzie poblemu z wibracjami jeli masz na niej duzy uchwyt wiertarski to mozesz lapac bezposrednio za czop tego wiertła bo on ma zdaje sie 19 mm no a jesli mniejsze to przejsciowke dorobic trzeba tylko jak najkrótszą :)

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 06 sie 2014, 17:50

Też mi się tak wydawało. Muszę zmniejszyć na niej obroty bo do tej pory używana była do drewna tak że obroty ma spore. Na szczęście przy tej maszynie narzędzie mocuję w uchwycie tokarskim tak że spokojnie przykręcę tego freza/wiertło.
Po skończeniu balustrady może wkleję jakąś fotkę.

Mam jeszcze jedno pytanie dot. tego tematu. Czy jest jakiś sposób aby w trakcie spawania słupki się powyginały. Spawy trochę sciągają materiał a mam do przymocowania siedem poprzeczek na jednym.

Dziękuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 06 sie 2014, 19:33

po spawaniu wyprostujesz ;)

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 03 sty 2015, 09:25

Witam
Elementy powiercone. Do wywiercenia użyłem wiertła piłkowego/otwornicy. Pohewtowałem dwa elementy ze sobą i wierciłem dwie połówki otworu na raz. Wyszło bardzo dobrze i precyzyjnie. Pierwsze próby wiercenia wykonywałem frezem ale przy wierceniu ścinki profila od sztorca dość mocno szarpało. Otwornica nie miał tej wady.
Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”