Matryce - kamienie do '' C ''
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Matryce - kamienie do '' C ''
Witam interesuje mnie jak zrobić matryce do płaszczenia końcówek elementów ozdobnych
typu ''c'' ''s'' i z jakiego materiału , chce to płaszczyć pod prasą hydrauliczną na gorąco.
Może jakieś inne sposoby.
typu ''c'' ''s'' i z jakiego materiału , chce to płaszczyć pod prasą hydrauliczną na gorąco.
Może jakieś inne sposoby.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
To otrzymasz nacisk około 12,7 tony... myślę, że powinno wystarczyć ....powinieneś wykonać 2 prostokątne kostki z pręta kwadratowego ok 50x50mmo długości ok 70-80mm , następnie zfrezować je pod kątem (ściąć,zeszlifować) tak aby na długości osiągnąć zbieżność ok 10mm - przy czym górny "bijak" (matryca) powinna być zaszlifowana kuliscie...wiem wiem trochę to skomplikowane... jutro po montażu zrobię fotki moich to Ci powinno rozjaśnić...
Dodam jeszcze , że moja matryczka jest zrobiona z trzonka od noża tokarskiego - czyli materiału miękkiego i używam jej już kilka ładnych lat i ma się całkiem dobrze - jedynie co jakis czas ją troche przeszlifowuję na gładko... Ważne abyś nie prasował niedogrzanego metalu... temperatura optymalna to kolor żółty - czyli jakieś 1200 stopni wtedy materiał dobrze płynie i maszyna ma lżej...
Dodam jeszcze , że moja matryczka jest zrobiona z trzonka od noża tokarskiego - czyli materiału miękkiego i używam jej już kilka ładnych lat i ma się całkiem dobrze - jedynie co jakis czas ją troche przeszlifowuję na gładko... Ważne abyś nie prasował niedogrzanego metalu... temperatura optymalna to kolor żółty - czyli jakieś 1200 stopni wtedy materiał dobrze płynie i maszyna ma lżej...
- Grzegorz K.
- Administrator
nie mam zdjęć ale to tak dwa walce o średnicy ok 40 cm zamontowane mimośrodowo ,podczas obrotów zbliżają się do siebie, i oddalają , ustawiasz luz 3 mm , wkładasz miedzy nie materiał a walce kręcąć się zgniatają go stopniowo przewalcowując nadmiar , osiowo (nie na boki), u wypychaja cały pręt , uzyskujesz duże wyciągnięcie materiału i łagodne prze cieniony, walce nacięte mniej wiecej jak twój stempel , tylko może rzadziej
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
40 cm średnicy ?? to chyba lekka przesada - do końcówek z prętów wystarczą fi 80mm - chyba , że to błąd w zapisie i miało być 40mm - to ok - bo z takiej średnicy otrzymamy 125,6 mm rozwinięcia - czytaj rozpłaszczenia...
Mario - jeśli już robisz matrycę do żłobionych końcówek - to rowki zrób różne a nie takie jak by z automatu wyszły...i na większej długości... i nie nabijaj takiej faktury na C - bo to źle wygląda...za ostre wgnioty i za regularne...
Mario - jeśli już robisz matrycę do żłobionych końcówek - to rowki zrób różne a nie takie jak by z automatu wyszły...i na większej długości... i nie nabijaj takiej faktury na C - bo to źle wygląda...za ostre wgnioty i za regularne...
- Grzegorz K.
- Administrator