Miecz dziwerowany. Przygotowania do wykucia.

Miecze - kucie i oprawa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 15 lis 2014, 20:27

Oprócz boraksu możesz delikatnie obtaczać w pyle węglowym drzewnym, wtedy się tak nie odwęgli.
Takie magiczne sztuczki, nie wiem nie znam się na tym. :D

krismilka

Post autor: krismilka » 15 lis 2014, 21:00

Ja to jestem teoretyk pierdoła. Doświadczenia nie mam wielkiego, żadne jeśli idzie o zgrzewanie, ale tak na chłopski rozum trzeba by było dobra podobne stale, czyli kucie i różnicowanie się nawęglenia przez długotrwałe odwęganie w palenisku ewentualnie połączenie stali o podobnych temperaturach hartowania (na przykałd zaryzykowałi bym kompozyt ŁH 15 i C45 na jądro miecza i chyba jakaś narzędziówka na krawędź tnącą)
Można obtaczać w pyle węglowym, przy zwykłym kuciu pokrywać "farbą" z glinki i węgla drzewnego by się nie odwęgliło, nawęglać powierzchniowo w kanistrze całe ostrze (wykończone ostrze do puszki z pyłem węglowym, puszka do pieca na 1000 stopni) i inne tricki.
pogadaj z jakimś praktykiem co się dobrze zgrzewa i ładnie wychodzi. Jest tu na forum paru.

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 15 lis 2014, 21:58

:mrgreen:

Awatar użytkownika
MT
Moderator

Post autor: MT » 16 lis 2014, 12:05

Trzeba pamiętać, że właściwości żelaza dymarkowego są zupełnie inne niż stali współczesnej. Doświadczenia które cytowałem dotyczy właśnie takiego żelaza. Rozmawiałem z kolegą który je przeprowadzał, publikacja ukarze się w kwietniu (wtedy ją wkleję). Według informacji które uzyskałem od tegoż kolegi (jest on specjalistą od mieczy wczesnośredniowiecznych) zawartość węgla w nakładkach ostrzowych mieczy wynosiła najczęściej 05-06% C.

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 16 lis 2014, 13:21

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.
Wiem, że są na forum ludzie, którzy reprezentują naprawdę wysoki poziom, pewnie nie jestem w stanie wszystkich wymienić, ale może trafią na ten temat. Może wypowie się Adalbertus, Yakiba, Nomad... a może są inni, którzy potrafią znakomicie zgrzewać i mają "obcykane" zależności międzystalowe.

@MT
Masz rację. Żelazo dymarkowe to zupełnie inna technologia niż współczesne stale. Kiedyś, za parę lat będę chciał spróbować wytopu z rudy darniowej występującej powszechnie w mojej okolicy. Bardzo jestem ciekaw tej publikacji, o której wspominasz.
Póki co, jednak chcę się pobawić w dziwery ze współczesnych stali. Na ostrza myślę dać stal, która ma ponad 1% C (tak mocno nawęglone ostrza też się trafiały w oryginałach), a rdzeń do rozważenia.
W tygodniu znów znajdę parę h na dalsze klepanie mojego pakietu ze starego pilnika i ST3. Zrobię z niego jakieś nożyki, może któryś przetestuję na złamania, uderzenia itd.

Btw, pilnik był duży, płaski, o średnio drobnych zębach. Nie wiem, co to za stal, domniemywam, że N12E, ew. NC6. Daje się zgrzewać dość ładnie, ale na początku lekko przepaliłem z jednej strony. Potem bardzo pilnowałem, żeby nie przegrzać i trzeba to zgrzewać na kilka grzań w temp takiej, żeby już łapało, ale nie za wysokiej. Mam trochę NC6 (leży od lat, nie ruszałem, aż nie uznam, że umiejętności mi pozwolą) i przy okazji sprawdzę, jak się zgrzewa.
Pozdrawiam
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 18 lis 2014, 19:28

Jestem bardzo ciekaw co Ci wyjdzie:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 18 gru 2014, 21:48

Dziś spędziłem dzień na przyjemnościach, czyli potrenowałem kucie dziweru.

Nożyk z czterech pasm: N8E, 2 sznury dziweru (stare żelazo) oraz zbrojeniówka.
N8E miała być na ostrzu, ale w czasie kucia się machnąłem i na ostrzu jest zbrojeniówka a na grzbiecie N8E :facepalm: :lol: Jednak KT (krawędź tnąca jest na ok. 2mm, więc da się to jeszcze "ścisnąć" i pogrubić, a grzbiet przekuć na ostrze. Trochę zmienią się proporcje, ale nóż będzie zdatny do użytku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MT
Moderator

Post autor: MT » 19 gru 2014, 09:50

Gnom pisze: ale w czasie kucia się machnąłem i na ostrzu jest zbrojeniówka a na grzbiecie N8E .
znam ten ból

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 19 gru 2014, 12:11

MT, jestes z Rembertowa? :D to całkiem blisko :D

Gnom, czekam na zdjęcie po przekuciu :)
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 19 gru 2014, 21:34

Odrobiłem lekcje na tym pierwszym nożu i powstał drugi. Ten pierwszy to ten mocno zwężony na sztychu. Będzie dobry na kuchenny :) Drugi nóż to ten mini-sax - z niego jestem już w miarę zadowolony. Planowałem zrobić dużego saxa, lecz na środku za długo grzałem i za mocno wyklepałem, przez co się za bardzo zwęził. Nie bawiłem się w spęczanie, bo to mogłoby osłabić zgrzeiny. Postanowiłem zrobić dwa noże. Przy okazji nabrałem nieco doświadczenia w kuciu długich głowni - trzeba bardzo pilnować, żeby wszystko równomiernie prowadzić - i grzanie i kucie.

Aha, trawiłem w słoiku, tylko poglądowo (dlatego wytrawione jest tak jak głębokość starczyła) - i tak będę je jeszcze szlifował i hartował. I tu się zastanawiam nad hartowaniem selektywnym metodą glinki. Lepiej tak, czy gasić w całości?

Wrzucam noże i trochę z procesu powstawania.

A pakiety z pilnika i St3 oraz inny z ŁH15 i St3 poczekają na następne sesje w kuźni :)

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 11 sty 2015, 11:53

Wczoraj znów miałem trochę czasu i poćwiczyłem dziwer. Tym razem ŁH15 x ST3. Wprawdzie jeszcze nie skończony, ale idzie dobrze. Bardzo ładnie się zgrzewa łożyskowa stal, aż jestem zaskoczony, bo to 1,1% węgla ma jeśli dobrze pamiętam.
Jeszcze z rok i będę mógł się zabrać za miecz dziwerowany :mrgreen:

Zdjęcia:
Ostrze i grzbiet ŁH15, skrętki ŁH15 x ST3 - 9 warstw.

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 11 sty 2015, 12:08

Podziwiam :shock: :D

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 11 sty 2015, 12:20

co się stało z okładkami?
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 11 sty 2015, 12:52

@Kowmal
Twoje prace piękniejsze - oglądałem, a to, to surowe żelastwo ;)

@Reneq
"Okładki" czyli ostrze i grzbiet? Jeszcze nie zgrzane. Wczoraj przygotowałem tylko pakiet do zgrzania w całość. Za jakiś czas znów wygospodaruję dniówkę na ten nożyk i go zgrzeję do końca, rozkuję, oszlifuję i na pewno wrzucę foty. To powyżej to półprodukty :)

Pakiet dziweru też mi jeszcze został, więc materiał na jakieś inne noże jeszcze jest. Ten na zdjęciu to pozostałość - na te dwie skrętki zużyłem ok. 1/4 sztabki - pakiecior był spory - kumpel pomagał mi go rozkuwać.Na końcu widać, że jest zwężony i skręcony.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 11 sty 2015, 14:01

dobrze ci idzie :mrgreen: jednak końcówke zrobił bym grubszą będzie ci łatwiej dogrzać okładki

ODPOWIEDZ

Wróć do „MIECZOWNICTWO - swordmaking”