logo i technika wykonczenia

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
tomaszk

logo i technika wykonczenia

Post autor: tomaszk » 29 lis 2014, 18:46

Panowie mam pierwsze tego typu pracę i póki co wyszło mi to co na fotce,

nie jest źle,ale dziś ugrzęzłem na zakuwaniu nitów...pierwszy jako tako wyszedł, reszta nie bardzo. musze zobaczyć na jutubie jak to robią bo moje nawiercone zagłębienia pod łebek nita nie sprawiły się.

Stalową ramę -wypalona laserem stal "czarna" przejechałem tarcza scierną 40. i do tego lakier . Wujas mówi że to wygląda jak rysy i powinno być gładziutko...

poniżej fotka mojego dzieła. rama ze stali środek patynowana miedź

pozdrawiam :lol:

Obrazek
Podpis jest esencją wypowiedzi.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 29 lis 2014, 20:39

wujas dobrze prawi
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

graffic

Post autor: graffic » 29 lis 2014, 20:41

hmmm a jakie jest pytanie właściwie ? - o nity ?, o to jak oceniamy pracę ? o to jak wykończyć (wg nas) stal ? czy jest to prezentacja :mrgreen: po prostu ?

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 29 lis 2014, 22:30

graffic pisze:hmmm a jakie jest pytanie właściwie ? - o nity ? o to jak wykończyć (wg nas) stal ?

tak, są to dwa pytania że się tak rozwinę . ;)

ale z nitami to chyba zrobię tak że nie będą mieć ładnych łebków jak z fabryki tylko "tępo ciosane" co by było widać rękę mistrza :mrgreen:

a ramę może jednak na pełen połysk, będzie dobry kontrast.

fajna lekcja tutaj w kwestii nitów http://www.technologystudent.com/joints/rivet2.htm

graffic

Post autor: graffic » 30 lis 2014, 14:52

ramę stalową robiłbym na "satynę" czyli najpierw idealne wyrównanie powierzchni na płasko, a później przejechałbym papierem 400 / 600 w jakimś wybranym kierunku - taka świecąca stal przy fajnym miedzianym tle - niekoniecznie będzie dobrze wyglądać - choć Harley'owcy - lubią nikiel :)

nity - spod młotka (żeby wyglądały na takie zużyte trochę..) - wg mnie coś takiego będzie bardziej klimatyczne - i na pewno większe - te małe jakoś mnie nie przekonują (zawsze możesz odciąć jakiś większy łeb od nitu i przyłożyć - żeby zobaczyć czy to fajnie wygląda po to by dobrać fajne proporcje)

inna opcja - łby nitów zdecydowanie większe (żeby siedziało to w proporcjach do ramy stalowej) i wówczas wykończone na idealnie gładkie, polerowane

nity albo się eksponuje albo ukrywa (moja zasada) więc albo traktujesz je jako element kompozycji (kształt, wielkość), albo traktujesz jako element techniczny łączenia i je maskujesz (np. z łbami krytymi)

stal zwykła czy nierdzewka ? jeśli nierdzewka - pół biedy, jeśli zwykła to zastanów się nad sposobem zabezpieczenia przed korozją i nalotami rdzy - bo ani lekki mat, ani zapolerowaną powierzchnia długo się takie nie ostaną

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 30 lis 2014, 21:40

graffic pisze:
stal zwykła czy nierdzewka ? jeśli nierdzewka - pół biedy, jeśli zwykła to zastanów się nad sposobem zabezpieczenia przed korozją i nalotami rdzy - bo ani lekki mat, ani zapolerowaną powierzchnia długo się takie nie ostaną
stal jak pisałem zwykła czarna, machnę to papierem jak piszesz 400, a potem lakier w sparyu, trzymac to sto lat nie musi przecież :|

dzięki za opinię :P

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 03 gru 2014, 16:23

oto skończona praca. pierwszy raz w życiu klepałem nity, fajnie jest się uczyć coś nowego :>

pozdrawiam ;)

Obrazek

graffic

Post autor: graffic » 03 gru 2014, 16:48

logo fajne - łańcuszek jakiś taki nie Harley'owy... hahahah

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 03 gru 2014, 16:57

no łańcuszek to była niezaplanowana akcja. nie przygotowałem sposobu mocowania i wujas wyskoczył z pomyslem na taki łańcuch aby dołożyć. fakt że przydałby się grubszy.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 03 gru 2014, 17:41

nie grubszy tylko od motoru ewentualnie roweru
ale fajne to :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”