Piła taśmowa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Perun

Piła taśmowa

Post autor: Perun » 11 lut 2015, 00:06

Przyszedł czas na piłę taśmową. Widziałem temat Qmara viewtopic.php?t=3620 i mam podobne wątpliwości:

- Czy gdy w opisie aukcji piszą wyraźnie "piła do drewna" czy po zmianie taśmy będę mógł jej używać do drobnego metalu/blachy?
- Czy jedyna różnica (poza max wysokością i max szerokością ciętego elementu) to moc silnika?
- Dochodzi aspekt precyzji takiej maszyny. Przykład braku precyzji chińskiej piły: https://www.youtube.com/watch?v=IAFMEg0 ... lpage#t=32

Remington w poście Qmara napisał:
"Nie wywalajcie pieniędzy na te złomy, słaba konstrukcja, a zwłaszcza moc. Drewno mocniej przyciśniesz, to się zatrzyma."

Podobnie jak Qmar na piłę mogę przeznaczyć ok 2000zl. Jednak nie mam pojęcia czy kupić starą używaną co do której mam wątpliwości czy będzie precyzyjna, czy nowa która też może się okazać zbyt słaba i ogólnie tandetna.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, 00:54 przez Perun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 11 lut 2015, 00:45

Fajnie, że temat wrócił. Ja generalnie nic nie kupiłem, bo okazało się, że na razie nie miałbym gdzie tego wstawić, a aż tak niezbędne nie było ale mimo to czekam na rozwój tematu, bo sam nie uzyskałem w swoim wszystkich odpowiedzi :)
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 11 lut 2015, 10:57

teoretycznie możesz założyć taśmę do metalu tylko musisz mieć jakieś regulacje obrotów bo do drewna są inne prędkości stosowane a do metalu inne :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”