Walcarka ala Młot Kowalski co sądzicie o tym urządzonku

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 21 lut 2015, 08:51

tussi, Pochwaliłbyś się fotkami swoich prac, a nie rozkminiał nierozkminione. Wstaw jakieś flagowe roboty tak by nam szczeny delikatnie pozwieszać. :D Mówię poważnie bo jak kowal jesteś to pewno masz czym błysnąć wśród kowalskiej braci. ;)

Awatar użytkownika
Grzmot

Post autor: Grzmot » 21 lut 2015, 09:18

Tussi to nie jest Misiu to jest pies Piorun :P nie tyle co tropiący a Superpies :mrgreen: .
Jacek słusznie napisał pokaż kucizne jak jestes kowalem

tussi

Post autor: tussi » 21 lut 2015, 13:07

Ok postaram się coś w tygodniu wrzucić może w końcu przestanę być zwierzyną łowną :P
Ale to chyba nie w tym dziale żeby nie zaśmiecać tematów Rozejrzę się trochę po forum i coś tam skleję choć wątpię żeby wam szczęki opadły moja robota to głównie ogrodzenia nic wymyślnego czego by tu nie było . Nie zajmuję się typowym kowalstwem artystycznym nie mialem nigdy aż tak bogatych klientów ale to sami ocenicie

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 21 lut 2015, 14:17

wrzuc w galerii ogolnej albo mozesz zrobic swoją i wrzucac tam swoje kolejne realizacje :)

tussi

Post autor: tussi » 24 lut 2015, 17:24

Witam . Byłem zobaczyć tą walcarkę tyle krzyku o nia było że postanowiłem przekonać się osobiście . Niestety część z was miała rację co do funkcjonalności tej maszyny. Moim zdaniem jest to idealne urządzonko tylko do wygładzania i rozciągania stali tu działa idealnie no i jest kojąco cicha ale nie tego mi trzeba . Zacznę szukać niewielkiego młota (jednak) i tu mam do was znów pytanie . Sam go nie zrobię jak mówiłem nie mam tokarki ani innych tego typu maszyn . Na Allegro są samoróbki nawet niektóre w przyzwoitych pieniądzach ale i tak są duże a u mnie miejsce to duże wyzwanie szukam czegoś taniego i niedużego może ktoś coś wie po ile takie maluchy chodzą ?
PS obiecane foty wrzucę jak córka z Zakopca wróci rąbnęła mi aparat

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 24 lut 2015, 21:59

Samoróbki to lipa , nigdy nie wiesz co kupisz , i pytaie czego ktoś sprzedaje . A z młotami tendencja jest taka , że im mniejsze tym droższe :mrgreen:

tussi

Post autor: tussi » 24 lut 2015, 22:08

No to jestem w czarnej dupie kasy za wiele nie mogę przeznaczyć a duży nie wchodzi w grę nic muszę szukać czasem wpadają perełki w oko może mi sie uda

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 25 lut 2015, 15:33

latem bede miał jakis młotek na stanie ;) tussi,

benek316

Post autor: benek316 » 25 lut 2015, 19:56

Witam serdecznie

Zrobiłem na własne potrzeby opisywane ustrojstwo i jest to maszyna z której bardzo często korzystam. Tak jak koledzy mówicie nadaje się tylko do walcowania płaskowników nawet nie grubszych kęsów a tylko płaskowników. Powierzchnia pozornie bardzo gładka ale każdy kawałek zendry jest wprasowany w powierzchnie i tworzy bardzo twardą powłokę w czasie pracy młotem ta zendra odpada tutaj trzeba sobie z nią poradzić. Nie ma co jej porównywać z młotem bo to zupełnie inne maszyny. Co do kosztów to zapłaciłem za wałki, łożyska i silnik a reszta pozyskana na złomie więc koszt był NAPRAWDĘ niski.
https://www.youtube.com/watch?v=jARguayEaF8

tussi

Post autor: tussi » 27 lut 2015, 00:55

Kumpel mi nadał młot gdzie stoi do sprzedania w dobrym stanie może być fajny bo nie za duży z tym że bardzo stary pojadę go obejrzeć może akurat to bedzie to czego szukam cena przyzwoita zobaczymy . trzymajcie po kciuku ;)

tussi

Post autor: tussi » 27 lut 2015, 01:03

Benek tak z czystej ciekawości jak zdrapiesz zendrę to nadal masz ten płaskownik równy czy pozostają widoczne wżery .I drugie pytanie dało by to radę np wyryć jakiś wzorek jak byś porobił nacięcia na walcach czy faktycznie tylko wyrównac i na tym koniec . Co do zendry to chyba najlepiej szlifierką taśmową jak stolarze drewno szlifują zedrzeć diabelstwo wtedy będzie rowno

benek316

Post autor: benek316 » 27 lut 2015, 09:45

muszę dokładnie oskrobać zaraz po wyjęciu z pieca jak zostanie drobna gródka to zostanie wgnieciona do środka. oczywiście potem taśmówka i do białego. Tylko powiem ci że mam wrażenie że zendra pod walcem się utwardza. walce służą mi do przygotowania płaskownika z danej stali np. 4mm z n9e i do tego świetnie się nadaje.

Jestem przekonany że możliwe jest nabicie Wzorka. W necie można znaleźć takie walcarki.

pochwal się młotem czy kupisz czy nie kupisz pokarz zdjęcie

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 27 lut 2015, 10:08

Nikogo nie powinno dziwić utwardzanie zendry podczas walcowania ponieważ grubym walcem odbierając ciepło i najzwyczajniej w świecie możesz ją hartować, a i ugniatanie jej również będzie miało wpływ na twardość. ;) Tak czy owak znalazłbym zastosowanie dla takiej walcareczki. :D

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 27 lut 2015, 13:36

Jacek-Sz, jak bys znalazł to zapraszam do mnie :mrgreen:

tussi

Post autor: tussi » 27 lut 2015, 21:26

Na poniedziałek mam transport załatwiony jak przytargam młota to wstawię foty

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”