Tylko z tym szlifowaniem to też różnie bywa.?Zależnie od tego ile cynku jest nalane ,bo czasem do gołej stali można się doszlifować.marekzadr pisze:Ja tam zawsze szlifuję nadlewy, sopelki i takie jakby ziarenka. Tak zwykłą kątówką to słabo wychodzi ale taśmowe szlifierki czy mimośrodowe jak najbardziej. Często papiery po nierdzewkach wykorzystuję bo na inoxie się szybko tępią, a cynk mocno zabija te jakby pory w papierze i są do wyrzucenia wtedy już. Dobrym argumentem do negocjacji z klientem jest pokazanie co i jak po kolei. Na jednym kawałku balustrady widać jak wraca z cynkowni, potem oszlifowane i doprowadzony cynk do gładkiej powierzchni i na końcu farba. Wtedy klient wie za co płaci i ile jaka wersja kosztuje. Bo kto komu broni sobie doszlifować czy pomalować we własnym zakresie.
pozdrawiam
Marek
Czym malować po cynkowaniu ogniowym?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Akurat z grubościami cynku to problemu nie mam, ale jest w cynku rzecz która mnie wkurw.. przy cienkich blachach kutych pojawia się coś takiego że cynk jest jakby grubą gładką skorupą słabo przylegającą do powierzchni z takimi pęknięciami -jak po werniksie wygląda i to jest problematyczne. A może ma ktoś ma pomysł na jakiś lakier bezbarwny bo po oszlifowaniu czy jak jest cynk bardzo świeży(ale z cynkowni w której nie studzą w wannach) to można by pomalować aby cały czas się świeciło:) Proszek trzeba wygrzać a wtedy już się nie świeci:(
Tym sposobem nic nie uzyskasz ponieważ ocynk świeci się do czasu do puki się nie odgazuje naturalnie trwa to okoł 1,5 roku.marekzadr pisze:Akurat z grubościami cynku to problemu nie mam, ale jest w cynku rzecz która mnie wkurw.. przy cienkich blachach kutych pojawia się coś takiego że cynk jest jakby grubą gładką skorupą słabo przylegającą do powierzchni z takimi pęknięciami -jak po werniksie wygląda i to jest problematyczne. A może ma ktoś ma pomysł na jakiś lakier bezbarwny bo po oszlifowaniu czy jak jest cynk bardzo świeży(ale z cynkowni w której nie studzą w wannach) to można by pomalować aby cały czas się świeciło:) Proszek trzeba wygrzać a wtedy już się nie świeci:(
Myślę że się da. Są lakiery do malowania polerowanego aluminium np do felg. Alu też się utlenia i lakier zatrzymuje ten proces, tak że wszystko razem ładnie wygląda. Tylko pytam czy ktoś próbował to zrobić z cynkiem. Sam się zastanawiam bo nie wiem czy kupić taką farbę koszt koło 100za litr ale, jakby miało się utrzymać na powierzchni to może fajnie by wyglądało. Mam tylko zwykłe lakiery bezbarwne do samochodów, może z tym najpierw spróbuje i zostawię na rok pod płotem.
Jest coś takiego jak pasywacja
http://www.cynkowanieogniowe.pl/pasywacja
http://www.cynkowanieogniowe.pl/pasywacja