Szlifierka Pasowa//Tasmowa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Szlifierka Pasowa//Tasmowa
Witam,
Jako ze obecnie buduje swoja kuznie potrzebuje rady w temacie w ktorym sie jeszcze za bardzo nie znam.
Mianowicie mam narazie juz kowadlo (180KG), samorobny piec z 1centymetrowej stali oraz samorobny mlot pneumatyczny zrobiony na silniki z pralki.
Problem mam w kupnie szlifierki tasmowej//pasowej tzn takiej ktora ma duza powierzchnie plaska aby profilowac surowe wyroby pokroju noza (malej wielkosci).
Znalazlem na allegro takie cus :
http://allegro.pl/szlifierka-polerka-ta ... 65563.html
I teraz pytanie : czy owa szlifierka ma dosyc sily ? Z doswiadczenia wiem ze niektore narzedzia w kontakcie ze stala po prostu nie wyrabiaja i sie zatrzymuja jesli opor jest zbyt duzy. Owa szlifierka na pewno starczy do ostrzenia juz gotowego noza ale czy jest ona tez w stanie profilowac//scierac duze ilosci surowca z wykutegj stali ?
Pozdrawiam
Denisano
Jako ze obecnie buduje swoja kuznie potrzebuje rady w temacie w ktorym sie jeszcze za bardzo nie znam.
Mianowicie mam narazie juz kowadlo (180KG), samorobny piec z 1centymetrowej stali oraz samorobny mlot pneumatyczny zrobiony na silniki z pralki.
Problem mam w kupnie szlifierki tasmowej//pasowej tzn takiej ktora ma duza powierzchnie plaska aby profilowac surowe wyroby pokroju noza (malej wielkosci).
Znalazlem na allegro takie cus :
http://allegro.pl/szlifierka-polerka-ta ... 65563.html
I teraz pytanie : czy owa szlifierka ma dosyc sily ? Z doswiadczenia wiem ze niektore narzedzia w kontakcie ze stala po prostu nie wyrabiaja i sie zatrzymuja jesli opor jest zbyt duzy. Owa szlifierka na pewno starczy do ostrzenia juz gotowego noza ale czy jest ona tez w stanie profilowac//scierac duze ilosci surowca z wykutegj stali ?
Pozdrawiam
Denisano
Jutro wstawie Foty pieca jak zamontuje dmuchawe. Mlot stoi u mechanika z elektronika ( ten wstawie za 2-3dni).
A wracajac do pytania z wczesniej - jaka moc silnik jest potrzebna aby dal rade obrabiac wieksze prace? Z szlifierek katowych wiem ze mozna do oporu dociskac przy maszynkach od 400-600W i nawet nie zwolni. Wliczajac utrate sily i duza powierzchnie tasmy ile mocy trzeba minimum ...?
A wracajac do pytania z wczesniej - jaka moc silnik jest potrzebna aby dal rade obrabiac wieksze prace? Z szlifierek katowych wiem ze mozna do oporu dociskac przy maszynkach od 400-600W i nawet nie zwolni. Wliczajac utrate sily i duza powierzchnie tasmy ile mocy trzeba minimum ...?
-
Krzysztof Assman
-
egojack1
Ta szlifierka z Allegro poza niską ceną nic sobą nie reprezentuje jest słaba jak dociśniesz jakikolwiek detal wcale nie mocno - będzie hamować . Najlepiej zrobić na własną rękę porządną koszt zdecydowanie większy bo sam silnik nowy kosztuje tyle co ta szlifierka ale dobry sprzęt musi kosztować i za wydane pieniądze na pewno sie odwdzięczy . Poczytaj i popatrz w necie na grafice jest tego mnóstwo wcale nie wyszukane konstrukcje ale z całą pewnością będziesz zadowolony o niebo lepiej niż z tego. Silnik jak Krzysztof powiedział 1.5- max 2.2 kw
-
egojack1