Doprowadzenie powietrza do (kotliny ? ) :P
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Doprowadzenie powietrza do (kotliny ? ) :P
Mam zapytanie czy jest jakieś ograniczenie z ilością doprowadzonego powietrza do paleniska? Chciał bym po prostu przerobić już wyrobioną oryginalną dmuchawę bo ma luzy i wydaje mi się że już nie dmucha. I jest to stary silnik 3f więc jego sprawność zostawia wiele do życzenia i myślę że mógłbym ograniczyć koszty zużycia prądu stosując bardziej wydajne urządzenie do na dmuchu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciężka praca kluczem do sukcesu.
Kotlina w kształcie trapezu z grzybkiem. Ten wiatrak ma chyba z 40 lat wybite łożyska i jest bezpośrednio na silniku
Dajmy to jest hobbystycznie i ciężko będzie mi na tym zarobić więc szukam jak tu zmniejszyć koszty eksploatacji. Dajmy że to tak na oko jest 0.75kW lub więcej bo starszawy jest to silnik
A można go zastąpić np wiatrakiem 150W to koszty będą mniejsze
Palę koksem, z tego co czytałem nie potrzebuje on aż takiego dużego strumienia powietrza. I czy duża siła strumienia powietrza jest potrzebna do nadmuchu?
Ciężka praca kluczem do sukcesu.
-
graffic
w zależności od wielkości samej kotliny to wydajności wentylatorka c.o. o którym wspominał Banan powinna wynosić od 250 - do 500 m3/h (przy dużej kotlinie i dużych elementach grzanych), zwróć również uwagę na ciśnienie powietrza wytwarzane przez wentylator - powinno to oscylować ok 100-150 Pa (tak by dało radę przepchnąć się przez koks) - moc ok 80-150W (te mniejsze wentylatorki są za słabe do dłuższego użytkowania