Kącik kowalski egojacka.

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 11 sie 2015, 22:42

Co tu dużo gadać, poprostu wymiatasz Jack :)

graffic

Post autor: graffic » 12 sie 2015, 09:20

całkiem sympatyczny przebijak :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 21 sie 2015, 11:01

Wiadomo, że ile by nie mieć kleszczy, to i tak jest ich tak wiele odmian, że jest ich mało i mało.
Będąc na etapie ciągłego kompletowania narzędzi, staram się aby kleszcze które robię były jak najbardziej uniwersalne, mogły w potrzebie zastąpić kilka innych.

Ostatnio wykute te z lewej długość 47cm, mają na szczękach nacięcia oraz trójkątne zagłębienia, zrobione prętem kwadr. 14x14mm. Mogą chwytać detale płaskie, pręty kwadratowe, okrągłe, niektóre płaskowniki.

Te z prawej to przeróbka moich dużych kleszczy do obsługi paleniska gazowego.
Specyficzny kształt ich szczęk powoduje, że mogą złapać większość rzeczy, które wchodzą do komory. Po modernizacji mają długość 73 cm, i gorący oddech mojej gazówki przestał mnie wreszcie parzyć, nawet jak operuję w jej tylnej części.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 23 sie 2015, 00:37

Ładnie zrobione. Te duże wydają się trochę cienkie. Nie boisz się, że będą się giąć?
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

egojack1

Post autor: egojack1 » 23 sie 2015, 00:53

Aries pisze:Ładnie zrobione. Te duże wydają się trochę cienkie. Nie boisz się, że będą się giąć?
Dają radę, wypróbowane ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 23 sie 2015, 07:02

Ładne i ze smaczkiem. :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 01 paź 2015, 19:54

Dni coraz krótsze, dzisiaj założyłem mocniejsze oświetlenie do kącika kowalskiego, świetlówki 2x po 2x18W na 16m2 powierzchni. Jest też klasyczna żarówka.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 paź 2015, 08:18

Jak czyścutko i przytulnie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Katana_Blade

Post autor: Katana_Blade » 11 paź 2015, 17:32

Ładnie, klasyczne żarówki i halogenowe są najlepsze jeśli chodzi o współczynnik oddawania barw (rozróżniania kolorów) najbardziej zbliżone do światła dziennego więc dobrze za taką masz ;) .
"Miecz jest ciałem, cięcia i pchnięcia są jego funkcjami"
Staram się pisać poprawnie po polsku!

egojack1

Post autor: egojack1 » 20 paź 2015, 11:43

Moje ostatnie roboty narzędziowo - kowalskie.

Kleszcze płaskie domknięte, o długości całkowitej 46cm, przystosowane do chwytania detali płaskich od 2mm grubości.

Młotek okrągły, jeden obuch płaski do gładzenia, drugi sferyczny. Masa 1kg. Wykułem go z materiału wyjściowego jakim był wałek fi 40mm. Otwór przebijany. Po kuciu obróbka cieplna (normalizowanie, hartowanie, odpuszczanie).

Pierwszy z prawej przecinak podłużny (prezent od Kuby2, dziękuję bardzo!) już oprawiony osiągnął gotowość operacyjną.

KUBA2

Post autor: KUBA2 » 20 paź 2015, 19:40

Ja jak odprawiam młotki trzonek odrazu poczerniam palnikiem, jakoś taki biały mi nie pasuje do kuźni ;) ;)

egojack1

Post autor: egojack1 » 20 paź 2015, 20:44

KUBA2, Ja wręcz przeciwnie, nie tylko nie osmalam, ale maluję trzonki lakierem bezbarwnym, aby się nie brudziły, choć w kuźni robota brudna. Ten od nowego młotka jeszcze nie pomalowany ;) .

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 paź 2015, 04:42

Podpalanie trzonków to działanie antyseptyczne, po wypolerowaniu filcem jest gładziutki , nie brudzi i nie robią się odciski na dłoniach.
Kontakt 517355290

egojack1

Post autor: egojack1 » 21 paź 2015, 09:26

Ciekawa informacja z tym podpalaniem trzonków. Aby stały się faktycznie antyseptyczne powinno się chyba na nich wytworzyć wręcz warstewkę węgla w tej czy innej postaci, bo to węgiel będzie właśnie antyseptyczny.

Ale co tam trzonki, napiszcie lepiej jak Wam się widzi sam młotek (i kleszcze). ;)

graffic

Post autor: graffic » 21 paź 2015, 09:40

Kleszcze - delikatne ale ok - do drobniejszych robót (trochę martwi mnie
wielkość nitu - potencjalnie takie kleszcze z czasem będą "latać" - ale to drobiazg

przecinak - bardzo mi się podoba :) - mogę go przyjąć w prezencie :mrgreen:

młotek - ok - choć wydłużyłbym (przy kulistych obuchach) cześć roboczą - do płaskich prac jak najbardziej się przyda - ale do głębszych będzie często masakrowany trzonek (ale to zależy od tego co się robi - więc uwaga jest bardziej pod moim kątem)

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”