Kilka detali i sposoby łączenia elementów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Helga ten-door, dobry z ciebie cwaniak
ale już to chyba kiedyś mówiłem 
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
- Helga ten-door
- Helga ten-door
- Helga ten-door
Ostatnimi czasy pomagam przy renowacji bramy gł. w zamku Książ.
Żelazne elementy rzecz jasna.Piaskowanie oraz leczenie kamieniarki robi kto inny.
Ciekawe rzeczy można tam zobaczyć,a o przekrojach nie wspomnę.Cokolwiek ruszyć bez dźwigu -no nie da rady.
Rama zewnętrzna kw.60x60.Futryna zawiasowa 60x40.
Łukowe zwieńczenie futryny(nakładki patrząc od dołu) kw.60x60,pł120x20, ceownik140x65
i na to jeszcze raz pł.200x20.
Na to wszystko nakładana jest dopiero korona przykręcona śrubami.Wysokość całkowita (jeszcze nie mierzyłem )ale ze 6m tak na oko będzie.
Bardzo dużo połączeń śrubowych M8 , nawet liście(nitowanych zdecydowanie mniej).
Wszystkie wywijasy i woluty z pł.27x22 oraz kilka poprzeczek gł.z pł.32x22.
Żelazne elementy rzecz jasna.Piaskowanie oraz leczenie kamieniarki robi kto inny.
Ciekawe rzeczy można tam zobaczyć,a o przekrojach nie wspomnę.Cokolwiek ruszyć bez dźwigu -no nie da rady.
Rama zewnętrzna kw.60x60.Futryna zawiasowa 60x40.
Łukowe zwieńczenie futryny(nakładki patrząc od dołu) kw.60x60,pł120x20, ceownik140x65
i na to jeszcze raz pł.200x20.
Na to wszystko nakładana jest dopiero korona przykręcona śrubami.Wysokość całkowita (jeszcze nie mierzyłem )ale ze 6m tak na oko będzie.
Bardzo dużo połączeń śrubowych M8 , nawet liście(nitowanych zdecydowanie mniej).
Wszystkie wywijasy i woluty z pł.27x22 oraz kilka poprzeczek gł.z pł.32x22.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Krzysztof Assman
-
egojack1
-
graffic
- Helga ten-door
Po piaskowaniu przeważnie przeprowadza się inwentaryzację..To robota konserwatora zabytków jest,.Konserwator określa które detale do wymiany ,a które do naprawy.Po to co odpadło nikt się nie schyla.
Generalnie zasady są takie.
-co krzywe -prostować
-korozja głęboka czyli obejmująca ponad 50% detalu -do wymiany
-wszelkie wżery,ogniska korozyjne niewielkich rozmiarów i nie deformujących kształtu -do naprawy oraz uzupełnień.
-obiekty takie jak bardzo rozbudowane liście w dobrej kondycji i np brak jednej odnogi (urwana.złamana,skorodowana)-do demontażu i naprawy.
-ingerencja współczesnymi metodami nie jest mile widziana( choć czasami nieunikniona z różnych przyczyn),no to wiadoma --ma nie być śladu.
-no i cała masa jeszcze innych ,różnych uzgodnień,które wynikają w trakcie.
Całość znajduje się obecnie w Wałbrzychu i tam są przeprowadzane najcięższe operacje.
Ja zdemontowałem futryny skrzydłowe z zawiasami,kilka wywijasów,liści i poprzeczek do naprawy.
Tylko foto,rysunków nikt nie robi.
Generalnie zasady są takie.
-co krzywe -prostować
-korozja głęboka czyli obejmująca ponad 50% detalu -do wymiany
-wszelkie wżery,ogniska korozyjne niewielkich rozmiarów i nie deformujących kształtu -do naprawy oraz uzupełnień.
-obiekty takie jak bardzo rozbudowane liście w dobrej kondycji i np brak jednej odnogi (urwana.złamana,skorodowana)-do demontażu i naprawy.
-ingerencja współczesnymi metodami nie jest mile widziana( choć czasami nieunikniona z różnych przyczyn),no to wiadoma --ma nie być śladu.
-no i cała masa jeszcze innych ,różnych uzgodnień,które wynikają w trakcie.
Całość znajduje się obecnie w Wałbrzychu i tam są przeprowadzane najcięższe operacje.
Ja zdemontowałem futryny skrzydłowe z zawiasami,kilka wywijasów,liści i poprzeczek do naprawy.
Tylko foto,rysunków nikt nie robi.
Co najwyżej ślusarz,
- Helga ten-door
Jak to kogo ciekawi to proszę bardzo.
Futryna zawieśna bramy jeździeckiej z zamku Książ.
Futryna o wysokości 3,50m wykonana z łupy 60x40.
Skrzydła dwustronnie otwarte, nie ruszane pewnie od wojny.Sześć zawiasów zamarzniętych na śmierć.Mróz oraz zasypanie ziemią dolnych segmentów bramy spowodował poważne ubytki korozyjne oraz wygięcia futryny ok 40 mm na długości 3 m.
Trzyczęściowe zawiasy toczone ze stali o całkowitej długości 520mm.Sworzeń fi 25(dół gwint maszynowy --góra na wcisk).Tuleje z wałka --fi 50.
Głowiczki toczone z wałka fi 65x110.
Rozcięcie kotwiące w betonie wykonane palnikiem acetylenowym.
Futryna zawieśna bramy jeździeckiej z zamku Książ.
Futryna o wysokości 3,50m wykonana z łupy 60x40.
Skrzydła dwustronnie otwarte, nie ruszane pewnie od wojny.Sześć zawiasów zamarzniętych na śmierć.Mróz oraz zasypanie ziemią dolnych segmentów bramy spowodował poważne ubytki korozyjne oraz wygięcia futryny ok 40 mm na długości 3 m.
Trzyczęściowe zawiasy toczone ze stali o całkowitej długości 520mm.Sworzeń fi 25(dół gwint maszynowy --góra na wcisk).Tuleje z wałka --fi 50.
Głowiczki toczone z wałka fi 65x110.
Rozcięcie kotwiące w betonie wykonane palnikiem acetylenowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Helga ten-door
co prawda brakuje 1/4 oryginalnego liścia ale na moje oko, to to niesymetryczne nacięcie było niezamierzone a ty raczej powinieneś zachować symetrię, pomimo konieczności zachowania kształtu i formy oryginału.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
- Helga ten-door