walcarka profili
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Kuba, Kuba serdeczne dzięki za super walcarkę. Każda wydana na nią złotówka to jak do tej pory najlepiej zainwestowana kasa jeżeli chodzi o narzędzia jakie nabyłem. Sprzęt przetestowałem pod każdym kątem i przyznaję, że wszystkie elementy składowe wykonane zostały z materiału dobrej jakości, a do tego złożona jest perfekcyjnie co przekłada się na jakość wykonanych łuków i kół. Przewalcowałem 170 metrów materiału robiąc dziesięć obręczy będących docelowo żyrandolami. Robotę kolegi polecam w ciemno i póki co, sam w miarę potrzeb korzystał będę z jego usług. Zapomniałem, jeszcze drobna uwaga. Kołem o idealnym promieniu jest ta część, która przewalcowana została przez trzy rolki, a odpadem jest materiał pozostający na dwóch skrajnych rolkach, a nie jak ktoś wspominał na rolce środkowej oraz końcowej.
graffic, Należę do gatunku niekryjącego zadowolenia z usług i sprzętu i nawet jeśli jest to reklama to Kuba w pełni na nią zasłużył. Nawet na pozycjonerskim blogu mojej skromnej stronki wysmarowałem kilka słów na temat Jakubowego sprzętu. Gdyby kiedyś, ktoś miał potrzebę podreklamowania się to chętnie opiszę w kilku zdaniach działalność "konkurencji". Dzięki temu stronka idzie w górę, a kowal w szybkim tempie zostaje celebrytą.

Re: walcarka profili
najnowsza wersja miła dla oka 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kombinujesz w ciekawym kierunku. Masywny i miły dla oka wygląd, a przy okazji zabudowany motoreduktor. Drobna zmiana i sprzęt jak z innej bajki.
Staram sie 
Witam serdecznie
chciałbym zaprezętować zasadę działania walcarki do profili i rur z napędem na trzy rolki.
jest to rysunek poglądowy i mający na celu pokazanie zasady działania takiej maszyny.
Białe koło jest głównym napędowym kołem zębatym.
Koła żółte zamontowane są na ruchomych jarzmach których centrum obrotu jest oś głównego koła napędowego.
Koło fioletowe jest kołem o stałej pozycji i może być napędzane bezpośrednio z koła głównego jak i poprzez łańcuch napędowy, w takim wypadku trzeba zastosować dodatkową zębatkę na wale koła głównego.
Będę budować taką walcarkę oraz mniejszą do małych elementów o średnicy wałków 20mm.
Mam też zdjęcia walcarki produkcji tureckiej zbudowanej na tej właśnie zasadzie.
Problemem łańcuchowego napędu górnej rolki jest zbyt duża odległość od rolek dolnych przez co kamienie muszą mieć wielką średnicę a to skutkuje dużym promieniem walcowania. Spróbuję zaprojektować maszynę z układem rolek takim jak narysowałem.
chciałbym zaprezętować zasadę działania walcarki do profili i rur z napędem na trzy rolki.
jest to rysunek poglądowy i mający na celu pokazanie zasady działania takiej maszyny.
Białe koło jest głównym napędowym kołem zębatym.
Koła żółte zamontowane są na ruchomych jarzmach których centrum obrotu jest oś głównego koła napędowego.
Koło fioletowe jest kołem o stałej pozycji i może być napędzane bezpośrednio z koła głównego jak i poprzez łańcuch napędowy, w takim wypadku trzeba zastosować dodatkową zębatkę na wale koła głównego.
Będę budować taką walcarkę oraz mniejszą do małych elementów o średnicy wałków 20mm.
Mam też zdjęcia walcarki produkcji tureckiej zbudowanej na tej właśnie zasadzie.
Problemem łańcuchowego napędu górnej rolki jest zbyt duża odległość od rolek dolnych przez co kamienie muszą mieć wielką średnicę a to skutkuje dużym promieniem walcowania. Spróbuję zaprojektować maszynę z układem rolek takim jak narysowałem.
Błędy ortograficzne są wynikiem zmęczenia wzroku czytającego
viva la dysleksja i dysortografia
To jest maszyna na której czasem pracuje. Jest ogromna i to jest jej główna wadą. Minimalna średnica na najmniejszy kamieniach to około 700mm zależnie od materiału. Kamienie mają dużą średnicę. Napędzana jest silnikami hydraulicznymi. Dwie dolne rolki są regulowane niezależnie siłownikami hydraulicznymi. Fajna funkcja to odginanie przy pomocy dwuch regilowanych śrubami ramion z regulowaną rolką. Może może działać w poziomie i tak jak w naszej firmie pionowo. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest sterowania z wolnostojącego panelu zwłaszcza przy samodzielnej pracy. Powtarzalność ugięcia jest takie sobie, często teoretycznie na tych samych nastawach trzeba doginać lub rozginać. Podejrzanym że winą jest zastosowanie słownika a nie śruby, ale pewności nie mam. Nie mam doświadczenia z innymi walcarkami więc nie wiem jak jest , chętnie się dowiem od doświadczonych kolegów. Mogę porównywać waterjety lub centra obróbcze, bo na paru pracowałem a jeszcze więcej serwisowałem.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, 18:54 przez WojtasWrr, łącznie zmieniany 1 raz.
Teraz to co nas najbardziej interesuje- bebechy 
zacny sprzecik
jakie max przekroje mozna na niej wyginac ?
Właśnie to jest problem, rozmiary okrętowe a przy hutniczym ceowniku 150x80 potrafią się ślizgać. Tak jak pisałem pracuję nie cały rok a na niej bardzo rzadko. Głównie na laserze do blach i waterjecie. Walcarka, krawedziarka i gilotyna raczej w zastępstwie. Prostowałem płaskowniki €235 20x200
Kuba mam pytanie, czy na Twojm pięknym sprzęcie też masz problem z powtarzalnością? Nawet gdy walcuję profil szwem w tym samym miejscu rzadko w wychodzą tak samo. Nacisk dodaje stopniowo po przewalcowaniu całości odcinka. Drugi problem to walcowanie kątowników- wychodzi z nich spirala, zwłaszcza gdy są walcowe do wewnątrz.