MŁOt- słaba siła uderzenia - Pomocy !!!

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 21 paź 2015, 21:58

Jeśli masz jakąś regulacje to sprawdź czy ugięcie na niskich obrotach a maksymalnych jest takie samo czy jest spora różnica, jak jest takie samo to spróbuj poluzować śruby na resorach od strony bijaka, moze są na siłe mocno skręcone i nie przesuwają się po sobie, tylko działają jak sztywna gruba belka i nie magazynują a później nie oddają dodatkowej energii, albo z drugiej strony może są za luźne i można je troszke ścisnąć bo działają jak tłumik.
W moim nowym młocie mimo ze mam bijak między 25-30 kg to jak miałem mocno ściśnięte resory to bijak się nie uginał praktycznie w ogóle i nie miał energii, a jak poluzowałem je to od razu zaczął bić w drzazgi podstawiane na próbe deski.

Po drugie dałbym silnik ze 2 KW, ja w swoim mam 1,5 KW, nawet na częstotliwości z falownika 100HZ czyli 2 razy szybsze obroty daje rade, tylko ze mam trójfazowy, też zasilany z jednej fazy ale przez falownik, jednofazowy silnik będzie niestety słabszy w porównaniu z trójfazowym, wiem to sam na przykładzie walcarki gdzie dałem jednofazowy i nie ma porównania z trójfazowymi, może Ci po prostu silnik nie wydolić przy masie 50 kg.

Zalecałbym Ci dorwać gdzieś falownik żeby uciągnął silnik 1,5KW albo 2 i wtedy spróbować podłączyć taki silnik.

No i po trzecie, waga szaboty i całości, ja zalałem wszystko betonem, oraz zamurowałem podstawe żeby nic nie drgało, kowadło 60 kg dałem plus zbrojenie, zebrowanie całosci i zalane betonem, to tak przy tym bijaku dałem 250 kg na szabote, a cały młot wazy koło tony, to też wpływa na efektywność kucia, energia idzie cała w materiał, a nie w ziemie.

O i jeszcze jeden pomysł który ja u siebie zastosowałem, śrubami skręciłem mocno resory od strony targańca że są sztywne, a od strony bijaka poluzowałem zeby miały pełną swobode ruchu i ma większą siłę. No i nie prostowane były tylko układane tak (()) i ściśnięte na siłe że się same wyprostowały. Tyle mi przychodzi do głowy patrząc na Twojego młota jak pracuje.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 21 paź 2015, 22:04

A weź jeszcze ustaw go tak żeby zaczepienie targańca od osi było równe bądź mniejsze odległości zaczepienia bijaka od osi i złap tak żeby łapał przy zaczepieniu targańca zamiast jednego bądź dwóch, 4 pióra, będzie sztywny i nie będzie się uginać w niewłaściwy sposób.

KOBUSZ

Post autor: KOBUSZ » 21 paź 2015, 22:14

Właśnie myślałem tak zrobić.Poluzować z przodu obejmy a z tyłu usztywnić i ozobaczę efkty.
Ale myślę że chyba tu jest przyczyna.
resora nie da rady przesunąć bo leży w łożu śruba ściskająca resor i ruch jest tylko 1 cm w tom czy w tom stronę.

KOBUSZ

Post autor: KOBUSZ » 21 paź 2015, 22:27

Mój młot trochę bedzie mniej ważył. trochę się namęczyłem żeby go ustawić ;)
Szabota napewno jest trochę zbyt lekka ale chciałem żeby dało się ją zdemontować.
Najwyżej zrobie szalunek i zaleje jeszcze dookoła betonem i tyle.
Ale dopiero wtedy jak młot będzie bił jak trza.
W fundament weszło ponad metr betonu i młot jest przymocowany 9-ma kotwami.
Cztery fi 20 mm i pięć fi 12mm i stoi na pasie od taśmociągu.Nawet nie drgnie.
Musze porobić próby i się okarze co i jak.
chyba że ktoś ma jeszcze inne pomysły.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 22 paź 2015, 04:46

Przeanalizowałem jeszcze raz twoje filmiki i dochodzę do wniosku, że pakiet resorów do tego ciężaru bijaka jest za słaby, za miękki. Bijak wpada w rezonans, podskakuje na desce, zamiast ją trzepnąć i unosić się do góry.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 22 paź 2015, 09:04

I ja miałem takie wrażenie, może trzeba rozwiązać to jak w mr, że sa 2 pakiety resorów obok siebie takie same.

tytus

Post autor: tytus » 22 paź 2015, 09:27

BANAN i Nomad macie racje resor trzeba usztywnić, albo skrócić. Druga sprawa dołożył bym przeciwwagę na mimośrodzie, bo na filmie wydaje się że zwalnia ciągnąc bijak do góry.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 22 paź 2015, 09:56

U mnie dla odmiany resor jest miękki ale podniesiony wysoko bijak spada ze zdwojoną siłą, a miękkie resorowanie powoduje wpadanie bijaka w pewien rytm dający mocne pierdut. Jednak aby całość zagrała, podstawą będzie odpowiednie spasowanie kół napędowych i obrotów silnika.

KOBUSZ

Post autor: KOBUSZ » 22 paź 2015, 20:27

Resor zdemontowany.
Pomierzyłem i wychodzi coś takiego jak na zdjęciu.
Pomyślałem że może trzeba by było dorobić oś targańca przykręcaną pod resorem żeby było symetrycznie.
MR- nigdy nie widziałem na własne oczy więc nie wiem jak to tam wygląda :(
W sumie nawet mie mam gdzie zobaczyć w okolicy bo chyba żadnej kużni nawet nie ma blisko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

egojack1

Post autor: egojack1 » 22 paź 2015, 20:55

KOBUSZ, Tutaj

viewtopic.php?t=43&postdays=0&postorder=asc

strona 4 tematu masz fragment książki stosownej do Twoich badań i analiz młota.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 paź 2015, 04:49

Zrób dwie blachy skręcane czterema śrubami. Do dolnej przyspawaj tuleję z silenblokiem. I przykręć je tu , gdzie Ci pasuje. Jednak przesunięcie tego mocowania symetrycznie będzie skutkowało tym, że silnik będzie miał trudniej targać bijak, dlatego sugestia na temat przeciwwagi jest jak najbardziej na miejscu. Może się też okazać, że będzie trzeba przerobić prowadzenie bijaka, bo skok bijaka się zwiększy.U mnie jest to jeszcze inaczej rozwiązane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

KOBUSZ

Re: MŁOt- słaba siła uderzenia - Pomocy !!!

Post autor: KOBUSZ » 13 gru 2015, 19:11

Witam.
Po wielu próbach dodaniu resorów i koła zamachowego siła trochę się poprawiła ale w moim mniemaniu jest jeszcze zasłaba.
Mam jeszcze pytanko odnośnie odległosci tulei w bijaku po których porusza się resor.
Czy jest tam luz ??? Czy bez luzu ???
Obawiam się że u mnie jest za ciasno i resor bardzo prze na bijak.
Bo z tego co zaobserwowałem to zaczęło mi wywalać górną tuleje.
Jak jest prosto to niby ok.Ale jak bijak się podnosi lub opuszcza to resor jest pod kątem i prze mocno na rolki po których się porusza.
Nie chciałbym rozwalać wszystkiego bez potrzeby.
Ale chyba nie tak powinno być.Może to też jest przyczyna słabej siły uderzenia.
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.

Potrzebuję żeby w miarę działał bo chciałem coś porobić a chyba nabawiłem się 'łokcia tenisisty lub golfisty' -jeszczenie zdiagnozowane. Ale boli już ponad miesiąc. I muszę iść z tym do lekarza. :( :( :(
Łapa mnie nawala jak nie wiem co to choć by mi pomógł w kuciu.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 13 gru 2015, 19:31

No to masz winowajcę. Ja w swoim starałem się wyeliminować tarcie na prowadzeniu bijaka, dlatego zdecydowałem się na układ z prowadnicami i wózkami bramowymi. Dzięki temu też mogę pracować na młocie z przecinakami czy żłobnikami.
Kontakt 517355290

KOBUSZ

Post autor: KOBUSZ » 13 gru 2015, 20:51

To powinien być luz między rolkani a resorem?
A Jak tak to jaki ?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 gru 2015, 04:57

U mnie około 2 cm. Chodzi ci o rolki na połączeniu resor -bijak? Tak czy siak resor nie może być narażony na przeginanie między tymi rolkami.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”