Przybytek Dracoriana

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Re: Przybytek Dracoriana

Post autor: Dracorian » 07 sty 2016, 21:24

Na jakiej podstawie to wnioskujesz? :)
Ja pytałem w oddzielnym temacie i nie ma reguły-jak komu pasuję.Uważam,że mam dobrze,bo tak mi jest właśnie najwygodniej ;) :D
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

graffic

Post autor: graffic » 08 sty 2016, 09:09

kowal13 pisze:ponieważ masz kowadło po złej stronie :P . powinno być tak że jak kujesz to prawa ręka jest po stronie okrągłego otworu a lewa kwadratowego np. jak tniesz to od razu możesz kuć na bitni bez wyciągania podcinki ;)
kowal13 - ciekawe - skąd taka wiedza ?

Awatar użytkownika
kowal13

Post autor: kowal13 » 08 sty 2016, 14:07

Ta wiedza pochodzi z moich własnych potrzeb używam dużo podcinki to w niemieckim typie kowadeł jest celowo zrobione ponieważ rogu używasz mniej niż bitni jak jesteś kowalem od podków to londyński patent kowadła jest lepszy ale jeżeli kujesz głównie na bitni to lepiej jak kowadło jest po stronie którą ja preferuję :P

graffic

Post autor: graffic » 08 sty 2016, 14:37

... tak właśnie myślałem - czyli to nie wiedza, a faktyczna potrzeba, co prowadzi do wniosku, że nie może kowadło być źle ustawione :P hahah tylko podyktowane jest to tym co się wykonuję

Awatar użytkownika
kowal13

Post autor: kowal13 » 08 sty 2016, 15:15

;) oczywiście masz rację tylko w tym jest zasada BHP ponieważ jak zapomnisz wyciągnąć podcinki i jak rypniesz prawą ręką to się możesz przeciąć ( prawa ręka nie powinna być w rękawicy jak kujesz ) :( poza tym jak trafisz co jest bardzo prawdopodobne młotkiem w krawędź otworu kwadratowego to młotek ci pęknie

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 08 sty 2016, 17:52

Mamy BHP-owca na Forum :mrgreen: :mrgreen:
Może i nie można,ale jak na dworze -10 to rękawica na prawej wskazana,bo inaczej kostki masz pózniej jak zwietrzałe skały.
Ogólnie to każdy zna BHP w pracowni [rękawice,długie spodnie,fartuch,okulary,obuwie-jeszcze coś na uszy,żeby nie ogłuchnąć],ale rzeczywistość jest różna,bo szczególnie latem tak na prawdę wszystko staję się uciążliwe.Jak się popatrzy na filmy z yt to mało kto kuję w okularach ochronnych [zaparowują,brudzą się lub wycierają przez co obraz jest nie wyrazny,szczególnie latem czoło się poci i jest w nich nie przyjemnie].

Czytając wypowiedzi bardziej doświadczonych kowali,doszedłem do wniosku,że tak na prawdę jedyną zasadą przy ustawianiu kowadła jest to,aby bitnia była prostopadła względem podłoża [na krzywej to się za fajnie nie kuję].Średnia wysokość kowadła w stosunku do człowieka też jest,ale to ''przybliżenie'',bo w sumie każdy jest inny i inna wysokość mu pasuję.
Kowal robiący krótkie przedmioty woli obrócić się z materiałem i już mieć go na kowadle,z kolei jeśli przedmioty są długie to,aby materiałem nie wadzić o palenisko czy inne rzeczy trzeba się przespacerować do kowadła [zauważyłem to u siebie,że czasem kowadło jest za daleko,a czasem za blisko :D :D ].

Tak więc tutaj trzeba kierować się własną wygodą ;)

Graffic ujął wszytko w kilku słowach :mrgreen:

graffic

Post autor: graffic » 08 sty 2016, 18:25

Ty na pewno masz 13 lat ?? - bo jakoś sobie nie przypominam bym mówił o BHP jak miałem tyle lat :D

ad zasad BHP - to Twoja zasada czy jest na to jakiś tekst BHP (chyba musze poszukać czegoś na ten temat) ? - pytam bez ironii - jestem poważnie zainteresowany kwestią - co prawda widzę parę niekonsekwencji - ale to raczej wynika z mojej obserwacji / praktyki - przykład, kiedy kuje na bitni - nie używam podcinki (zdejmuje ją) - a jak coś odcinam - to nie kuję, zresztą właśnie to po mam ustawione dodatkowe kowadło lub płytę żeby nie robić takich manewrów

może problemu nie mam bo kuje na kowadle niemieckim, w obu rękawicach - hmm może w ogóle źle to robię

"poza tym jak trafisz co jest bardzo prawdopodobne młotkiem w krawędź otworu kwadratowego to młotek ci pęknie" - aż mnie kusi żeby spróbować .... :D

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 08 sty 2016, 18:31

Drako dawno pisał, że jest wyrośnięty jak na swój wiek. Widocznie intelektualnie też.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 08 sty 2016, 18:41

Ojej..dziękuję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No 180 z groszem ;)

graffic

Post autor: graffic » 08 sty 2016, 19:29

Tomasz - pomyłka - Drako jest starszy (16 lat) - ja pisałem o koledze kowal13 :) - a że z Draco - kawał chłopaka to wiem - poznałem Go :)

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 08 sty 2016, 19:33

Hehe...czyli to nie do mnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Liczę Rafale,że i w tym roku będzie można zamienić słówko na pokazach w Sławie-ostatnie wspominam [jak chyba wszyscy] bardzo dobrze :D :D ;)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 08 sty 2016, 21:28

kowal13 pisze: /.../ jeżeli kujesz głównie na bitni to lepiej jak kowadło jest po stronie którą ja preferuję :P
Żeś wymyślił. Też dam Tobie radę, trochę inną, ale trzymając się Twojego toku myślenia: Jeżeli śpisz głównie na boku, to lepiej jak łóżko jest ustawione w kierunku które JA preferuję :roll: No ;)

Szymon, toś już długi jak rososzka :D

Awatar użytkownika
kowal13

Post autor: kowal13 » 08 sty 2016, 21:33

ok ja tylko pisze co ja polecam nie chcę niczego narzucać . A propo takiej zasady BHP to ( starsi ) kowale przez lata kucia sobie ją wypracowali ;) u mnie w rodzinie miałem kowala co na niemieckiej kopalni jako kowal pracował to mi jego wnuk powiedział że dziadek mu opowiadał że Niemcy zakazywali ustawiania kowadeł dwurożnych jak w przypadku draconina :lol:
Ostatnio zmieniony 08 sty 2016, 21:53 przez kowal13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal13

Post autor: kowal13 » 08 sty 2016, 21:42

tak ja mam 13 lat to wszystko to moje preferencje ale kowale np ten bardzo polecają moją metodę https://www.youtube.com/watch?v=rKX0qdv7peo ja kuje od roku i nie raz to dawało mi przewagę podczas kucia ;) wiecie w lato jak kułem bez okularów to jak wujek przyszedł to od razu zasuwałem po okulary :P wiecie polatucha też polecił mi tę stronę kowadła :mrgreen: pomyliłem się chodziło mi o trzonek młotka :facepalm: pozdrawiam wszystkich :D

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 08 sty 2016, 21:49

Kowal13, dysput trzyma się tematu forum i jest OK :)
Każdy ma swoisty sposób wyrażania siebie w temacie, i to też OK :)
A polatucha nie mógł Tobie nic polecić :mrgreen: , co najwyżej mogła :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”