Obróbka cieplna stali. Pytanie do inżyniera

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

evogrego

Obróbka cieplna stali. Pytanie do inżyniera

Post autor: evogrego » 09 sty 2016, 20:23

Witam.
Nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam nadzieje, że są tu spece od metaloznastwa będący na poziomie co najmniej inżynierskim .

Otóż w jednym ze sprawozdań na laboratoria z metaloznastwa mam za zadanie określić rodzaj obróbki cieplnej mając podane wyniki badań twardości. Czy jest tu może jakaś mądra głowa która na tej podstawie potrafiłaby określić po jakim procesie obróbki cieplnej jest każda z próbek? (wyżarzanie, odpuszczanie, hartowanie, ulepszanie cieplne)

Próbka 1 48,5HRC
Próbka 2 49 HRC
Próbka 3 55,5 HRC (ta po hartowaniu które sami przeprowadzaliśmy)
Próbka 4 57 HRC
Próbka 5 61 HRC

Wszystkie próbki wykonane z tego samego rodzaju stali stopowej kostrukcyjnej.

Dla zainteresowanych mogę również wstawić zdjęcia mikroskopowe próbek.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Re: Obróbka cieplna stali. Pytanie do inżyniera

Post autor: bey » 10 sty 2016, 00:51

:facepalm:

A ile płacisz za odpowiedź :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

egojack1

Post autor: egojack1 » 10 sty 2016, 06:11

evogrego pisze:
Otóż w jednym ze sprawozdań na laboratoria z metaloznastwa mam za zadanie określić rodzaj obróbki cieplnej mając podane wyniki badań twardości. Czy jest tu może jakaś mądra głowa która na tej podstawie potrafiłaby określić po jakim procesie obróbki cieplnej jest każda z próbek? (wyżarzanie, odpuszczanie, hartowanie, ulepszanie cieplne)
A niby dlaczego ktoś miałby wykonywać to zadanie za ciebie? Przecież to Ty masz się nad tym pochylić i zgłębić ten temat. Jak już umęczysz te studia i zostaniesz "inżynierem" to też będziesz szukał pomocy i wyręczania przez innych ludzi? Przez takie postawy i ich tolerowanie doprowadzono do tego co mamy obecnie: wiele udawania na każdym poziomie, i znaczne zdeprecjonowanie wyższego wykształcenia technicznego. :evil:

evogrego

Post autor: evogrego » 10 sty 2016, 12:33

Tak sie składa, że mój kierunek studiów nie jest bezpośrednio związany z metaloznastwem. Przedmiot kończy mi się po pierwszym semestrze dlatego nie mam zamiaru być specem od materiałów konstrukcyjnych. Chcę go po prostu zaliczyć, z tego względu też zwróciłem się o pomoc... za którą będę bardzo wdzięczny.

Biorąc pod uwagę właściwości różnych struktur wywnioskowałem,że:

Próbka 5 - hartowanie i odpuszczanie niskie (bo w ten sposób uzyskuje się struktruę martenzytystyczna, najtwardsza)
Próbka 4 - samo hartowanie (objętościowe lub z przemianą izotermiczną, uzyskiwanie struktury struktury bainistycznej, nieco mniej twardej)
Próbka 2 - odpuszczania średniego lub niskiego ( struktura troostytyczna lub sorbityczna o niżej twardości niż martenzyt lub bainit)
Próbka 1 - proces normalizacji. ( Próbka: Stal stopowa konstrukcyja o zawartości ok 0,7% węgla co świadczy o obecności perlitu który charakteryzuje sie najniższą twardością spośród w/w... normalizacja prowadzi do przekrystalizowania stali więc uzyskania pierwotnej struktury- perlitycznej. )

Dobrze to rozkminiłem?

Próbki 3 nie biorę pod uwagę odnosząc się do reszty bo została wykonana z innego rodzaju stali (stal sprężynowa)

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 10 sty 2016, 22:56

5 z 4 bym zamienil. Te 2 i 1 to nie wiem jak nawet sie odniesc. Roznica 0,5 hrc ktora mozna podciagnac pod blad pomiarowy a chcesz na jej podstawie takie wnioski wyciagac. Pisz do melona na knives moze on Ci cos doradzi.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 11 sty 2016, 21:59

P. 5 ? Pierwsze słyszę aby w procesie odpuszczania wzrastała twardość, raczej odwrotnie, czym wyższe tym HRC mniejsze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”